2006

Onsdag 27 december

Så var julen över för den här gången, det blev en ovanligt lugn jul för vår del, barnbarnen firade jul i Ö-vik med släkten däruppe, så det var bara L-B, jag och yngste sonen hemma. Det får vi ta igen med en extra julfest på fredag, så vi får lämna våra julklappar till dom små, det går ju inte ta med sig allt på tåget, men det får ju gå så här också och jag tror inte att barnen har något emot en julklappsutdelning till.

På hästfronten är det lugnt nu, dom får också ha jullov, så sätter vi igång igen med träningen efter nyår. Vi tänkte börja köra in en del ungston också, Jasmin har vi ju redan börjat på, men här är ju tre 04:or till och dessutom Henriett och Isabell som säkert kan bli bra körponnyer, båda är e. Bonsai och ser ut att kunna trava riktigt bra. Det ska bli kul att komma igång med dom och se vad dom går för.
Det har torkat upp fint här i hagarna nu och det är inte lerigt alls, skönt, hästarna är torra och fina och ser ut att må toppenbra.

Onsdag 20 december

Så var man igång med vardagsslitet igen efter den kortkorta semestern. Med tanke på vädret idag, sol och 8 grader varmt, dessutom vindstilla, så är det ju inte fel med det jobbet man har. Vill man vara ute med hästarna så kan man det, det är ju roligare både för häst och människa, så man får passa på.
Vi har också avmaskat alla hästarna nu i veckan, skönt att ha det gjort. Nu ska Gonkan bara jobba i morgon också, sen har hon jullov, så det får hästarna också ha då. Vi har tömkört Jasmin ute med vagnen utan problem, hon är inte det minsta rädd för den, är hon rädd för något så är det vattenpölar och gatubrunnar, det är lite läskigt.

     

Söndag 17 december

Vi har varit iväg på julmarknad i Hamburg och Lubeck, vi åkte fredag morgon och kom hem lördag kväll. Med hjälp av avbytare och bägge sönerna som ställde upp, så kunde L-B också följa med, dessutom var min syster och hennes man med, så det blev en trevlig avkoppling från vardagsslitet. Gonkan tog hand om hästarna på fredagen och Camilla på lördagen, det är mycket som ska klaffa om vi ska kunna åka båda, därför blir det ju inte så ofta.
Det var inte mycket bättre väder i Tyskland än här, men vi hade i alla fall tur när vi var i Hamburg, det var uppehåll hela dagen, däremot så regnade det hela dagen i Lubeck. Men det gjorde inte så mycket, vi hade trevligt ändå. Det var otroligt mycket folk på båda ställena och hög stämning bland alla stånden med mat och dryck, mycket godis fanns det också och marsipan, naturligtvis, så det blev ju en del shopping. Alla affärer var ju öppna också, tyvärr hann vi inte så mycket som vi ville, men så är det nog alltid.

Onsdag 13 december

Idag har Impan åkt till sitt nya hem hos Sofia Olsson i Skyttorp, jag hoppas att dom kommer att trivas med varandra. Han ska användas som körhäst, så det kommer säkert att bli jättebra. Gonkan har ju kört honom ganska mycket här och han blev hennes favorit, hon tyckte att han var jättetrevlig att köra. Men man måste ju sälja också, så det fick bli så. Kanske Jasmin blir den nya favoriten, hon är verkligen cool den tjejen och som hon rör sig, det är en fröjd att se. Jag tror att hon tycker det är kul också, det ser ut som om hon står och väntar på att vi ska hämta henne i hagen ibland. Alla andra ston går därifrån, men Jasmin står kvar och väntar, det gjorde hon i helgen när Gonkan var ledig. Men nu har hon fått jobba lite, igår och idag har vi haft vagnen på henne inne i ridhuset och det var inga problem, så hon är verkligen redo för inkörning nästa år.

I måndags regnade det oavbrutet hela dagen, så då passade det ju inte så bra med körning. I stället tog vi in alla 8 ettårshingstarna i häststallet, där kan vi binda upp dem, det går inte i deras lösdriftsstall. Vi borstade genom deras manar och svansar och passade också på att mäta dem och dom var mellan 91 och 100 cm. Välutvecklade och i gott hull allihop.

Det har varit uppehåll hela dagen idag, men nu ikväll regnar det igen, som tur är så har vi lätt jord här, så någon större risk för översvämning är det nog inte. Men visst är det lite sjöar här och där i hagarna och även upptrampat och lerigt på sina ställen, men trots allt ganska okay ändå. Men visst är man trött på det här vädret nu.

Onsdag 6 december

Nu har dom äntligen fattat att man kan följa med kompisarna in i den nya hagen, det var nog saltstenen som gjorde susen. Den lade jag ut i söndags och på måndagen var helt plötsligt alla samlade. Men alla står troget utanför dörren och väntar på att bli insläppta på kvällen.

Idag har hovslagaren varit här och verkat 11 stycken och chipmärkt 7 av dem, vi har bestämt oss för att chipmärka alla och eftersom vår hovslagare gör det också, så ska snart alla vara gjorda.

Vi har haft släpan på Jasmin både i måndags och i går och lugnare häst får vi nog svårt att hitta, hon brydde sig inte det minsta. Idag blev det ingen körning, vi hade fullt upp med att plocka in hästar till verkning, det är ju stora hagar vi har att gå och hämta dem i. Sen är det ju alltid lite manar och svansar som behöver snyggas till, så dagen gick åt till det, men i morgon blir det körning igen.

Söndag 3 december

Dom står där fortfarande, utan att våga ta steget in i den nya hagen, helt otroligt. Idag lade jag en saltsten precis mitt emellan hagarna, det brukar dom ju inte kunna motstå, ingen gick ens i närheten av den. Nu vänder dom demonstrativt baken mot den nya hagen och låtsas att dom inte ser den. I bakgrunden syns några av dom andra, dom har vi mer eller mindre lyft över den hemska gränsen med lite visset gräs som syns bakom dom tre "åsnorna". Vi kan nog ha hagar utan staket, känns det som. Dom fem som går på andra sidan, springer obehindrat fram och tillbaka nu, utan att dom tre hänger med.
Jag tog några bilder på Jasmin i fredags när Gonkan tömkörde henne, det var duggregn, så det blev lite suddiga bilder, men jag lägger ut ett par i alla fall. Hon är jätteduktig allaredan, här går hon förbi unghingstarna utan att bråka. Hon accepterar bettet från första dagen, inga problem med svanskappa eller något annat heller, skönt. Nästa vecka får vi testa släpan på henne, alltid lika spännande.

       

Torsdag 30 november

Så var der sista dagen i november och i morgon är vi inne i julmånaden. Det är svårt att tro när man tittar ut, gräset är fortfarande grönt och det är ca. 10 grader varmt varenda dag. Hela denna veckan har det varit i stort sett uppehåll, så vi har kunnat köra Isak och Impan ute, det är ju roligare för både häst och kusk. Det går jättebra med båda två, dom sköter sig perfekt.
Vi har börjat tömköra Jasmin också , det är ett tvåårigt sto e. Django u. Hamodam, alla som håller på med ponnytrav vet nog vem Hamodam är. Det ska bli spännande att se vad det kan bli av henne, hon har ju alla förutsättningar. Tyvärr så glömde jag kameran idag, så det blev inga bilder, får väl bli nästa vecka i stället.

Att ettårshingstarna trivs i sin lösdrift är det ingen tvekan om, jag får knappt ut dem på morgonen och på kvällen när dom ska in så står dom utanför dörren och väntar otåligt. Vi gjorde ju deras hage större för att dom skulle ha lite mer att springa av sig på under dagen, men det var dom inte speciellt tacksamma för. Där är en sträng med lite högre, visset gräs där staketet stod innan och där kan man inte gå över, trots att staketet är helt borttaget. Dom gick fram och tittade, sen gick dom tillbaka igen, i fyra dagar höll dom på så, jag trodde att någon skulle gå över till sist, men icke. Till saken hör ju att det finns grönt fint gräs på andra sidan, men inte ens det hjälpte. Dom har respekt för ström, våra hästar. I tisdags hjälpte Gonkan mig, då fick vi över tre och då trodde vi ju att dom andra skulle följa efter, men det gjorde dom inte, så i onsdags tog vi två till, så  nu är det bara tre kvar och nu ska vi vänta och se hur länge det dröjer innan dom vågar ta steget. Spännande fortsättning följer......

Torsdag 23 november

Idag har vi tagit hem ettårshingstarna, Gonkan och jag var nere och tittade till dom och kände på hullet, det var ett par som hade börjat tappa lite hull, annars var dom runda och goa. Men där var ganska nerbetat och dessutom vill jag ju ha hem dom, så L-B fick komma med traktor och kärra. Vi hann knappt fälla ner lämmen förrän alla 8 var uppe, dom hade nog längtat hem.
Innan vi släppte ut dom i lösdriften så tog vi in dom i stallet och borstade av dom och kratsade hovarna. Skönt att veta att dom kan ligga torrt och varmt i natt, jag tror att dom uppskattar det.
Vi var också och kände på hullet på stona och det var samma där, någon hade börjat tappa lite hull, så vi satte en ensilagebal till dem och det var uppskattat, vill jag lova, vi hann knappt få av nätet förrän dom högg in med god aptit. Sen fick unghingstarna och valackerna också en bal och det var samma där, dom blev jätteglada.

Körningen har gått bra denna veckan, Isak och Impan är så duktiga, man kan tro att dom är körda länge. Vi har haft vagnen på alla tvååringarna också, så dom inte glömmer, men det var lugnt, alla skötte sig jättebra.

Lördag 18 november

Det går riktigt bra med Isak och Impan nu, dom är körda både i ridhuset och utomhus, båda står still när man selar på och av och det är verkligen kul att hålla på med dom. Det var rena rama vårvädret här i torsdags, så då passade vi på att köra ute.
I tisdags var hovslagaren här, då hade vi tagit hem Django och Anemon, så nu får han också vara inne, det blir väl vinter någon gång här också. Fast det ser ju inte ut så för tillfället, det är regn var och var annan dag och +10 grader, minst. Vi har också fått klart vinterhagen till ettårshigstarna, skönt, nu får det gärna bli vinter. Jag ser fram emot att få hem dom små och börja jobba lite smått med dom, det blir ju inte mycket gjort när dom går på bete.

     

        Impan                                        Impan                                         Isak                                   Isak

Måndag 13 november

Nu har Helma och Gambas stoföl, Dalsgårds La Fayette åkt till Norge, hoppas att resan hem gick bra och att ni får mycket glädje av dem. Det är Stuteri Skogheim som har köpt dem och vi önskar lycka till med båda.
Samtidigt som norrmännen var här så var också Carina, som har lånat Indigo här och med henne var Pär Nilsson som har Ripadals stuteri, han har Papayas son, Tomtebos Enoc, så han ville ju gärna se Papaya. Vi var också runt och tittade lite på våra shettisar, men vädret var ju inte det bästa, ömsom regn, ömsom hagel, så det blev ett snabbt besök. Jag fick i alla fall veta att Carina ville köpa Indigo och det var ju kul, bättre hem kan han nog inte få. Jag följer med spänning hans framtid inom ponnytravet, jag kommer att få rapporter och när han ska till Halmstads travbana kan jag ju åka och hälsa på honom.

Fredag 10 november

Ännu en vecka har gått och det har varit en bra vecka med tanke på arbetet med unghingstarna. Vi har haft vagnen på alla tvååringarna, t.o.m. Uron och det gick jättebra, det trodde vi inte för ett par veckor sen. Där ser man att det lönar sig att skynda långsamt och verkligen ge dom tid om det är något moment som är läskigt och det tyckte ju verkligen Uron att det var med släpan. Det var inga problem alls att spänna för vagnen och låta honom dra den.
Det gick superbra med Joker också, vi har skyndat långsamt med honom också, eftersom han kan stressa upp sig lite ibland, men det var hur lugnt som helst, man kan tro att han dragit vagn många gånger. Det hjälper att ha tålamod och nöta in de olika momenten och jag måste ju säga att alla fyra är väldigt samarbetsvilliga och ser ut att tycka att det är kul att jobba.

Isak och Impan har också fått jobba lite denna veckan och dom har skött sig jättebra, inga som helst problem. Alla fölen är släppta i lösdriften nu och det fungerar jättebra, dom är inne på natten, det känns bäst så tycker jag. Vi har också börjat ordna med ettårshingstarnas vinterhage, den ska utökas, dom är ju åtta stycken, så det kan behövas lite större hage till dom att springa av sig i på dagen och så får dom vara inne på natten i en stor lösdriftsbox.

Jag överlevde Ullaredsbesöket, men det var inte mer heller. Där var otroligt mycket folk, man kunde inte ta sig fram med kundvagn, det var folk överallt och alla såg mer eller mindre desperata ut. Varför utsätter man sig för något sådant, det kan man verkligen undra? Fast andra gången vi var inne var det bättre, då kunde man ta sig fram ganska obehindrat och även prova kläder utan att stå i kö, då kunde vi handla en hel del, så vi var ganska nöjda ändå när vi åkte hem. Det lär bli fler besök, kanske redan till våren, man blir liksom lite beroende.

Torsdag 2 november

Så var det ny månad och vinter har vi fått här nere i söder, både snö och kyla, men idag har solen värmt och nästan smält bort all snön och till helgen ska det bli milt igen. Skönt, det är för tidigt med vinter redan, här finns ju massor med gräs kvar och hästarna är runda och välmående. Det blev inte några skador här efter stormen, så vi hade tur.

Denna veckan har det gått superbra med unghingstarna, alla tvååringarna är körda med släpan och två har också dragit vagnen utan problem. Det är Juventus och Jordan som har haft vagnen förspänd och båda var jätteduktiga och helt orädda. Joker drar släpan utan problem, så där blir det vagnen nästa vecka och Uron har verkligen ändrat sig till det bättre, han drar släpan utan problem nu och det känns ju bra med tanke på hur rädd han har varit.

En annan sak som också är rolig är att Isak har blivit sitt gamla jag igen, nu kommer han till oss, så det hjälpte att låta honom vara ifred tills han var redo. Nästa vecka ska han och Impan få börja jobba igen, då får tvååringarna vila lite. Inte för att dom jobbar så hårt, men det ska ju sjunka in lite också och det brukar det göra när dom får vila. Vi har ju lite annat jobb också, föl som ska tränas lite innan dom släpps i lösdriften och så har vi tre hingstar att mocka hos, det är bara Django som går ute än och förhoppningsvis kan han gå kvar ett tag till, han går tillsammans med Anemon i en hage med träd, buskar och hus att gå i lä bakom, så dom har det jättebra där.

På måndag tänkte jag ta en tur till Ullared, så då får Gonkan klara sig själv här, men det går säkert bra, hon får väl kalla på L-B om hon behöver hjälp med något. Jag lär nog bli borta hela dagen, det är ju stort det vet alla som varit där, det tar ett antal timmar att ta sig igenom allt, sen är man helt slut när man kommer hem, värre än en hel arbetsdag. Men det är det värt, det blir lite omväxling från det dagliga kneget.

Torsdag 26 oktober

Nu har vi rustat för storm här, öppnat upp lösdriften så stona kan gå in med sina föl om dom vill. Vi har också stallat in Origo och Robijn, det fanns ingen stans att gå i lä i deras hagar. Vi har också tagit ifrån fyra föl, dom har jag i boxar, så jag kan jobba lite med dom innan dom släpps ut i lösdriften till dom andra tre, som redan går där. Det känns bra att veta att dom små kan gå in om det blir dåligt väder.

Inkörningen av unghingstarna går bra, Impan är hur duktig som helst och kastreringen har haft bra effekt på honom, däremot så har Isak blivit rädd för oss, han springer bara han ser oss. Vi har kört honom en gång denna veckan och det gick bra, men vi har bestämt oss för att låta honom vara ifred tills han kommer själv, han var ju den allra snällaste innan, så vi får väl ge honom lite tid att hämta sig.
Det går bättre med Uron nu, vi har longerat honom med sadel och hängande stigbyglar och även slaggjorden hängande ner vid bakbenen och det går bra nu, han har också haft släpan på och det går bättre för var gång.
Juventus går perfekt med släpan, han bryr sig inte alls om den, så där provar vi med vagnen nästa vecka. Joker är lite försiktigare, han ligger lite efter Juventus, men där ska vi lägga på släpan nästa vecka tänkte vi.
Vi har också börjat tömköra Jordan och det går jättebra, han är väldigt framåt. Hero är också körd flera gånger och han är så snäll och samarbetsvillig.

Vi har fått passen på alla fölen nu och jag har uppdaterat deras sidor med länk till webstamboken.

  
        Jordan                                        Hero

Torsdag 19 oktober

Nu har Favorit åkt tillbaka till Orust, Inger och Jill var här igår och hämtade honom. Nu hoppas vi på fina föl efter honom till våren, han har betäckt 7 ston och 5 av dom är våra egna. Snällare hingst får man leta efter, helt problemfri, har gått på fribetäckning och skött sig perfekt hela tiden.

Denna veckan har Gonkan och jag jobbat mest med tvåårshingstarna och låtit dom nykastrerade vila, men det läker fint på dom, så nästa vecka får vi sätta igång dom igen. Uron, som tömkörningen gick så bra med förra veckan visade sig vara väldigt bakrädd, så det har inte gått så bra med släpan som vi trodde, men han gillar ju inte svanskappan heller, så vi borde kanske ha förstått det. Vi får fundera ut något annat till nästa vecka, tur att vi har börjat i tid, han är ju bara två år än.
Joker och Juventus har vi tömkört varje dag och det går jättebra, ingen bryr sig ett dugg om svanskappan, så man kan ju hoppas att det går lättare med släpan på dom. Vi får väl se i nästa vecka vad vi hinner med, vi ska ha en praoelev här också då, så då har vi lite mer hjälp.

Vi har också kört Hero några gånger den här veckan, han är ju inkörd tidigare, men inte körd sen i våras, men det har gått jättebra. Han står helt still medan hon selar på och spänner för vagnen och hade säkert klarat ett bruksprov, men lite träning skadar ju inte och lite kondition kan ju också behövas. Vill också lägga till att Gonkan alltid har hjälm när hon kör in unghästarna, det är jätteviktigt. Idag hade hon glömt den hemma, så det blev bara lite körning i paddocken och runt husen.

     
             Joker                                       Juventus                                  Hero

Lördag 14 oktober

Äntligen har Amanda fått låna en liten ponny så hon kan rida här hemma också och inte bara på ridskolan. Det blev ett litet shettissto som heter Petronella och är 14 år, hon är både körd och riden. Man kan ju tycka att här borde funnits någon som gick att rida, men det är ju så att dom blir sålda när dom är körda eller ridna och deras egen shettis, Annie har ju haft problem med fång från och till, annars är hon ju riden. Idag har vi varit ute i det fina sensommarvädret och hon tog några rundor i ridhuset också, hon är inte riden så mycket sista tiden, så hon behöver bygga upp konditionen.

 

Fredag 13 oktober

Nu har vi äntligen fått kastrerat några av hingstarna, det blev Isak, Imperator och Jordan som blev först, så nu har vi tre valacker att jobba med. Isak är körd med vagn både i ridhuset och ute, han sköter sig alltid perfekt och verkar att gilla att jobba. Med Impan håller vi på med släpan fortfarande, det går framåt, men han behöver mycket mer tid att vänja sig vid nya saker, så det är bara att ge honom det. Uron skall vi köra med släpan nästa vecka, han är lugn och verkar lära snabbt. Vi ska börja tömköra Juventus och Joker också nu i veckan som kommer, vi kan ju inte göra så mycket med dom nykastrerade, så det blir tid till det också. Kul att se hur dom är.

Igår hade vi hemma alla ettårshingstarna, hovslagaren var här och verkade dem och Gonkan och jag band upp dem och borstade igenom man och svans på dem. Sen fick dom åka tillbaks till betet igen, förhoppningsvis kan dom gå där en månad till. Det var i alla fall inget fel på hullet på dem, så gräset räcker tydligen till och det är ju skönt. Med tanke på hur varmt det är fortfarande så vill man ju inte ha några hästar i stallet, det är ju rena sommarvärmen.

Vi har sålt båda russfölen till Ekstrands Stuteri, dom har ju även köpt Kanon, Papayas föl från i fjol, men han ska gå kvar här i vinter ihop med våra småhingstar som han har gått med hela sommaren och hösten. I vinter är det tänkt att dom ska gå på lösdrift, men dom ska vara inne på natten.

Torsdag 5 oktober

Det går framåt med inkörningen av hingstarna, det bara flyter på. Isak har vi haft sulkyn på utan några som helst problem, han är hur cool som helst och idag satt Gonkan i sulkyn för första gången. Man önskar att alla vore som han, då skulle man hinna köra in många.
Impan går det också framåt med, han har haft släpan på och börjar vänja sig vid den, men allt tar ju längre tid med honom, men det får det göra, det ät ju olika individer och går det bara framåt så är vi nöjda.
Vi har också börjat tömköra Uron och han verkar vara den lugna typen som inte stressar upp sig i onödan, så det känns som att det ska gå lätt med honom också, men man vet ju aldrig.

        

           Impan med släpa             Isak med Gonkan i sulkyn               

Söndag 1 oktober

Det har hänt en tråkig sak här hos oss. I fredags hittade Lars Bertil Musettes lilla fina stoföl död i hagen, vad som har hänt lär vi aldrig få reda på, det gick inte att se något på henne. Vi har varit med om det en gång tidigare, det var många, många år sedan, då gick stoet runt i hagen och verkade orolig och fölet såg ut att sova, men när vi tittade till henne var fölet dött. Kan det vara som med barn tro, plötslig spädbarnsdöd? Jag är i alla fall glad att jag slapp se det, L-B tog hand om det själv.

Igår em. hade vi ett riktigt kraftigt åskväder här som slog ut all tekniken i robotstallet, båda robotarna var nedsläckta, trots att strömmen aldrig gick, dessutom fungerade inte kalvamman. Det var bara att ringa jouren och under tiden vi väntade på dom fick L-B igång den ena roboten, men den andra gick inte, så det var bara att vänta och vänta fick vi. Vid 23-tiden hade dom fått igång kalvamman, så då var det bara att sticka dit och se till så att kalvarna fick mat och så småningom fick dom den andra roboten att fungera också.

Jag får rapporter lite då och då från Carina, som har lånat Indigo och det är kul att höra att dom är så nöjda med honom, han sköter sig så bra. Han var med på Tomelilla för träning förra helgen och den 29 oktober ska han följa med till Jägersro. Det blir spännande till våren när han ska starta.

Inkörningen av Isak och Impan (Imperator) går jättebra, Isak är så cool, han är inte rädd för något och gillar att jobba, han är redan körd med släpa och kanske spänner vi för sulkyn nu i veckan, vi får se. Impan är så snygg, det är en fröjd att se honom, men han är lite för stor för vår smak, 106 cm, men en jättefin bruksponny kommer han att bli. Vi tar det lite lugnare med honom, han behöver lite mer tid att smälta allt nytt, men är väldigt samarbetsvillig när han väl förstått vad man kräver av honom.

                

           Isak och Gonkan                        Impan och Gonkan              Indigo på Tomelilla fotograf Calle Bengtsson     

Lördag 23 september

Då var årets sista utställning avklarad, både skönt och lite tråkigt, man är ju rätt trött på allt tränande och tvättande, men samtidigt så är det ju jättekul att komma ut och träffa andra shetlandsentusiaster.

Det gick bra för oss idag också, det blev guld och 41 p på båda. Först var det Janeth som visades, hon blev tvåa i sin klass och skötte sig jättebra, hon fick 98888=41 p och det var debut för henne i utställningssammanhang. Sen var det Indra som blev fyra i sin klass och fick 99887=41 p och därmed är hon klar för diplom och det känns ju bra, efter två utställningar med 42 och 41 poäng är hon väl värd det.

Roligt var också att det gick så bra för fölen e. Robijn, det visades tre stycken, hingstar allihop och dom fick 40, 39 och 38 poäng. Den som fick 40 p var Ekstrands Hiawatha och han blev också klassvinnare. Grattis Pia till fina poäng på dina uppfödningar, också Ekstrands Klarabella e. Castor fick guld, 41 p.

Stort Grattis också till familjen Jeppsson som tog hem BIS-titeln med sitt fina treårssto, Almnäs Orkidee.

Måndag 18 september

Det blev en lyckad dag för oss i går i Frillesås. Först ut av våra hästar var Jane i klassen för tvååriga ston och där gick hon etta med poängen 89798=41 p och dessutom skötte hon sig alldeles ypperligt, man kunde tro att hon varit ute många gånger, men detta var hennes debut och den är vi mycket nöjda med.
Sen var det dags för Lorenzo i klassen med svarta hingstföl och han blev också klassvinnare med 88887=39 p också han skötte sig mycket bra, det var bara sååå tråkigt att stå still, men det är ju inte så konstigt.
Sist ut av våra var Furunäs Henriette och det var första gången vi ställde ut henne och snällare häst kan man ju inte ha med sig. Lugn, trygg och tålmodig utan att bli uttråkad, hon är verkligen en pärla. Först vann hon sin klass som blev ganska stor, dom slog ihop två klasser på grund av strykningar. Sen blev hon Champion Sto och till sist även BIS och fick en 10:a på typen, inte illa, hon fick 109888=43 p och det var väldigt många som tyckte att hon var vacker.

Stort tack till Emma som visade våra hästar så bra. Tack också till alla som skrivit i gästboken och gratulerat oss. Grattis till alla andra som fick fina resultat i Frillesås.

Fredag 15 september

Nu har Gonkan varit här tre dagar och vi har kommit igång med unghingstarna, det känns jättebra. Vi har tömkört Isak och Imperator och dom två första dagarna var jag med och hjälpte till, men i går skulle vi ha hovslagaren, så då fick hon klara det själv och det hade gått jättebra, dom är snälla och läraktiga. Vi har ju en treåring till, Intakt, men han är så fruktansvärt rädd om sitt huvud, så där får man gå sakta fram.
Vi pysslar lite med tvåårshingstarna också, lite allmän träning, borsta, lyfta benen, leda o.s.v. fick tagit lite nya bilder på dom också, det är ju lättare när man har hjälp att ställa upp dom. Det lär nog bli tömkörning av dom också lite längre fram, det är bra träning och Gonkan är ju jätteduktig på det. Kul att hon är här.

Igår gjorde vi ID-kontroll och chipmärkning på två föl och verkade alla som ska ställas ut i Frillesås och Gråmanstorp + några till, det tar hela eftermiddagen innan allt är klart och alla är tillbaks i sina hagar igen. Sen är det bara att gå vidare till nästa jobb, kalvarna, vi har 40 stycken nu och det föds nya hela tiden, det är inte konstigt att man är trött på kvällen.

Nu laddar vi för Frillesås, Emma ringde ikväll och frågade om vi skulle träna, men jag orkade inte. "Det var bra för jag orkar inte heller" fick jag till svar då, så kan det vara en fredagkväll, men det ska nog gå bra ändå, dom skötte sig jättebra sist vi tränade.

Måndag 11 september

Sist jag skrev här var det riktigt höstlikt, men nu är det sommar igen, över 20 grader varmt och det ser ut att vara hela veckan. Några nya bilder på fölen blev det inte när hovslagaren var här, det var ett förskräckligt väder, regnet öste ner och det åskade också. Som tur var hade vi fått in hästarna innan det började.

Vi var i Värnamo och tittade på hingstarna som visades, det var många strykningar och väldigt lite folk, lite trist, det har ju alltid varit höjdpunkten på året. Men att det var så lite folk kan ju bero på att det var på en vardag, folk jobbar ju och alla kan väl inta ta ledigt hur som helst. Vi får se hur det blir i framtiden, det kanske räcker med en gång om året.

Vi håller på med träning här inför dom sista två utställningarna i år. Emma brukar komma hit och hjälpa mig, men hon har varit iväg och tävlat i helgen, så då har jag fått klara mig själv. Det går ju bra med tvårsstona, Jane ska visas i Frillesås och Janeth i Gråmanstorp, men Furunäs Henriette har ju föl, så hon har fått vila i helgen. Hoppas att Emma kan komma efter skolan ett par gånger nu i veckan.

I morgon ska Gonkan, från Slättens stuteri börja arbetsträna här, tanken är att vi ska börja köra in treårshingstarna, tre stycken, hon ska vara här tisdag, onsdag och torsdag, 4 timmar varje dag, så vi ska hinna en hel del. Vi har ju ridhus att hålla till i, så vi är ju inte beroende av väder och det är ju skönt, man vet ju hur det kan vara på hösten.

Torsdag 31 augusti

Det är väldigt höstlikt i Nyby idag, blåsigt, knappt 20 grader och en del löv har redan börjat falla. Skönt att slippa den gräsliga värmen, höst och vår är bäst om det inte regnar för mycket och vi har klarat oss bra här, jämfört med andra.

Nu har jag gjort egna sidor till alla fölen, önskar bara att jag hade bättre bilder men det får väl komma efterhand, det är ju alltid problem med det. Vi skall verka och ID-kontrollera en del på måndag, får se om där blir tid till att ta lite bilder också.
Jag har lånat ut Indigo till Carina Andersson i Genarp, dom ska prova att köra ponnytrav med honom. Han har snart varit där i två veckor och hittills har allt gått bra och dom är nöjda med honom, hoppas att det fortsätter så. Det blir spännande att se vad han duger till, jag tror det kommer att gå bra. Om det går som dom har tänkt sig så ska han hinna kvala i höst, men då ska det gå riktigt bra.

Söndag 27 augusti

Då var första utställningen för året avklarad för vår del och vi kan ju inte vara annat än nöjda med resultatet. Indra, som fick 39 p på premieringen blev nu klassvinnare med 99888=42 p och mycket bra kritik, kul. Sen hade vi Glamour i fölstoklassen och hon blev fyra med 98888=41 p och det var ju också bra. Hennes föl hade jag inte anmält för jag visste att jag inte skulle hinna träna henne ordentligt, men så snäll som hon var hade det nog gått bra ändå, men det kan man ju inte veta, så därför blev det som det blev.

Måste få visa hur fint våra kalvar har fått det i det nya stallet. Det är som en dröm, jämfört med det gamla, här går dom in och dricker mjölk när dom själva vill, dom har en transponder om halsen, precis som korna och när dom går in i kalvamman läses den av och kalven får dricka om den har tillstånd. Sen har dom ju gott om utrymme att röra sig på också och kompisar att leka med, det ser ut som om dom trivs. Jag trivs i alla fall, nu slipper jag stå och vispa mjölk till 20 kalvar två gånger om dagen, det sparar mycket tid. Nu går jag in och kollar i datorn vilka kalvar som har druckit själv och vilka som jag måste hjälpa, betydligt enklare och mycket roligare.


  

Nu börjar det närma sig hingstpremieringen i Värnamo, vi ska inte visa någon, men vi lär ju köra dit ändå och titta. Det är alltid lika roligt att se alla fina och välputsade hingstar och att se vilka som blir godkända.

Söndag 20 augusti

Så var man tillbaks i verkligheten igen, det är ungefär så det känns när man kommer hem och det bara är att sätta igång och jobba direkt. Det känns lite overkligt att man gick omkring på gatorna i Prag för några dagar sen och njöt av livet, det är tur att man har alla fina bilder att titta på och njuta av. Vi har verkligen haft en underbar vecka, tur med vädret hade vi också, det var 20-25 grader varmt och bara en liten regnskur på hela tiden. Det betyder ju mycket eftersom man är ute och går väldigt mycket, jag tror vi gick en mil varje dag, det går bara inte att låta bli, man måste se allt.


           

Tynkyrkan på Gamla Stans torg             Vaclavplatsen                          Gamla Stans torg                     Den berömda Karlsbron

Visst är det vackert? Vi kommer säkert att återvända någon gång i framtiden.

Nu är det snart utställningsdags igen, alltid något att se fram emot, Bjärsjölagård brukar alltid vara trevligt. Nu är det träning som gäller varje dag, det är ju inte så många dagar kvar, men dom som ska med dit är ju visade tidigare, så det är nog inga problem.

Fredag 11 augusti

Nu är det äntligen dags, väskan är packad och i morgon bitti kl 06 åker vi till Prag, det ska bli så skönt att vara ledig en vecka. Bara ta dagen som den kommer och bli uppassad med mat och all tänkbar service. Strosa runt i stan och sätta sig på en uteservering med ett glas vin och titta på folk, shoppa när man känner för det och vara kulturell när man vill det. Det finns ju en del att se i Prag, som alla vet som varit där. Vi har varit där tidigare, så det blir att söka upp nya mål den här gången, det är ju en del av tjusningen med att resa.

Annars är allt lugnt på hästfronten, vi har anmält till både Bjärsjölagård och Frillesås, det ska bli kul att ställa ut, det blev ju ingenting för vår del i Halmstad. Fölen växer och här är en del som ser väldigt lovande ut, bl.a. Hortensias och Glorias hingstföl, en fux och en rödskäck, båda e. Robijn. Det är alltid lika roligt att se hur fölen utvecklas.

Nu är det snart midnatt, så nu får jag nog gå och lägga mig, ska upp kl 5, kan ju vara bra att sova lite så man är pigg när man ska åka.

Onsdag 2 augusti

Idag har vi varit på premiering i Hjärnarp, det blev en blöt tillställning, det regnade oavbrutet och när vi kom hem stod regnmätaren på 25 mm. Vi behöver ju regn, så vi klagar inte, det finns ju regnkläder.

Vi hade ett treårssto, Dalsgårds Isabell med oss, hon gick 2:a och fick 98878=40 p och det var bara två som fick diplom. Sen hade vi Dalsgårds Gloria med oss för stambokföring, hon var halt som treåring och har aldrig blivit visad, vi betäckte inte henne som treåring, så hon har sitt första föl i år. Det gick bra med henne också, hon fick 88888=40 p och det var många som tyckte mycket om hennes hingstföl e. Robijn, han ser verkligen trevlig ut, med lång fin hals och böj på nacken redan. Tyvärr kunde jag ju inte ta några bilder eftersom det regnade hela tiden.

Nu hoppas jag det blir lugnt ett tag så man får vila upp sig lite innan semestern, vi åker till Prag den 12 augusti, min syster Monica och jag, ser verkligen fram emot det.

Tisdag 1 augusti

Vilken helg det har varit, man är ju helt slut fast vi inte hade några hästar med oss. Det  var nog värmen i söndags som tog knäcken på en, jag fattar inte hur folk orkade springa varv efter varv med sina hästar, speciellt engelsmännen med alla sina kläder, jag tyckte dom såg helt oberörda ut.
Det var verkligen ett lyckat arrangemang, vilket otroligt jobb dom hade lagt ner på allt runt omkring, imponerande. Vi var där båda dagarna, från 9 på morgonen och tills det var slut på kvällen och sen var vi med på festen på Hotell Tylösand, det var jättetrevligt, med god mat och trevliga människor.

Det känns lite tomt nu när det är över, men man har ju massor med intryck att smälta och en massa bilder att titta på och minnas och väl är ju det. Bilder från utställningen finns HÄR.

Fredag 28 juli

Så var det då äntligen dags för det stora evenemanget i Halmstad, det ska bli hemskt roligt att få se alla fina shetlandsponnyer från hela Europa. Själv kommer vi utan hästar, vår treåring var ju för stor och det känns inte lönt att åka med ett ettårssto, så hon får stanna hemma. Vi tar det som en liten semester, det kan vi behöva, det har varit väldigt mycket jobb senaste tiden.

Idag har vi haft besök av Hanna Dahlström och hennes mamma från Kilskogens Stuteri och Verner Jans och hans kollega från Tyskland, vi gick runt här i flera timmar och tittade på alla våra hästar. I onsdags var Roald Skogland och Anne Reidun Reiersen från Skogheims Stuteri i Norge här och tittade, det var över 30 grader varmt här då, så det var svettigt. Dom hade sina hästar här över natten innan dom åkte vidare till Halmstad.

Vi har äntligen fått lite regn här idag, hela 4 mm, hoppas på mer, men lördag och söndag får gärna vara fina med lite lagom värme, så det blir en lyckad utställning.

Fredag 21 juli

Så var då premieringen i Tvååker avklarad, det blev en svettig dag i flödande solsken. Men flugor och blinningar var ganska lugna, så det gick bra ändå, kanske berodde det på insektssprayet jag hade sprutat på hästarna, det luktade inget vidare, men det var kanske det som avskräckta odjuren.
Indra gick trea i en ring med elva treåringar, det var väl inte högsta kvalitet i år, det blev två diplom och det var 5*8 på båda, inte någon fick 9 på typen. Indra fick 88878=39 p och lite besviken blev man ju, tycker nog att hon är värd en nia på typen, dom andra siffrorna är väl ganska okay. Har lagt in en ny bild på hennes sida, så kan ni se själv vad ni tycker om henne.

Melodie däremot fick 99878=41p och skötte sig bra som alltid, även hennes föl, Legend, skötte sig över förväntan, han orkade väl inget annat i värmen.

Torkan fortsätter här, vi hade hoppats på regn idag, men det ser inte ut som om det blir mer än några stänk. I dom flesta hagarna är det fortfarande grönt, men i ett par är det brunt och där har vi börjat stödutfodra. Det är bara att hoppas på omslag i vädret, någon gång måste det ju komma.

Måndag 17 juli

Det är väldigt intensiva dagar med mycket hästjobb nu, innan premieringen på torsdag och utställningen i Halmstad. Idag har hovslagaren varit här och verkat två ston med föl och en treåring. Jag fick hämtat hem mitt ettårssto som är anmäld till Halmstad, så jag kan börja träna henne och så ska hon verkas, men det får bli nästa måndag, då kommer hovslagaren igen. Jag fick i alla fall tränat henne lite och sen var Gittan här och hjälpte mig med dom andra, det är ju hon som ska visa dom, så då får hon träna dem också.

Idag ringde Laholms Tidning och ville göra ett reportage inför den internationella utställningen, så på onsdag kommer dom hit och gör det. Sen ska vi tvätta hästar på kvällen inför premieringen på torsdag, så det är mycket att göra varje dag, man är ganska mör på kvällen.

Lördag 15 juli

Idag har jag varit ute och försökt få lite nya bilder på ettårshingstarna, det är inte lätt, men det blev en del i alla fall. Man ser ju att dom har blivit äldre, hade ju mest fölbilder på dom innan, så det var på tiden. Har lagt ut en del på deras sidor. Det blev en del på tvåårsstona också.
Tjejerna som var här i onsdags var jätteduktiga och dom ville gärna komma igen, så vi får väl se vad det blir av det. Ikväll ska jag vara barnvakt och Amanda ska sova över, men lillebror får dom hämta när dom kommer hem i natt, det är inte lätt att ha båda, jag ska ju upp och jobba i morgon bitti och då får Amanda gå med och hjälpa till. Sen åker dom upp till Ö-vik på söndag och stannar där i nästan två veckor.
 

Onsdag 12 juli

Så fick vi äntligen lite regn, det var verkligen efterlängtat, det blev 10 mm. Inte så mycket, kan man tycka, men bättre än inget i alla fall. Det blir ju lite friskare luft efter ett regn och växtligheten skjuter fart igen.

Vi har kommit igång med träningen inför premieringen nu, det gick ju inte i den värmen som var innan. Men tar man ett tag varje dag nu, så går det säkert bra ändå, det är ju den 20 juli i Halland och vi ska dit med en treåring, Indra, och Melodie ska stambokföras, hon hade inget föl i fjol, så det har ju inte gått innan. Sen ska vi till Hjärnarp 2 augusti med en treåring, Isabell, och så ska Gloria stambokföras, vi kunde inte visa henne som treåring eftersom hon var halt då. Det känns bra att få det gjort, man vill ju att alla stona ska vara stambokförda.

Annars händer det inte så mycket här nu med hästarna, men det ska komma ett par tjejer i morgon och hjälpa mig lite med ungstona. Vi får väl se hur mycket dom kan, det är så olika, en del är väldigt framåt och totalt orädda, medan en del är väldigt försiktiga och knappt vågar hålla i en häst.

Onsdag 5 juli

Igår hade vi stuteribesök här, vi samlades klockan sex på kvällen och det var fortfarande väldigt varmt. Vi började vår vandring i Favorits hage och han föll ju dom flesta i smaken, med sin rikliga tagelväxt är han ju grann att se. Sen gick vi vidare till Castor och hans ston och där är 7 ston med föl, så det tog en stund att titta på alla där.

Vidare till Origo och hans lilla flock, där går Lord Lazio, ett föl e. Robijn, som ville bli kliad av alla, så det tog en stund där också. Sen över till nästa hage, som är delad, med två fölston i den ena halvan och två bantarston i den andra. Dom tyckte Estelle var fin trots övervikt, hon har ju inget föl i år.

Nästa anhalt var ungstona, 4 tvååringar och 4 ettåringar. Sen var det Django och hans flock och det blev ett kärt återseende för en av besökarna, som hade Django på station för ett antal år sedan.

Sen blev det en lång promenad till ettårshingstarna, 7 stycken, däribland Komet, som blev Champion föl i fjol och dom tyckte att han var jättefin. Men där var även en svart som föll dom flesta i smaken, Kapten e. Robijn u. Gonny en liten läckerbit med lång man och pannlugg redan. Sen hade vi bara en hage kvar och det var Robijns, han går med två treårsston och har lagt på hullet en hel del, men han är ju alltid lika snäll och social.

Efter allt gående och stående var det väldigt skönt att sätta sig i skuggan och dricka väl kylda drycker med lite tilltugg. Det var väldigt trevligt att träffa gamla bekanta, som funderar på att börja med shetlandsponnyer igen. Det är ju som ni alla vet, svårt att vara utan dom där små krakarna.

Bilder från besöket finns i fotogalleriet.