15 september

I lördags var det premiering i Gånarp och vi var där med två treåringar. Det var Rosanna och Rhianna, båda visades för första gången och det gick ju väldigt bra! Dom gick i en ring med 11 stycken treårsston och Rosanna placerades som nummer ett och Rhianna som nummer två. Rosanna fick 99888=42 p och Rhianna 98888=41 p, så det blev två diplom till i år! Rosanna är e. O´Regen och Rhianna e. No Fear.
 
I går var det unghästutställning i Bråvesta och vi hade anmält en tvååring och tre treåringar, det var dom två som visades på lördagen plus Escada och Salome. Först ut var Salome som vann sin klass och skulle tävla vidare, så det var ju inte lönt att lasta henne medan vi visade treåringarna. Vi var lite kort med folk, så jag fick gå med i ringen med en treåring, Amanda gick med en och Emma med den tredje. Där blev Escada placerad som etta, Rosanna tvåa och Rhianna fyra. Rosanna och Rhianna fick exakt samma poängrad som på lördagen.

Så var det dags för championaten och där drog lilla Salome längsta strået och blev Champion Ungsto, men Maria Jansson som dömde ville även se Escada i BIS-ringen Det slutade med att Salome blev BIS och Escada Reserv-BIS! Hon tyckte mycket om Salome och hon fick en 10:a på typen, hennes rad blev 109888=43 p. Escada fick 99889=43 p och hon blev även bästa gångartsponny!

Lite kuriosa om Salome: hennes mormor, Biola vt. Hof var det första stoet som vi importerade från Holland, hon var då betäckt med D-Wendor v. d. Vuurbaak och resultatet blev Dalsgårds Amelia. Amelia är mamma till bl. a Dalsgårds Glamour, diplomsto och Dalsgårds Ringo, som blev godkänd hingst 2013 och nu denna lilla fina Salome.

 

8 september

I går var det avelsvärdering för hingstar här och vi fick igenom en av dom två vi visade, det var Senator som blev godkänd och han fick 98888=41 p. Senator är ju son till No Fear och igår visades vår uppfödning, Stand By, i Kolbäck, även han e. No Fear, så det blev två godkända hingstar e. No Fear samma helg, inte illa! Vi visade också tidigare godkände Pontiac och han fick precis samma rad som förra gången, 98789=41 p. Surprice räckte inte till, han fick 36 p.

Två av årets fina diplomston har flyttat till Finland, det är Rhonda som numera bor hos Päivi Vääräkoski och Ramona som bor hos Marika och Timo Heikkilä. Vi önskar er stort lycka till med dessa fina ston!

 

4 augusti

I lördags hade shetland syd utställning i vårt ridhus och det var holländsk domare, Jan Jaspersen, tillsammans med Annika Srindgård som dömde. Eftersom det var på hemmaplan hade vi anmält ett helt gäng och alla var med, ingen   strykning.

Först ut var treårs stona och där hade vi tre stycken. Där var Amanda, vårt barnbarn, med och visade för första gången och det gjorde hon med bravur, Edsilia v. d. Veldzicht, som hon visade, placerades som tvåa av sju och blev rekommenderad att vara med i BIS-ringen. Etta i ringen blev Dalsgårds Ramona och då skulle hon ju tävla vidare sen i ungsto championatet. På tredje plats kom Escada v. d. Amstelhof och hon fick 98888=41 p.

Nästa klass som vi var med i var tvååriga ston och där hade vi också tre stycken. Där placerades Dalsgårds Singoalla på första plats och på kritiken förstod man ju att domarna gillade henne, excellent typ hör man ju inte så ofta! Tvåa blev Dalsgårds Soraya och hon fick 88898=41 p, trea blev Dalsgårds Sunshine med 88888=40 p. Då hade vi en till i ungsto championatet, kul!

Sen var det fyra-åriga och äldre hingstar och där hade vi Another Color, där var fyra i den klassen och han gick på första plats med mycket fin kritik! Efter hingstarna var det sto med föl vid sidan och där hade vi Dalsgårds Nouvelle, det gick väldigt bra för henne också! Hon vann klassen och fick tävla vidare i sto championatet!
I stoföl klassen hade vi Nouvelles föl Dalsgårds Uniette, hon gick på tredje plats av fyra och fick 98788= 40 p.
 
Efter fölen var det ett välbehövligt lunch uppehåll! Det var nog trötta ben på många, men mest på Emma som då hade visat 10 stycken, dom hade ett sto med föl själva som hon också visade.

Efter lunch var det sto utan föl och där hade vi Yanniek v. Bunswaard, hon placerades på andra plats och fick 99889=43 p. Sen var det bara veteran hingstarna kvar och där placerades Olivier v. d. Amstelhof på första plats och No Fear v. d. Römer på andra plats, Olivier blev bästa veteran och fick 99889=43 p, No Fear fick 109779=42 p.

Så var det då dags för championaten och i ungsto blev Ramona slagen av Singoalla, Ramona fick 99889=43 p och Singoalla fick gå vidare till BIS-finalen! I sto championatet blev Nouvelle slagen av Almnäs Vide, Nouvelle fick 99889=43 p och Vide blev Champion Sto, stort grattis till Elisabeth och Hans Ola!

Champion Hingst blev Another Color v. d. Amstelhof och dessutom blev han bästa färgade! Följaktligen blev han också med i BIS-ringen och då hade vi tre stycken med där!

Edsilia v. d. Veldzicht blev BIS femma och fick 99889=43 p och Dalsgårds Singoalla blev Reserv-BIS med 1010889=45 p! BIS blev Another Color v. d. Amstelhof och han fick 1010988=45 p alltså två stycken med 1010, helt otroligt. Jaspersen sade att han aldrig sett Another Color i så fint skick och han har ju sett honom flera gånger i Holland.

Vi har många att tacka för att det gick att genomföra med alla dessa hästar och dessutom maten att ordna med. Först och främst Emma naturligtvis, men även Gunnel som varit med och tvättat och gjort i ordning alla hästar. Amanda, Ida och Victoria som var med och gick i ring med hästarna och sist men inte minst Gittan och Ivona som höll till i fiket och ordnade med mat och kaffe till alla!

23 juli

I dag var det premiering i Svenljunga och vi hade med oss Rhonda och Rosina, två fina ston efter Uron v. d. Römer! Det gick väldigt bra med båda två, Rhonda gick på tredje plats och fick 99889=43 p och Rosina blev sexa med 99888=42 p. Det var en riktigt fin ring med 11 stycken mycket vackra treåringar, så vi var mycket nöjda!
Nu ser vi fram emot utställningen den 2:a augusti och så har vi två treåringar till som ska på premiering i Gånarp till hösten.

19 juli

Igår var det premiering i Tvååker och vi var där med tre treåringar och ett äldre sto.
I treårsringen gick Edsilia v. d. Veldzicht på andra plats och hon fick 88899=42 p och diplom, trea blev Dalsgårds Ramona med 98888=41 p och diplom till henne också. Sexa i ringen blev Escada v. d. Amstelhof och hon fick 87888=39 p. Sen var det Yanniek v. Bunswaard som fick 99888=42 p, henne gillade Morgan verkligen. På onsdag är det premiering i Svenljunga och då ska vi dit med två ston.

30 juni

Fler föl har det blivit här på Dalsgård! Den 31 maj fölade Fediola och hon fick ett stoföl e. Alex v. d. Ponny Hoeve, hon ska heta Ulivia. Nästa som fölade var Ayesha v. d. Amstelhof och där blev det en hingst, Perigueux v. Isala är far till den lille som fått namnet United Power. Sen stod Penny Lane på tur och eftersom hon var förstföderska var det extra oroligt, men hon lurade mig och fölade själv, jag var uppe kl. 03 och då var det lugnt, nästa gång jag var uppe, kl. 05.15  gick där ett föl jämte henne. Det var den 19 juni och det blev ännu ett stoföl e. Alex, mycket vacker är hon den lilla, Unibelle heter hon.
Den 26 juni fölade Malva och det blev en hingst e. Alex, Umberto blev hans namn, han ser väldigt bra ut redan och fick pryda första sidan, ett dygn gammal är han på bilden!
Nu är det snart färdigfölat, bara Daniella kvar och hon är ganska sen. Två förstföderskor har vi haft i år, Primula och Penny Lane, båda har skött sig fantastiskt bra och tar så väl hand om sina föl, härligt att se!

29 maj

Den 26 maj tidigt på morgonen fölade Primula. Det blev ett stoföl, härligt att få stoföl när det är Django som är pappa, det är något speciellt med hans sto avkommor! Det är härligt väder och fölen mår alldeles prima, det är en fröjd att se dem springa runt i hagarna och leka med kompisarna.
 

25 maj

Några föl till har det blivit här! Den 12 maj på fm. fölade Janeth och det blev lite jobbigt eftersom fölet låg ungefär som Lou Lous, lite på sidan. För säkerhets skull så ringde vi veterinären, men innan han kom fram så fick vi ut den lille! En fin liten hingst e. No Fear. Han ska heta Upper King.
På kvällen var jag och mina systrar i Timmershult hos vår yngsta syster, Christina, och badade i deras spabad ute i trädgården! Det var det skönaste jag har gjort på väldigt länge! Lite gott att dricka och trevligt sällskap, vad kan man mer begära!
När jag kom hem framåt natten möttes jag av beskedet att vi fått ett föl till, det var Bonita som hade fölat och hon fick ett stoföl e. Talisman af Jäboruder, hennes namn blev Utopi.

Den 16 maj var jag ute i trädgården och klippte gräset, alldeles intill går stona som ska föla, och rätt som det var lade sig Showgirl ner och började krysta. Det var inte precis väntat, men ut kom ett stoföl, pigg och alert, uppe på benen fort och hittade maten, så det var inga som helst problem. Hon fick namnet Umbrella!

Dagen efter på firade vi min 65-års dag på kvällen med barn och barnbarn, det blev samtidigt invigning av vårt nya uterum! Det var ju en dag för tidigt, men så får det bli när man fyller på en söndag. På måndag morgon vaknade jag vid 5-tiden och mådde dåligt, det blev bara värre och värre, så vi fick ringa ambulans och dom kom och hämtade mig och vi åkte in till akuten där jag fick vänta ett tag, det var precis personalskifte! Det konstaterades efter provtagning och undersökning att det var ett njurstensanfall! Jag fick morfin och diverse andra tunga mediciner innan det släppte, en riktig pärs var det, har aldrig haft så ont förut. Fick åka hem sen med två sorters medicin att ta vid behov när stenen flyttar på sig, har behövt ta två gånger, men nu har det varit lugnt ett par dagar, så förhoppningsvis blir det inte mer. Har fått tid till röntgen den 9:e juni, då får vi se hur det ser ut!

När vi kom ut från akuten ringde Lars Bertil till Emma, som jobbar hos oss, för att tala om var vi höll hus. Fint föl ni har fått säger hon då, då hade Nouvelle passat på att föla när vi var borta, hon tyckte nog att det var skönt att få vara ifred för den där människan som springer där och kollar både dag och natt! Det blev ett stoföl e. No Fear, Uniette ska hon heta. Denna gången fölade hon "bara" två och en halv vecka för tidigt, det brukar vara tre veckor, men alltid fullgångna föl.

Jag har skrivit information om betäckning på hingstarnas sida, vid frågor kontakta Lars Bertil!
 

11 maj

Fler föl har kommit till världen här på Dalsgård, den 18 april fölade Lou Lou och det blev riktigt jobbigt! Hon visade tydliga tecken att hon var redo, redan på kvällen så vi gick aldrig och lade oss. Halv tre på natten lade hon sig ner och började krysta, men det hände absolut ingenting så vi kände i henne och det var ju något som inte kändes rätt. Det var bara att ringa veterinär och det var väldigt långa minuter när man stod där mitt i natten och väntade!
Han kom och lyckades efter ett tag vända fölet rätt och få ut henne levande, det var ett stoföl och det var Alex första föl hos oss! Riktigt fin ser hon ut och temperament har hon den lilla damen, Unick blev hennes namn!

Nästa föl kom den 30:e april och det var Wira v. d. Ponny Hoeve som fölade, en fuxfärgad hingst e. Tornado v. St. v. Aschberg, han ser riktigt bra ut och fick namnet Up To Win!

 Nästa kom den 3:e maj och det var Cinderella v. Bunswaard som fick ett väldigt fint stoföl e. Black King v. Belschuur! Hon ska heta Un Ami.

Idag på förmiddagen fölade Hi Fi efter att vi passat henne hela natten då hon läckte mjölk och såg väldigt färdig ut! Hon fick ett hingstföl och det är Alex som är pappan, hans namn blev Unesco!

 

14 april

Det blev ett jobbigt slut på 2013 och en jobbig början på detta året! Båda mina föräldrar gick bort, på knappt tre månader så var dom borta båda två, man får lite perspektiv på tillvaron och inser vad som är viktigt och mindre viktigt! Det är tur att jag har mina systrar, så man inte står helt ensam med allt detta som följer med! Nu får jag försöka ta tag i allt som släpat efter, bland annat uppdatering av hemsidan.

Eftersom jag slutat jobba med hästarna så har jag ju inte så mycket att skriva om, men jag var i alla fall med i Tenhult på avelsvärderingen den 5 april. Med oss hade vi tre hingstar godkända i Holland, Skerry v. Geldersoord, Another Color v. d. Amstelhof och Olivier v. d. Amstelhof. Emma, som numera är anställd här på heltid, visade dem alla tre, men hade hjälp i ringen av Ida och Victoria.

Dom gick i ring med tio andra tidigare godkända hingstar och placerades på första, andra och tredje plats. Skerry gick först och fick 99788=41 p och han blev A-premierad för sin goda nedärvning i Holland! Olivier fick 98789=41 p och även han blev A-premierad för sin goda nedärvning. Another Color fick 89789=41 p och G till 2016.

Vi har tänkt ta emot ston för betäckning i år, så vid intresse, ring Lars Bertil eller skicka mail.

I morse kom årets första föl och det var Butterfly som fick ett fint stoföl e. Talsman af Jäboruder. Tre ston går i fölningshagen, men det ser ut att dröja ett tag till.