Måndag 14 november

Det gick ungefär som förväntat i lördags. Tre av våra sex ponnyer blev rekommenderade att sparas. Det var Nomad, en treåring e. O´Regen med Doreth v. Bitterschoten  som mamma, han föll verkligen Morgan i smaken. Även en tvååring e. O´Regen blev mycket uppskattad, det var Onedin som har Jubilate v. d. Hitsberg som mamma. Sen var det min lille skäck Othello e. Robijn med Dalsgårds Glamour som mamma som också föll i smaken.
Där var också två ettåringar e. Uron som blev rekommenderade att sparas och det var ju extra kul, vi har också några riktigt fina efter honom. Förhoppningsvis kan vi visa dem nästa gång.

Vad det gäller Othello så är han till salu, vill någon satsa på honom nu så går det bra, annars åker han upp till Sanne och Fredrik och kommer att visas på avelsvärderingen till våren. Jag kan ju tyvärr inte ha honom till något av mina ston då dom alla är släkt med honom. Onedin och Nomad behåller vi och visar fram till våren ev. får Onedin vänta till hösten. De övriga tre kommer att kastreras. 

Vi vill rikta ett stort tack till Lennart och Heidi från Wonnagårdens Stuteri för allt jobb ni lagt ner på detta, det är nog inte många som förstår hur mycket jobb som ligger bakom. Också ett stort tack till Morgan Johnsson som verkligen lade ner tid på var och en häst och visade och förklarade om det var någon som undrade över något. Alltid intressant att höra. Alla bitar föll på plats när det gällde dom tre av våra som inte blev rekommenderade att sparas, det han anmärkte på var just det som vi själv var tveksamma till, man behövde bara höra det från någon annan. Stort tack också till Emma, Sanne och Gittan för all hjälp med visningen av hingstarna, utan er hjälp hade det inte gått.

 

Måndag 7 november

Det var ett bra tag sedan jag skrev, men det är ju ganska lugnt den här tiden på året så det är inte så mycket att skriva om. Det envisa viruset vi hade följdes av ännu ett virus, denna gången en helt vanlig förkylning, men ack så jobbigt när man precis började känna sig pigg igen. Men nu är vi i alla fall friska båda två.

Min syster Monica och jag hade bokat en resa sista helgen i oktober till oktoberfesten i Bremen och jag var inte alls säker på att vi skulle komma iväg. På onsdagskvällen var jag säker på att jag höll på att bli sjuk igen, det kändes riktigt risigt i halsen, men som tur var så blev det inget utan vi kom iväg. Det var en riktigt trevlig resa med många trevliga människor, inte minst reseledaren med sin torra humor, han passade verkligen för sitt jobb. Vi åkte 06 på fredagsmorgonen och var nere i Bremen vid 17 tiden, så vi hann ut och rekognosera lite inför lördagen. Vi skulle ju hitta festivalområdet och lite intressanta affärer, det gjorde vi också, i alla fall en del av det och sen var det lätt på lördagen.
Där var kollosalt mycket folk på lördagskvällen, ca. 4000 personer i ett tält där man kunde sitta och äta och dricka öl och lyssna på musik. Utanför tältet var det marknadsstånd och tivoli och där var säkert lika mycket folk, men lugnt och städat och inget bråk någonstans. Vi hade gärna stannat en dag till, men det gick ju inte utan på söndag morgonen var det dags att åka hemåt igen.

Hemma är det som vanligt mycket jobb, denna månaden har vi bokat hovslagaren tre gånger. Det börjar bli dags att dela på stona och fölen, dom först födda i alla fall. Sen släpps stona i vinterhagen med ligghall och elvattenkopp. Inte för att det är så mycket vinter, men det är bara skönt, det får gärna vara så här ett bra tag till.

Vi håller på att träna unghingstarna inför bedömningen den 12:e som ju ska vara här hos oss, vi har anmält sex stycken, alla två - och treåringarna. Väldigt bra att få en förhandsbedömning på dem, synd bara att några av dem är i lite väl högt hull. Vi får väl se hur det går, kanske någon är värd att spara. Vi vet ju vilka vi gillar, men det är så bra att få se dem ihop med andra i samma ålder. 

 

Söndag 2 oktober

Vi fick stanna hemma från utställningen i Vartofta, viruset har inte släppt sitt grepp än. Även om det känns bättre så kände vi att vi inte skulle orka, men det kommer fler tillfällen.
Alla fölen är chipmärkta och passansökningarna inskickade. När vi fått gjort de sista fem så släppte vi 10 ston med föl på bete i kohagen, där är massor med gräs och stora ytor för dem att röra sig på. Härligt att se fölen härja runt och stona dom bara betar.

Dalsgårds Melrose och hennes fina hingstföl, Dalsgårds Rival e. Uron har flyttat till sitt nya hem på Wonnagårdens Stuteri. Vi önskar er all lycka med dessa fina individer.

I onsdags hade vi alla 10 ettårshingstarna hemma för verkning och då passade vi på att ta lite nya bilder på dem. Dom ser riktigt fina ut, en riktigt fin årgång. En av dem var såld och åkte till sitt nya hem igår. Det var Pommac, som numera finns på Tomtagårdens Stuteri hos Pia och Magnus. Ska bli så spännande att se vad det blir av honom, han är riktigt fin och välutvecklad redan. Samtidigt var Sanne från Sollidens Stuteri här och hämtade Bonita. Hoppas att ni är nöjda med era nya hästar!

Nästa helg åker ännu en ettårshingst, det är Pepino, den enda fuxen.

 

Tisdag 13 september

I går var det uppsamlingspremiering i Åstorp och vi var där med en treåring, Bonita som vi fick stryka i Hjärnarp, och två ston med föl. Först ut var Bonita och hon skötte sig exemplariskt, placerades på andra plats efter otroligt vackra Almnäs Ullvide. Bonita fick väldigt bra kritik och 98888=41 p och Diplom. Sen kunde vi lasta henne och koncentrera oss på fölstona. Först ut av dem var Xtra Donna och hon fick också väldigt bra kritik och exakt samma poäng som Bonita. Sist men inte minst var det dags för Jubilate och hon visade sig från sin allra bästa sida. Domaren gillade vad han såg och hon fick hela 99898=43 p. innan hon fick sina poäng frågade Kurt om vi ville ha poäng på henne, man behöver inte det om dom är 15 år eller äldre. Det tyckte jag absolut att vi skulle ta och L- B gick med på det efter lite funderande och det var ju tur.
Sen var det väldigt skönt att få sätta sig i bilen och åka hem, jag mådde väl inte så värst bra, hade nästan ingen röst och mot slutet var det ganska jobbigt. L-B har hostat ända sedan förra helgen och till slut lyckades han smitta ner mig med detta elaka virus som sätter sig på stämbanden. Har hört flera som drabbats av det.

Som tur var så kunde Gunnel och Emma följa med och hjälpa oss, Emma visade som vanligt alla våra hästar på ett utmärkt sätt. Stort Tack till dig för det och även tack till Gunnel som fick ställa upp och köra och hålla hästar och vara allt i allo.

I förra veckan var Carina Wingård här och hämtad Ozzy, önskar dig stort lycka till med honom och så ses vi på hingstpremieringen till våren.

 

Måndag 5 september

Då var höstens avelsvärdering för hingstar avklarad. Vi åkte upp redan på lördagen, det var baggauktionen i Linköping som var målet och när den var slut så åkte vi ner till Scandic Hotell i Värnamo. Sen var det ju nära till premieringsplatsen på morgonen så vi var där i väldigt god tid. Där mötte Sanne och Fredrik upp med vår hingst som dom tagit hand om och förberett för dagen. Det blev en jobbig dag för dem, speciellt för Fredrik, Nino var "på tårna" hela dagen och kunde inte stå still och slappna av. Trots det så blev han rekommenderad vidare och fick gå till veterinären. Första tanken var ju, det kommer aldrig att gå, men konstigt nog så skötte han sig perfekt där inne och stod helt still och lät veterinären göra vad han ville.

Sen skulle dom visas ytterligare en gång innan sammanträdet och då rörde han sig lite bättre, speciellt i traven, men det var ju långt ifrån det han kan. Under hela pausen gick Fredrik runt med honom och försökte hålla honom lugn. Ett Stort Tack till er båda för jobbet ni lagt ner på Nino, både hemma och under premieringsdagen.

Efter sammanträdet skulle alla som rekommenderats vidare in i ringen igen och få sin kritik. Nino fick 98878=40 p och G. Han blev bästa treåring, det var bara han som blev rekommenderad vidare. Skönt att det gick vägen trots att han inte kunde slappna av. Med sin stam är han användbar på dom allra flesta av våra ston.

 

Söndag 28 augusti

Igår var det utställning i Bjärsjölagård och vi kom iväg trots allt, fast det började med strul precis som förra gången. Först var det ett föl som varit framme och tuggat av delar av svansen på Mahogny, inte speciellt snyggt så vi funderade på att stryka honom. Sen när jag tog in Unique och skulle göra i ordning henne så kändes hon väldigt seg och ville inte gå fram riktigt, jag provade att trava henne inne i stallgången och då kändes det som att hon markerade. Jag kände på hennes ben och tre kändes helt normala medan ett framben var alldeles kallt från hoven och upp till knäet. Väldigt konstigt var det och vi lät henne stå inne medan vi gjorde andra jobb under tiden. Efter ett par timmar tog jag Gunnel med mig och lät henne känna på benen också och då var allt helt normalt, sprang med henne och allt var fullständigt normalt. Man kan ju undra vad som var fel, om hon legat konstigt så benet somnat eller???  I vilket fall så bestämde vi oss för att tvätta henne och även Mahogny och om allt var bra på kvällen så skulle vi åka.

Vi kom iväg och med oss hade vi vårt barnbarn Amanda och hennes kompis Pilla. Vi kom iväg i god tid och tur var det för vi hann bara över Hallandsåsen så började ovädret. Det for blixtar kors och tvärs över himlen och regnet vräkte ner, ibland fick vi köra i 30-40 km, man såg knappt vägen. Det höll på från och till, ända tills vi var nästan i Höör. Sen sprack det upp och vi såg till och med solen ibland.   

Båda våra hästar skulle gå före lunch och Helene var snäll och tog hand om Mahogny och visade fram honom och det gick så bra så han vann klassen. Sen visade hon Unique också och hon blev också klassvinnare, jättekul med två klassvinnare av två möjliga. Sen skulle ju båda tävla vidare i championaten och då tog Helene Mahogny och jag gick med Unique. Det gick så bra som det kunde gå och båda blev Champion och fick gå med i BIS ringen. Där blev Mahogny fjärde bästa och fick otroliga 109889=44 poäng. Ännu bättre gick det för Unique, hon blev BIS och fick 1010988=45 poäng. Ett fantastiskt resultat och dessutom är hon ett helt underbart sto, så lätt att ha och göra med, gör alltid sitt bästa. Det var bara ett problem och det var alla flugorna, dom gillade hon verkligen inte, så jag fick ingen bra bild på henne. Hon kunde inte stå still tillräckligt länge, så bilden på framsidan är från premieringen i juli. Vi vill tacka Helene för all hjälp vi fick under dagen och även säga stort Grattis till er för era framgångar under dagen. Stort Grattis till alla andra som var nöjda med sina resultat.

Tack också till Amanda och Pilla som hjälpte till att värma Unique så jag slapp springa så mycket.  

 

Tisdag 9 augusti

Då var Riksutställningen avklarad och det blev inte så lyckat för vår del, kan man lugnt säga. Själva utställningen var det absolut inget fel på, en stor eloge till alla dessa eldsjälar som oförtrutet jobbar på med detta år efter år. Det kan inte vara lätt alla gånger, speciellt med vädrets makter som verkligen kan ställa till det. Regn som öser ner hela dagen är ju inte kul för någon, tur att det finns ridhus.

För vår del började problemen redan på lördagen. Jag hämtade in No Fear från hagen på förmiddagen och tvättade honom och gjorde i ordning hans enorma man, inget lätt jobb. Han var jättefin och allt var bara bra tills vi kom till stallet på kvällen, då var han helt uppdragen i buken och såg inte alls rolig ut. Han bara trampade runt i boxen och ville ut till sina ston, så vi bestämde oss för att han skulle stanna hemma och få gå ut till stona igen. Vi släppte ut honom och han var lugn igen, men då var ju frågan om vi skulle åka 20 mil för att visa en ettåring. L-B tyckte att vi skulle stryka båda och stanna hemma, men jag ville gärna iväg och så blev det.

På morgonen var vi ute i hagen och kollade No Fear och han såg ganska okay ut, så vi tog med honom, mest för att Penny Lane inte skulle behöva åka helt ensam. Regnet öste ner hela vägen och det var riktigt otäckt ibland där vägen var spårig och vattnet stod kvar. Men vi kom fram i god tid i alla fall och lastade ur Penny Lane, hon var hur lugn som helst och skötte sig perfekt. L-B sade på vägen dit att han hoppades att hon skulle bli tvåa, då kan vi lasta och åka hem, då finns det ingen anledning att stanna kvar. Han hade verkligen ingen lust att åka, han gjorde det för min skull. Hon blev trea och fick 38 poäng, så han fick som han ville, vi åkte hem. Klart att jag var besviken, men domaren dömer och det får man ta. Jag tar till mig alla positiva kommentarer från andra uppfödare, det var många som tyckte att hon var superfin och dom förstod ingenting av bedömningen. Vi kommer igen en annan gång, för hon är verkligen fin, lilla Penny Lane. Tyvärr fick jag inga bra bilder på henne, det gick ju inte att ta ute för regnet och i ridhuset blev det urdåliga bilder. 

Det bästa med den dagen var att vi hann hem till fotbollsmatchen mellan HBK och Norrköping, vi fick se hela 9 mål och det var HBK som vann med 5-4. Helt osannolik vändning, Norrköping ledde med 3-1 en bit in på andra halvleken och man trodde att det var kört. Men dom vägrade ge upp och det gav resultat. Hoppas nu att det kan fortsätta i den positiva andan, dom är ju hopplöst sist i tabellen, 8 poäng efter.       

 

Måndag 1 augusti

Vi kom iväg till Hjärnarp i lördags, men tyvärr bara med en häst, Bonita fick stanna hemma. När vi skulle träna henne i torsdag hade hon skitit ner hela svansen och bakbenen. Jag fick tvättat av henne och så var det lugnt ett tag, men på fredagen var det likadant igen, så höll det på och till sist fick jag ge upp. Pigg och opåverkad hela tiden, åt med god aptit och var precis som vanligt. Vi får väl flytta henne till uppsamlingen i Åstorp, så hon också blir visad.
Emma och jag körde iväg med Natanja och det gick bra för henne, hon blev placerad som tvåa av sex och fick 98887=40 p, Diplom och G 1. Snällare häst får man leta efter, stod ensam i släpet, lugnt och stilla och skötte sig exemplariskt både i ringen och utanför.
I dag går Bonita med dom andra ungstona och är torr och fin i svansen, man kan ju undra vad det var som påverkade henne. Det enda vi gjort med henne var ultraljud, men vi har aldrig varit med om en sådan reaktion förr och vi har ju gjort ultraljud på ganska många genom åren.

I onsdag gjorde vi ultraljud, vi gjorde på fyra ston som No Fear betäckt och alla var dräktiga. Det känns som han har bott in sig här nu och han är så otroligt mycket lugnare i år än tidigare. Han går med sju fölston och mår som en prins. Härligt att se.

 

Tisdag 26 juli

Det börjar närma sig nästa premiering, på lördag ska vi visa två treåringar i Hjärnarp, Natanja och Bonita v. d. Lindervelde. Spännande att se hur det går, Bonita är ju inte visad i Sverige än.

Förra lördagen var Sanne och Fredrik från Sollidens Stuteri och Pia och Magnus från Tomtagårdens Stuteri här, vi var runt och tittade på alla våra hästar, det tar ett par timmar, minst. Det var i första hand unghingstarna som var av intresse, Sanne och Fredrik ska ta hem en och träna inför hingstpremieringen i september. Det blev Nino e. Castor och u. Gamba v. Spuitjesdom, han ser väldigt trevlig ut och är dessutom trevlig att hålla på med. Han visades på domarkursen som hölls här i januari, så han är inte helt ovan. Jag hade tänkt anmäla Nashville också, men så visade det sig att dagen innan premieringen så är det baggauktion i Linköping och då ska vi dit, så det blir svårt att få ihop det. Han får väl vänta till våren, lite synd är det för nog är dom snyggare nu än i april. Men det får bli så, inget att göra åt.

På kvällen käkade vi lite gott och sen sov dom över här alla fyra, två i Peters husvagn och två i lokalen vid ridhuset. Det finns alltså möjlighet till övernattning här för den som vill komma hit och titta på hästar och har långt att åka. Det blev en liten runda bland hästarna på söndagen också innan våra gäster begav sig hemåt.

I fredags var Ulla och Torsten här och lämnade två ston till Mahogny, det kom vi överens om när vi köpte honom, så då blev det en runda bland alla hästarna igen.

I morgon är det dags för ultraljud igen och då ska vi kolla 8 ston.

 

Fredag 15 juli

Idag var det premiering i Tvååker och vi var där med fyra ston. En treåring och tre äldre. Det var den minsta treårsring som vi varit med om, endast tre stycken och av dem var det en mini. Nouvelle gick etta och fick mycket fin kritik och 99888=42 p. Det var naturligtvis jättekul, men nog hade det varit roligare med en större ring.
Sen var det Wait and see och hon fick 99878=41 p och G, Unique fick 109978=43 p och G 1, tyvärr spände hon sig i skritten, men det är ju bra ändå. Gipsy fick inga poäng på grund av sin ålder, hon är 19 år, men hon fick G i alla fall och det är ju huvudsaken. Jag har skrivit kritiken på deras sidor. Nu kan vi ansöka om RS på dem, det är ju bara av den anledningen man visar dom äldre stona.

Sista fölet är fött, det var Jubilate som inte ville vänta längre, det var två veckor för tidigt. Men allt gick bra och fölet verkade fullgånget, det var ännu ett stoföl e. No Fear.

I onsdags var Carina Wingård här och tittade på alla våra hästar, hon var sugen på en unghingst att jobba med och visa fram till våren. Det blev Ozzy, hon hade valt ut honom innan på stam och utseende och hon ångrade inte sig när hon fick se honom.

I morgon får vi besök igen, men det skriver jag mer om sen.

 

Måndag 4 juli

Det blev en lyckad dag i går i Svenljunga, mycket trevligt ordnad utställning där allt flöt på bra. Mycket trevliga människor också, det gör ju att det blir kul. Vi hade Dalsgårds O´Lady i klassen för tvååriga ston och där gick hon etta och så hade vi Unique of Shetlane i klass 13 B och där gick hon etta. Två klassvinnare betyder ju att båda var med i Championaten och där blev O´Lady tvåa med 99888=42 p. Unique fick den fina raden 109888=43 p och jag tror att hon blev tredje bästa sto. Ett jättestort tack till Pia för att du ställde upp och visade våra hästar. Sanne hade anmält Uron till hans första utställning och det var så kul att se honom igen, han var i ett perfekt skick och lagom hull, kunde inte varit snyggare. Han gick på tvåa efter Lord Gold som senare blev Champion Hingst. Uron fick 41 p och Lord Gold 42 p. Grattis till Wonnagården för den första Championtiteln. Stort grattis till BIS och Reserv-BIS också och alla andra som var nöjda med dagen. Måste säga att där var otroligt många fina ponnyer och det syns ju i resultatlistan också, många höga poäng.

Ett föl till har det blivit, det var tidigt i torsdags morse som Indra fölade och det blev ännu ett stoföl e. Uron. Nu är det bara Jubilate kvar och hon är beräknad till slutet av månaden.

 

Måndag 20juni

Vi har lagt ut ett stort antal hästar till salu, det känns som att vi inte har haft något till salu på länge, så det är dags nu. Inte bara unghingstar och ungston utan även avelsston, både med föl vid sidan och gallston som är konstaterade dräktiga nu. För mer information är det bara att ringa eller maila.

 

Lördag 18 juni

Äntligen har Glamour fölat, det var i torsdags morse, som jag har väntat på detta föl. Jag var uppe 5.45 och tittade ut, då gick dom lugnt och betade, en halvtimme senare ringde svärdottern och sa att där är en nyfölad häst i hagen. Då var jag ju tvungen att gå ut och se efter vad det blivit och det var ännu ett stoföl e. No Fear, det tredje av tre möjliga och två är mina. Då är man ganska nöjd!

 I går hade vi veterinären här och gjorde ultraljud på åtta ston, sex var dräktiga och fem av dom med Mahogny. De flesta var gallston, så det var ju skönt att dom tagit sig nu.

I onsdags hade vi länsstyrelsen på besök, dom skulle kolla alla hästarna och stallar och lösdrifter. Dom var väldigt nöjda med det dom såg här och vi fick mycket beröm för hästarnas skick. Stallar och lösdrifter ska ju räcka till antalet hästar man har, så dom mätte alla lösdrifter och räknade boxarna i båda stallarna.  

Jag såg att Hi-Fi var lite orolig ikväll, så jag kollade henne väldigt ofta och 23.15 fölade hon. Det blev ett stoföl och det är Uron som är pappa. Skönt att hon fölade så pass tidigt, då kan man sova lugnt i natt.

 

Lördag 4 juni 

Tog lite kort på unghingstarna häromdagen, dom är riktigt fina nu, avfällda och blanka och fina. Det är dom som är födda 08 och 09, åringarna går för sig själva i egen hage. Det blev inga uppställda bilder då jag inte hade någon med mig, men fick några bilder på Nickson, Nashville och Othello som jag lagt på deras sidor. Jag lyckades också få en bild på Xtra Donnas föl, Romantica, hon är en riktig linslus, så det är inte det lättaste.

Vi har anmält fyra ston till premieringen i Tvååker, en treåring och tre äldre. Två treåringar är anmälda till Hjärnarp, kanske vi anmäler någon äldre till uppsamlingen i Åstorp också.

Vi har anmält två ston till utställningen i Svenljunga också, hoppas nu att den blir av. Känns som att det är väldigt länge sen vi var iväg på något med hästarna.

 

Tisdag 31 maj

Allt rullar på i vanlig ordning, tiden går så fruktansvärt fort. Vill börja med att gratulera Stuteri Hesseldal i Danmark till Dalsgårds Kasanovas godkännande på premieringen. Dom är så nöjda med honom, inte minst hans temperament. Det ska bli spännande att följa hans avkommor i framtiden.

Äntligen tycker jag att Malva är som vanligt igen, samma mysiga lilla häst som alltid kommer fram och vill ha lite uppmärksamhet. Tidigare gick hon undan och ville mest vara i fred, skönt att hon är sig lik igen.

Malvas mormor Amelia fölade på natten den 22 och hon fick en hingst, hon har inte haft föl sen 08, så det var ett tag sen. Hon är lika lugn som vanligt, hetsar inte upp sig i onödan, skönt med sådana hästar. Hennes kompis Daniella har också fölat, tidigt på morgonen den 25 och jag var med, men behövde inte göra så mycket, hon fick ett stoföl. Det är samma med henne, hon har inte haft föl sedan 08. Dom går alltid ihop i hagen, bara några meter ifrån varandra och helst får ingen annan komma för nära. På kvällen hade Gamba vaxproppar, stora tydliga, så L-B var uppe och kollade flera gånger på natten och halv tre var han född, en helbror till Juventus och Indra, spännande att se om denne lille blir lika bra.

På mors dag fick jag en fin present, Estelle fölade mitt på dagen och det blev ännu ett stoföl, femte på rad. Hon är ett otroligt avelssto, lätta fölningar, tar väl hand om sina föl och stressar inte upp sig, låter mig komma fram och titta och det gör ju att fölen blir lika orädda. Jag missade fölningen med några minuter bara, hon låg kvar i hinnorna med huvudet utanför, nos mot nos med Estelle. Då saknade jag kameran, hade blivit en fin bild. Det är inte lätt att passa dem när de inte visar några tecken alls på att det är dags.

Den 30 på natten fölade Xtra Donna och Lilli Ann, Xtra Donna fick ett stoföl och Lilli Ann ett hingstföl, jättefina båda två. Tidigt på morgonen den 30 fölade Zimone och där fick jag hjälpa till att ta fram det ena benet, det åkte bakåt när hon krystade, så det hade nog gått illa om jag inte kommit just då. När jag väl fått fram benet så kom fölet ut på några sekunder. Det var en hingst och han är alldeles ljusgrå hela han, har aldrig sett något liknande. Nu har vi inte många kvar som ska föla, skönt när det är klart så man kan sova lugnt. 

 

Lördag 21 maj

Vi har varit utan fungerande dator en hel vecka, det kändes väldigt konstigt i början, men sen vande man sig och det var nästan skönt. Jag hade inte tid att ta itu med problemet för jag skulle åka till Ullared och bo över i en stuga på campingen tillsammans med mina fyra systrar. Det är nog första gången vi har gjort något ihop alla fem utan våra familjer. Vi hade beställt mat som dom körde ut till stugan på kvällen och så hade vi lite dricka med oss, så det blev en riktigt trevlig kväll. Innan dess hade vi ju hunnit shoppa loss några timmar och sen blev det någon timme till dagen efter innan vi körde hemåt.

Det har blivit tre föl till här, två i natt och ett förra veckan. Först var det Tale som fölade tidigt på morgonen den 12 och allt gick bra. Hon fick ett stoföl som ska heta Regina. I natt fölade Verona och hon fick också ett stoföl, hon ska heta Rosanna. Tidigt i morse fölade Britta och det blev ännu ett stoföl, hennes namn blev Rosina. Kul med lite stoföl nu, med tanke på fördelningen förra året när vi fick 12 hingstföl och bara 5 stoföl.

 

Torsdag 12 maj

En hel månad sedan jag skrev och det har hänt en hel del här, både bra och dåligt. Jag kan ju börja med det trevliga. Vi har sålt tre stycken åringar, två hingstar och ett sto. Först var det Prince e. No Fear och Xtra Donna, som efter årsmötet följde med Magnus Karlsson hem till Gläntans Ponny. Vi önskar lycka till med denna fina lilla hingst. Sen var Sanne och Fredrik här och hämtade Uron, som ska vara avelshingst på Solliden i sommar och med sig tog dom också President, en fuxåring e. Django och Okke. Han är såld till Ingela Wåhlin i Vårgårda, hoppas att allt är bra med den lille och att det fortsätter lika bra som det började. Hoppas att det går bra med Uron också, men det är nog inga problem, han är så otroligt lätt att ha och göra med. 
I måndags efter att hovslagaren varit här kom Lennart Kruger och hämtade Pearla, hon ska bo på Wonnagårdens Stuteri. Hoppas att ni är nöjda med den lilla pärlan.

Fler föl har det också blivit, den 26 april fölade Melrose mitt på dagen och hon fick en liten hingst som ska heta Rival. Jag var lite bekymrad över hur det skulle gå att hitta något att dia på för den lille, hon hade så väldigt små spenar, men det var inga problem. Melrose var så fantastiskt duktig, hon stod alldeles stilla och lyfte på benet så han kunde söka och till sist så hittade han. Härligt med så duktig förstföderska.
Den 5 maj var det Melodie som fölade, också hon mitt på ljusa dagen och hon fick ett stoföl som ska heta Rosalee. Allt gick bra och vi var med båda två och såg henne komma till världen. Nästa som fölade var Kimberley, den 8 maj tidigt på morgonen fick hon ett hingstföl. Han ska heta Rebell.

Tyvärr så gick det inte lika bra för min fina lilla Malva, hennes föl låg lite fel med ena benet. Jag fick fram benet och sen kom Lars Bertil och hjälpte till att dra, vi fick ut honom, men han var död. Sen fick vi ha veterinär till Malva, efterbörden släppte inte. Hon mådde ganska bra och efter medicinering i fem dagar fick hon gå ut och dagen efter blev hon dålig igen. Hon hade diarré och ville varken äta eller dricka. Det var bara att ringa veterinären igen och han kom ut och sköljde henne och satte in ny medicinering. Nu hoppas jag verkligen att hon kryar på sig, det är så tråkigt att se henne så hängig.

Alla unghästar är släppta på bete och det är lite mindre att göra inomhus, istället blir det mer jobb ute med tillsyn och att fylla på vatten i alla hagar. Men när vädret är så här fint så är det ju skönt att få vara ute och jobba.

 

Måndag 11 april

Solen skiner och gräset växer, ny hingst på stuteriet och årets första föl har kommit. Bara trevliga saker att skriva om, tänk om det kunde vara så alltid. Men så är det ju inte, så man får passa på att njuta medan man kan.

Efter hingstpremieringen i Mullsjö kom familjen Jeppsson hit och lämnade Almnäs Mahogny. Det är alltså han som är vår nya avelshingst, det gick ju väldigt bra för honom i Mullsjö, bästa nygodkända hingst med 109888=43 p. Han har varit tre säsonger på Stuteri Amstelhof i Holland och har gjort mycket bra ifrån sig där. Mer info kommer på hans sida när den är klar.

Natten till i lördags föddes vårt första föl för i år, det var Dalsgårds Janeth som fölade och allt gick bra, hon fick en liten hingst e. O´Regen. Han kom nio dagar före beräknat datum, men det är ju helt inom ramen och han är så pigg och busig. Skönt att det är så fint väder så dom kan vara ute hela dagen, men på natten får dom allt stå inne i box och sova torrt och varmt.
 
Både Malva och Melrose ska föla i april, första gången för båda, alltid lite extra nervöst. Skönt att vi kan ha dem precis utanför huset, så vi kan titta till dem ofta.

Till helgen är det dags för shetlandssällskapets årsmöte och det ska ju hållas här som väl dom flesta vet vid det här laget. Vi blev tillfrågade om vi kunde ställa upp och visa våra hingstar och en del av stona och L-B tyckte det var okej. Kanske inte allra bästa tiden på året att visa sina hästar, dom fäller kopiöst, hingstarna har vårkänslor och dom dräktiga stona är väldigt runda om magarna. Men det får bli som det blir, vi får göra det bästa av situationen.

  

Fredag 1 april

Nu äntligen känns det att det är vår på gång. Stona går med nosen i backen och hittar minsta lilla strå som sticker upp. Där det inte går några hästar ser man att det börjar skifta i grönt. Några ston har börjat sätta lite juver nu, men det är inte dags att föla än, tidigast om ett par veckor. Skönt att vi kan åka på hingstpremieringen utan behöva tänka på det. Vi åker upp i morgon och bor över på hotell och tar en liten minisemester över helgen.

 

Måndag 7 mars

Nu börjar det bli segt, vintern vill inte ge sig, fortfarande minusgrader på natten och oftast även dagtid. Vi har visserligen ingen snö kvar här, men gräset kan ju inte börja växa så länge kylan håller i sig. Det har varit några sköna dagar med sol här nu i helgen, men då fick man sitta i lä, annars var det iskallt i vinden.

Hästarna mår bara bra och bryr sig som vanligt inte om att det är kallt, fast nog har dom legat och njutit av solen dom också. Fällningen har kommit igång ordentligt nu, så det blir nog vår även i år. Annars händer det inte mycket med hästarna den här tiden på året, fast magarna börjar ju bli riktigt runda nu på dom som ska föla i april. Det är lika spännande varje vår och det är något speciellt med årets första föl.

Jag går och funderar på om jag ska sälja något av mina ston, det börjar ju bli många nu. Dom som är mina är Estelle och hennes döttrar, Nouvelle och Penny Lane och Glamour och hennes döttrar, Lou Lou och Malva. Det blir inget lätt val, både Estelle och Glamour är dräktiga med No Fear, så dom vill jag helst behålla. Nouvelle blev Champion ungsto som tvååring och har fått 44 p som högst, hon ska ju visas på premiering i sommar och dessutom betäckas, så det vill jag ju helst få gjort först innan jag bestämmer mig om henne. Penny Lane blev Champion föl i somras, hon är en riktig liten goding, man blir glad bara man ser henne, så henne ska jag behålla. Lou Lou är diplomsto och blev dessutom Champion ungsto som ettåring, hon är inte dräktig i år så hon ska betäckas tidigt och ev. ridas in. Hon är så himla snäll och trevlig att hålla på med så jag vet inte vad jag vill med henne. Malva är också ett diplomsto och hon blev även Champion ungsto som treåring. Hon är dräktig med Uron och ska föla i april. Hon är också fantastiskt snäll och trevlig, det är för övrigt alla Glamours avkommor. Som synes så är det inget lätt beslut, men det är heller ingen brådska. 

Till helgen är det utställning i Frillesås, vi har inte anmält någon och vi åker inte dit och tittar heller. Men vi önskar alla deltagare lycka till och lite extra lycka till, till Dalsgårds uppfödningarna och deras ägare.

 

Måndag 31 januari

Det var visst ett bra tag sedan jag skrev något, men det händer ju inte så mycket med hästarna nu, så därför blir det långt emellan. Alla fölen har varit inne, några i taget och stått i box och blivit uppbundna och borstade och allmänt hanterade. Dom går ju hela flocken i en jättebox annars, ute på dagen och inne på natten.

Veckan som gått har varit väldigt intensiv, vi har byggt till en lokal vid sidan om ridhuset där man kan sitta och ha möten och äta. Den skulle tvunget vara färdig till helgen, eftersom den var uthyrd då. Det var Shetlandssällskapet som skulle ha kurs för domaraspiranter både lördag och söndag. Dessutom hade vi lovat att ställa upp med hästar som dom kunde bedöma, sju ston på lördagen och sex hingstar och ett sto på söndagen. Det blev ganska mycket jobb på lördagen eftersom vi inte hade plats till alla stona i det stallet som ligger vid ridhuset. Vi fick lasta dem och köra mellan stallarna, det hade tagit för lång tid att gå. Det var ganska intensivt, dom skulle ju vara borstade och så fina som möjligt också, det vill man ju när dom ska bli bedömda. På söndagen var det lite lugnare, eftersom hingstarna var på plats i rätt stall. Det var Emma som visade och Gittan hjälpte till vid behov och Emma fick nog motion så det räcker för flera veckor.

Det var väldigt givande att stå där och lyssna på deras bedömningar av hästarna, oftast låg dom väldigt nära varandra, men ibland skilde det ett par poäng på t.ex. benen eller något annat. Hästarna blev verkligen dissekerade in i minsta detalj, huvud, ögon, öron, kotor, skenor, kors, rörelser, mekanik, ja allt gicks igenom och det var bara att suga åt sig och hoppas att man kommer ihåg något av det. Morgan Johnsson var den som höll i det hela och han kan ju verkligen berätta så det blir intressant att lyssna. Våra hingstar föll aspiranterna i smaken och det delades ut mer än en 10:a och även ett av stona på lördagen fick 10:a på typen av dom flesta. Jag önskar att jag hade hunnit ta lite kort på hästarna, men det fanns inte en chans att hinna med det. 

 

Tisdag 4 januari

 Då var det nytt år och vintern håller i sig. Fast idag är det runt nollan, så det känns ju riktigt varmt. Igår hade vi 14 grader kallt, så det är väldiga växlingar i temperaturen. Nu går det betydligt lättare att jobba, fast helt smärtfri är jag inte än, det känns när jag bär tungt eller gör annat tungt jobb. Men det blir bättre för varje vecka som går, så det känns skönt.

Nimbus åkte till sitt nya hem i mellandagarna, precis som planerat. Vi önskar familjen Wahlbäck i Halmstad lycka till med honom och hoppas att han sköter sig riktigt bra och kommer ut på travbanorna framåt våren.

Året som gått har varit väldigt bra på hästfronten. Först och främst så gick alla fölningarna bra och det är ju inte så vanligt, det brukar alltid vara något felläge eller något annat som går fel.
Den första utställningen vi var iväg på var i Svenljunga, vi hade bara en häst med oss och det var Melrose. Hon blev placerad som tvåa och fick 42 p och det var vi mycket nöjda med. Det var 30 grader varmt, så vi valde att lasta och köra hem direkt efter hennes klass.

Sen var det dags för nästa treåring att visas i High Chaparral, det var Malva och hon vann sin klass och blev sedan Champion Ungsto med 42 p. Det var fruktansvärt varmt där också, säker över 30 grader.

I juli var det premiering i Tvååker och då skulle ju Melrose och Malva visas igen. Det blev Diplom för båda, Melrose gick etta med 43 p och Malva tvåa med 42 p då var vi mer än nöjda. Vi hade också Verona och hennes föl med oss, Verona fick 39 p.

I Bjärsjölagård var vi också och då hade vi med oss ett tvåårigt sto, Natanja och hon vann sin klass med 40 p. Sen hade vi Estelle och hennes föl, Penny Lane med oss också. Båda fick 40 p och så blev Penny Lane Champion Föl. Då blir man glad, det var ju nio föl sammanlagt, så det var ju hård konkurrens.
 

Årets sista utställning var i Älmhult och då hade vi fyra hästar med oss. Det var två ettåriga ston, Orchideé och O´Lady, ett tvåårigt sto, Nouvelle och en hingst, No Fear. Av ettåringarna så gick O´Lady bäst, hon vann klassen och fick 40 p, Orchideé blev trea och fick 37 p. Sedan var det Nouvelles tur och hon vann också sin klass och fick tävla mot O´Lady om ungsto titeln, där blev det Nouvelle som vann och blev Champion Ungsto med 42 p.
Sist ut för dagen var hingstarna och där vann No Fear och sedan blev han Champion Hingst och Reserv - BIS med hela 43 p. En lyckad dag kan man lugnt säga och ett stort tack till Emma och Gittan för all hjälp under det gångna året.

 Det är ju också väldigt roligt när det går bra för våra uppfödningar som vi har sålt. Jag tänker då närmast på treåringarna, Mon Amour och Melanie som båda fick Diplom och Magnum som blev godkänd för avel på premieringen i Värnamo. Stort Grattis till deras ägare.