2012

2006-2011

 

Torsdag 23 december

Vintern håller sitt grepp om oss här nere, alldeles fullt med rimfrost både på växter och djur, var det häromdagen. Jag var ute med kameran och fick några riktigt fina bilder, men fy så kallt det var, det har varit ända ner till 20 minus. Idag är det bara 4-5 grader kallt och så har det kommit lite mer snö och så blåser det naturligtvis, så det blir drivor.

I tisdags var vi iväg och fick Nimbus kastrerad, sen är det tänkt att han ska bli travponny i Halmstad. Om allt går som planerat så åker han till sitt nya hem i mellandagarna.

Vi önskar alla shetlandsvänner en riktigt GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!

 

Söndag 12 december

Det mesta är skit för tillfället, inte bara vädret, utan allt annat också. För snart tre veckor sedan halkade jag när jag skulle köra ut och tömma skottkärran. Jag höll på att mocka hos hingstarna och då kör jag upp för en liten ramp av trä när jag ska tippa gödseln. Det var innan snön och kylan kom, men rampen var regnvåt och det räckte. Jag slog i bröstkorgen i kanten på skottkärran och troligen gick där sönder något revben eller något annat, för ont gjorde det och ont gör det fortfarande.
Några dagar senare blev jag förkyld och det är ingen bra kombination, hosta och nysa med onda revben är inte kul. Jag försökte jobba på som vanligt och det gick väl någorlunda i en dryg vecka, sen fick jag så vansinnigt ont så jag var tvungen att söka läkare för att få något smärtstillande och hostdämpande. Det var en lördag fm och där var väldigt lugnt på vårdcentralen, trots det fick jag sitta och vänta i nästan en timme. Ganska givande måste jag säga, en sköterska sprang omkring i korridoren med kaffekoppen i ena handen och en smörgås i den andra, ivrigt pratande med en civilklädd person med lusekofta. Rätt som det var kom det en liten hund springande i korridoren, jättesöt, med täcke och allt, men kanske inte så lämpligt på en vårdcentral. Några sekunder senare kommer en skamsen personal springande efter den lilla hunden och fångar in den.
Så blev det då min tur att komma in till doktorn och det visade sig vara lusekoftan som var doktor och hon med kaffekoppen var sköterskan. Doktorn presenterade sig inte, utan började prata med sköterskan om en mobil som hon hängt upp i fönstret, mycket intressant!!!
Till sist så blev jag då undersökt, eller vad man nu ska kalla det, hon lyssnade på lungorna och dom var inte punkterade. Då talade hon om för mig att revben röntgar man inte och man gör ingenting åt det heller, man kan linda om man vill, men det gick inte heller för det var för högt upp jag hade slagit mig. Och inte kunde jag få något hostdämpande heller eftersom jag var förkyld, då kunde jag få lunginflammation. Det slutade med att jag fick recept på slemlösande och värktabletter och när jag tagit dom i ett och ett halvt dygn, så mådde jag så illa så jag kunde inte äta. Då var det bara att sluta med skiten och härda ut. Jag har inte gjort så värst mycket utomhus sista veckan, men nu börjar det kännas lite bättre, så nu kan jag göra lite nytta i alla fall. 

Vinter är inte min favoritårstid kan man lugnt säga, kallt och halt och allmänt besvärligt. Fast hästarna verkar trivas mycket bra, dom är rena och fina och ser allmänt välmående ut. Igår hade vi plusgrader hela dygnet, så det tog ganska bra på snön och ikväll är det 10 grader kallt, så nu är det riktigt halt överallt. Trots all snö och kyla så har vi inte haft några problem med fruset vatten i något stall. så allt jobb som lades ner på att isolera förra vintern har verkligen lönat sig.

 

Tisdag 16 november

Jag har ju glömt att skriva att Uron kommer att vara utleasad nästa säsong. Han kommer att stå på Stuteri Solliden hos Sanne och Fredrik. Hoppas att han sköter sig lika bra där som hemma, han är så lätt att att ha och göra med, kan gå på frigång eller handbetäcka, snäll mot både sto och föl. Kommer alltid springande och ska hälsa när man går in i hans hage.

Alla fölen har fått sina pass och jag har länkat deras sidor till webstamboken.

 

Måndag 8 november

Det blev en toppendag i Älmhult i lördags, förutom vädret då, det regnade hela förmiddagen, men det var ju i ridhus, så det gick bra ändå. Vi var där tidigt eftersom vi hade ettåringar att visa och först ut var O´Lady och Orchidee, där placerades O´Lady som etta och Orchidee som trea. Sen var det dags för Nouvelle i klassen för tvååriga ston och där blev hon placerad som etta, hon hade dagens bästa trav enligt domarna. Sen kunde vi lasta henne och ta en välbehövlig paus, No Fear skulle inte visas förrän i allra sista klassen för dagen. Det var rätt skönt att gå upp och sätta sig i värmen och få lite varmt i sig, det blir ju alltid kallt i ridhus den här tiden på året.

Framåt eftermiddagen var det äntligen dags för hingstarna, det var tre stycken och No Fear gick etta. Sen var det dags för Championaten, där hade vi med både Nouvelle och O´Lady och där blev Nouvelle utsedd till Champion Ungsto och hon fick 99789=42 p. O´Lady fick 98788=40 p och Orchidee fick 87778=37 p, det var inte många guld som delades ut på förmiddagen, så vi var ju mer än nöjda med våra hästar.
No Fear blev Champion Hingst och sedan också Reserv BIS och han fick dagens enda 10, han fick 109879=43 p, BIS blev Almnäs Orkidee, hon fick också 43 p, Stort Grattis till fam. Jeppsson som också fick Champion föl på sitt hingstföl. Grattis också till alla andra som var nöjda med dagen och tack till Shetland Syd för en trevlig utställning. Stort Tack till Emma för att du visar våra hästar så bra och till Gittan för all hjälp under dagen.

 

Måndag 25 oktober

Vi har släppt 14 sto med föl på nytt bete i en jättehage, det är grönt som om det vore mitt i sommaren och dom ser ut att trivas mycket bra. Det är full fart på fölen, inte lätt att ta några kort på dem nu.

I lördags var vi iväg på exteriörkurs i Everöd, det var Torsten Jeppsson som höll i det och han ville gärna ha med No Fear där, så det kunde vi ju inte säga nej till. Det blev en mycket trevlig dag med god mat och trevliga människor och alla verkade gilla No Fear. Vi hade också med oss min tvååring, Nouvelle och dom skötte sig så bra, stod där lugnt i släpet och det var först när det började springa hästar utanför som det blev lite oroligt. Det var bra träning för henne, hon ska ju med till Älmhult den 6 november.
I går var vi en sväng i Åstorp och tittade på utställningen där, vår granne visade sin russhingst och sen var där några shettisar också, alltid kul att träffa shettisfolk. Annars är det lugnt på hästfronten, lite träning förstås inför Älmhult.

 

Måndag 27 september

Oj, vad tiden går, hela tre veckor sedan jag skrev något här. Det händer inte så mycket den här tiden på året och det är ju ganska skönt. Mycket inomhusarbete har det blivit, vädret har ju inte varit det bästa, men nu är det bra höstväder. Jag var ute med kameran och försökte ta lite nya bilder på fölen, men helt själv är det ju inte lätt. Det blev huvudbilder på två av No Fears avkommor, fantastiskt vackra huvud har dom och långa fina halsar.

Vi har fått mail från ägarna till två av våra uppfödningar, Dalsgårds Ante och Dalsgårds Imperator. Båda två verkar ha hamnat i riktigt bra familjer och används flitigt både som kör och ridponnyer, dessutom är båda utställda med riktigt bra resultat. Verkligen roligt att få sådana mail.

Vi har anmält några ungston till Älmhult, kan ju vara kul att visa egna uppfödningar för en Holländsk domare och se vad han tycker om dem. Har anmält en hingst också, sen får vi se vilka som får följa med, det är ju långt till den 6 november och mycket kan hända innan dess. Man vill ju att dom ska vara i lagom hull och det är inte så lätt alla gånger.

 

Måndag 6 september

I går var vi i Värnamo och tittade på avelsvärderingen av hingstar, alltid lika kul att se alla fina välputsade hingstar. Vi hade ingen egen med oss denna gången, men där fanns ju ändå tre stycken av vårs uppfödningar. Dalsgårds Lord Gold som ägs av Wonnagårdens Stuteri, han blev godkänd förra året och gjorde ett frivilligt bruksprov i år, stort Grattis till er för det och roligt att se honom i så fint skick, han kunde inte ha fått ett bättre hem.
 
Sen var det två treåringar som inte visats tidigare och det var Magnum och Melvin och båda blev rekommenderade vidare, tyvärr så föll Melvin på målsnöret och fick förargliga 39 p. Men Magnum fick godkänt av nämnden och det var två mycket glada ägare som verkligen var värda detta. Jättegrattis till Pia och Magnus på Tomtagårdens Stuteri, jag vet hur mycket jobb ni lagt ner på denna kille. Så himla roligt när man får lön för mödan, kan tala om att vi blev lika glada.

Stort Grattis till alla som fick sina hingstar godkända i helgen. Det ligger mycket jobb bakom med träning och rätt utfodring så dom är i lagom hull, det där med hullet är nog den svåraste biten.

Vi har sålt Furunäs Henriette till Sanne och Fredrik på Stuteri Solliden, det har varit Sannes dröm att få köpa henne sedan hon såg Henriette bli BIS i Frillesås 2006. Kul när drömmar går i uppfyllelse. Jag kommer ihåg när vi var i Borås på utställning 1994 och jag fick ögonen på ett sto som var det vackraste jag hade sett, det var Ytterhalls Evita och jag kunde inte se mig mätt på henne. Att någon gång få äga ett så vacker sto blev min dröm och det har ju också gått i uppfyllelse, så drömmar kan bli sanna. Det är ju Estelle jag tänker på då, Evita har jag aldrig ägt, så det inte blir några missförstånd.
 

Söndag 29 augusti

Det blev en lyckad dag igår i Bjärsjölagård, två klassvinnare och en tredjeplats och dessutom en Championtitel. Först ut var Natanja i klassen för tvååriga ston och där gick hon etta och fick tävla vidare om Champion ungsto titeln, där blev hon slagen av fina Almnäs Tussilago som vann titeln. Stort Grattis till Anne-Lisbeth! Det var Natanjas första utställning och hon skötte sig så bra, var lugn och trygg nästan hela tiden, stod i box utan att bry sig, skönt med så snälla hästar. Hennes rad blev 89887=40 p.

Efter lunchuppehållet var det dags för hingstarna, dom dömdes gemensamt, vi hade ingen med oss men där var ju två av våra uppfödningar, Juventus och Lord Gold. Det gick bra för båda, Juventus gick etta och Lord Gold trea, jättekul att se sina uppfödningar i så fint skick. Efter hingstarna var det dags för fölen och där hade Gittan och Ida, våra visare, med sig sitt hingstföl e. Uron och han blev klassvinnare. Sen var det stofölen och det var en stor ring med nio stycken fina föl, där placerades Estelles föl Penny Lane på första plats, hon skötte sig jättebra i ringen som tur var. Estelle hade väl inte sin bästa dag, men hon fick guld i alla fall och hamnade på tredje plats, så jag är nöjd. Stort tack till Gittan, Ida och Amanda för all hjälp under dagen.

Sen blev det ju lite problem när vi skulle tävla om Champion föl, Gittan och Ida skulle ju gå med sitt föl, så mitt barnbarn Amanda som var med oss för första gången fick rycka in och gå med Estelle och jag gick med Penny Lane. Där vann min lilla pärla och blev Champion föl, det är Estelles tredje föl som blir Champion, inte illa. Då fick vi ju gå med i BIS ringen också och jag har ingen aning om hur många som var kvar när vi fick lämna ringen, men vi gick inte ut först i alla fall. Hennes poäng blev 98788=40 p.
BIS blev Dalsgårds Juventus och R-BIS blev Almnäs Miss World, ett jättestort GRATTIS till er, Einar och Miranda och Torsten och Ulla.
 

Söndag 22 augusti

Har äntligen fått tagit lite nya bilder på unghingstarna och även mätt dem, ettåringarna var väldigt jämnstora, 95-96 cm, medan variationen var större på tvååringarna, mellan 93 och 103 cm. I och för sig inte så konstigt då O´Regen är pappa till den minsta och Django till den största.
Nu är det snart dags för utställningen i Bjärsjölagård, ska bli kul att ha hästar med oss denna gången. Idag hjälpte Amanda mig med Estelle och Penny Lane, vi band upp dem och borstade och klippte örontofsar och skägg. Hon tycker det är kul att hjälpa till och vill också följa med på lördag och det får hon så gärna. Sen kom Gittan och Ida och tränade dem och det gick ganska bra, även lilla Natanja fick lite puts och träning.
 

Måndag 16 augusti

Då var det slut på ledigheten, först var det en vecka i vindalarna i Tyskland och sedan fyra dagar i Nossebro med omnejd. Det är skönt att komma bort lite och få se lite annat och hämta nya krafter. Vi bodde på flera olika ställen och besökte vingårdar både vid Rhen och Mosel, var också ute och åkte båt på Mosel. En del shopping hann vi med också, en väldigt trevlig resa var det med deltagare från både Norge och Sverige. Vi kom hem på fredagskvällen och sen var det jobb i fem dagar innan det var dags att åka upp till Nossebro.
Vi körde i torsdags fm. och på vägen upp stannade vi hos Sanne och Fredrik på Stuteri Solliden och gick runt där och tittade på deras hästar, en del kommer ju härifrån, så det var ju extra kul att se dem igen. Vi tackar för fikat och för att ni tog er tid att visa oss runt.
På fredagen tog vi en tur till Borås djurpark och där tillbringade vi åtskilliga timmar, måste säga att där var väldigt välskött, rent och snyggt överallt och djuren såg väldigt välmående ut.
 På kvällen åkte vi till Pia och Magnus på Tomtagårdens Stuteri, där finns ju också en del ponnyer härifrån och vi gick runt och tittade på alla deras hästar, verkligen kul att se dem. Sen blev vi bjudna på mat och satt där ända till midnatt och snackade, Sanne och Fredrik var också där, det var jättetrevligt och vi tackar så mycket för den goda maten och för er gästfrihet.

Sen var det då dags för Riksen på lördagen, det började inte förrän kl. 12, så vi kunde ta det lugnt på morgonen. Många fina unghästar fick vi se och det var skönt att bara kunna sitta och titta utan att behöva stressa runt putsa på hästar hela tiden. På söndagen började det kl. 9 och var slut vid halv 6 tiden. BIS blev Almnäs Ivory och han var verkligen riktigt snygg, stort Grattis till Ulla och Torsten för det. Reserv-BIS blev Emmeros Dianah, stort Grattis till er också. Sen var det bara att bege sig hemåt, vi var hemma vid 21.30.

 

Torsdag 29 juli

Så har då sista fölet för i år fötts och vi har inte haft ett enda felläge i år, det tror jag aldrig har hänt förr. Det var Fediola som var sist ut och hon fick ett hingstföl e. No Fear. Skönt att alla hann föla innan jag ska åka på semester, här lär nog vara fullt upp ändå för dom som är hemma. Det är en pigg liten krabat den här också, jag var ute med kameran i kväll och skulle ta lite bilder på dom två sista fölen och det var inte så lätt. Det var full rulle, varv efter varv, men till sist så tröttnade dom, så jag fick tagit några bilder. 

 

Lördag 24 juli

Vi har fått föl i veckan, två stycken och stoföl båda. Först fölade Lady Noelle natten till i måndags och hon är så himla fin och så himla pigg, det är full rulle i hagen, Lady Noelle har redan gett upp att försöka hänga med henne, hon låter henne hållas. Det är varv efter varv i allt större cirklar runt mamma i full galopp, härligt att se. Natten till igår fölade Jubilate och det blev Urons andra stoföl i år, kul att det blev ett till. Hans åringar ser riktigt trevliga ut, skulle behöva lite nya bilder på dem i stället för fölbilderna, men tiden vill inte räcka till riktigt.
Nästa lördag åker jag och min syster på en veckas semester, det blir Moseldalen denna gången, ska bli kul att komma dit igen, det är väldigt länge sedan vi var där. Ska bli väldigt skönt med lite ledighet, blir inte så mycket med det när man är hemma.

 

Söndag 18 juli

Det var ett tag sen jag skrev och det har hänt en hel del sen sist. Vi kom iväg till Svenljunga med Melrose och det var ju värt mödan då hon fick väldigt bra kritik och hela 42 p. Hon blev tvåa i klassen, så vi kunde lasta och köra hemåt när hon var visad och det var ju skönt med tanke på hur varmt det var.
Det var nog ännu varmare när vi var på High Chaparral med Malva, hon blev klassvinnare, så då fick vi allt stanna kvar och det gör man ju gärna när det går så bra. På eftermiddagen var hon med och tävlade om Champion Ungsto och där vann hon igen. Sen fick hon lämna BIS-ringen när det var tre hästar kvar, fina lilla Malva. Men ställa upp och bli fotograferad var alldeles omöjligt och med tanke på att det var 33 grader varmt och mycket flygfän i luften så var det kanske inte så konstigt. Stort tack till Sanne som ställde upp och visade henne.

Så var det dags för premiering i Tvååker i torsdags och då hade vi verkligen tur med vädret, riktigt kraftiga regnskurar både på vägen dit och hem, men uppehåll hela tiden medan vi var där. Melrose gick etta med 99898=43 p och Malva gick tvåa med 99888=42 p det är ju nästan för bra för att vara sant. Där gick det lite bättre att ställa upp för fotografering, så där fick jag ganska bra bilder på dem. Vi hade också lilla fina Verona med oss, hon har blivit både Champion föl och Champion kleine maat i Holland, men här fick hon bara 39 p.

Vi har sålt dom sista två treårshingstarna, Mendez och Mascot. Dom ska bli körponnyer på ostkusten, vi önskar lycka till med dem och hoppas att det går bra med dem. Vi har också lagt ut en del hästar på Till Salu sidan, verkar någon intressant, så ring eller maila för prisuppgifter.

 

Torsdag 1 juli

Det blev höväder till slut, så nu är det klart, skönt att slippa tänka på det. Det var riktigt varmt här ett par dagar men nu är det skönt, runt 20 grader räcker bra för min del. Inatt fölade Indra och tro det eller ej, hon fick ett hingstföl och mor och son mår bara bra.
Django är uthyrd resten av säsongen, han finns nu på Sörbys Stuteri i Vessigebro. Karmen har flyttat till Wonnagårdens Stuteri, hoppas att ni får mycket glädje av henne i framtiden. Annars har det väl inte hänt så mycket, men en rolig sak har i alla fall hänt. Vi hade veterinär här i förra veckan och gjorde ultraljud och ett sto var dräktigt med O´Regen, jag blev så glad så det går inte att beskriva. Man vågade ju knappt hoppas, men tydligen är han på gång igen. Båda treårsstona var också dräktiga och det var ju också bra, så slipper man brunst när dom ska iväg på premiering och utställning. Melrose är ju anmäld till Svenljunga och Malva till High Chaparral. Det blir bara Melrose som får följa med till Svenljunga, vi stryker Janeth, eftersom hon var dräktig så vill vi inte banta henne och hullet är lite väl högt för utställning. Hon var jättefin när jag anmälde, men sen svällde hon upp, hon har inget föl i år, så då blir det lätt så, tyvärr.
Den 15:de är det dags för premiering i Tvååker, så det blir mycket nu i juli.

 

Måndag 21 juni

Lite bättre väder har det varit ett tag nu, men inte något höväder, hoppas det kommer snart. Två föl till har vi fått och tro det eller ej, hingstar båda, helt otroligt. Men alla mår bra och den lille för tidigt födde Pepino är hur pigg som helst och dessutom så himla fin. Dom som fölat nu är Wait and see förra måndagen och Unique i går, helt normalt allting, två jättefina hingstföl. Det blir en härlig flock till vintern och vi har ju gott om plats, så det är inga problem.

Vi har anmält både till Svenljunga och High Chaparral utställningarna, hoppas att vi kommer iväg. Det är väl Svenljunga som är lite tveksamt, men vi får se. 

 

Fredag 11 juni

Oj, vad det har regnat här i veckan, ca. 60 mm har vi fått, nu kan det gott räcka. Visst är det bra för gräset, vi har lagt ner första skörden och sått gödning igen, så nu behövs det bara lite värme så växer det så det knakar. Ett rejält högtryck så blir det höskörd sedan. Hoppas på lika fint hö som vi fick förra året.
Ett stoföl har det faktiskt blivit här sedan jag skrev sist, Hi-fi fölade natten till i söndags och en egen sida har hon fått, men utan foto än så länge. Inte lätt att fota i detta väder, det får komma sedan. Natten till i torsdags fölade Lilli Ann och hon fick en hingst, ännu en fux e. Django, dessutom har han nosbläs och vita hår i pannan. Han kom lite för tidigt och behövde hjälp första dygnet med att få i sig di. Vi mjölkade ur och gav honom i flaska för att ha koll på att han säkert fick i sig och i morse när jag kom till stallet stod han och diade själv. Hade inte Lilli Ann varit så snäll hade det inte gått, hon stod helt still och lät oss hålla på, bara hon fick ha den lille framför sig så var hon lugn.

Vi har fått ett New Forest sto på gården, det är Lars Bertil som äger henne men det är Amanda som ska ha henne som ridponny. Hon börjar bli lite för stor för sitt russ som är en liten B-ponny. På grund av denna nya häst så skulle jag ändra en länk i menyn från russ till övriga hästar och då blev resultatet så som det ser ut nu, dessutom försvann gästboken. Länkarna fungerar som väl är, men det ser ju lite konstigt ut. Jag har försökt flera gånger att få ordning på det, utan att lyckas, så det får vara så länge. 

 

Måndag 31 maj

Två föl till har det blivit här och hingstar båda. Lobelia var snäll nog att föla innan vi hann gå och lägga oss, det var natten till förra måndagen, strax före midnatt. Vi hade kollat henne extra flera dygn eftersom hon hade tydliga tecken på att det var dags. En jättefin hingst e. Uron blev det, den fjärde av fyra möjliga.
Xtra Donna fölade natten till i går och hon hade verkligen inga tecken på att det var dags, men hon hade ju gått tiden ut, så hon gick också här utanför så att vi kunde ha koll på henne. En härlig liten hingst e. No Fear fick hon, så nu har vi sju hingstföl och endast två stoföl. Spännande att se vad det blir nästa gång, man kan ju hoppas på något mer stoföl i alla fall, men huvudsaken är att det fortsätter gå lika bra som det gjort hittills.

 

Söndag 23 maj

Den här tiden på året kan vara den bästa eller den värsta, beroende på hur det går med fölningarna. Så här långt är det ju helt klart den bästa, tre friska, välskapta föl har fötts i veckan, hingstar alla tre. Först ut var Kimberley natten till söndagen, allt gick bra och hon tog väl hand om den lille som är e. Almnäs Mahogny.
Sen var det Okkes tur natten till torsdagen, liten snopen blev jag ju när det var en fux, var inte alls beredd på det. Men med tanke på att Django är pappan och att han tidigare minst tre gånger lämnat fux med svart sto, så var det ju inte så konstigt. Jättefin var han och hade dessutom stjärn.
Natten till lördagen fölade Tale och hon fick också en hingst, han är e. Uron, det blev ju endast ett hingstföl e. honom förra året och inte mindre än sex stoföl, så det jämnar nog ut sig i år. 

 

Söndag 16 maj

Det har varit en händelserik vecka med mycket jobb och mycket roliga saker också. Först och främst så har unghingstarna kommit iväg på sitt sommarbete och det är ju alltid lika kul att se hur glada dom blir över att kunna springa fritt i denna stora hage med grönt saftigt gräs. Vi lastar dem i transporten och kör dem dit, jättebra träning för dem. Ungstona är också släppta, men ganska nära, så dom behövde inte åka transport.
Korna har också kommit ut, det är en fröjd att se dessa stora, klumpiga djur hoppa omkring som ystra småkalvar. Dom är faktiskt mycket smidigare än man kan tro och hoppa kan dom också.

Det har blivit föl också sen jag skrev senast, båda mina ston har fölat. Först var det Estelle som i torsdags kväll halv åtta fick ett stoföl. Helt okomplicerat och innan jag ens börjat vaka, hon är en pärla den hästen. Lätta fölningar, tar väl hand om sina föl och är så lätt att ha och göra med.
Sen fölade Lou Lou natten till lördagen. Hon var så konstig dagen innan, låg helt utslagen och svettades, jag blev jätteorolig och ringde veterinären. Han trodde att det var fölet som lade sig till rätta och att det gjorde rejält ont. Han hade nog rätt för en stund senare var hon som vanligt och gick och betade. Sen fick hon stora vaxproppar på kvällen, så vi var ute och tittade till henne ofta. När jag kom ut 03.30 hade hon precis fölat och det var en liten hingst. Allt såg bra ut och han var jättepigg, då var det rätt skönt att gå och lägga sig. När jag kom ut nästa gång stod han och diade. Så skönt!

Båda valackerna är sålda och vi önskar nya lilla ägarinnan många trevliga stunder med dem.

 

Torsdag 6 maj

Det blev en lyckad Valborgsmässoafton trots regn mest hela dagen och även på kvällen. Men lagom tills vi skulle upp till brasan så hade det slutat regna och efter några försök så tog det sig och brann riktigt bra. Gott om folk var där även i år och det är ju kul att det uppskattas.

Vi har fått ett föl till, det var i tisdags mitt på dagen som Verona bestämde sig för att föla. Det blev ett brunt stoföl, så liten och så söt. Pappa är mini och mamma Verona är bara 89 cm så hon lär nog inte bli så stor. Det är ju helt klart det minsta föl vi har haft.

 

Fredag 30 april

Idag har jag pratat med en annan person på SH efter att ha hört att andra fått helt annan information än jag fått. Och mycket riktigt, det var fel information jag fått i tisdags. Stona ska skrivas in på båda hingstarna, både i betäckningsblocket och i språngrullan med ett tillägg på hingst nr 2 att hon tidigare blivit betäckt med hingst nr 1. Inte ett ord till ursäkt för att jag fick fel information. Det är ju bra när folk vet vad dom pratar om så man får riktig information när man nu försöker att göra allt på rätt sätt. Det är bara att konstatera att jag gjort fel, men definitivt inte medvetet.

 

Onsdag 28 april

Jag kontaktade SH i går för att försäkra mig om att jag fyllt i betäckningsrapporterna på ett korrekt sätt och det fick jag bekräftat, det var helt rätt som jag hade gjort. Det gällde om man betäckt ett sto med mer än en hingst under säsongen, då skriver man in stoet på hingst nr 2 med ett tillägg att hon tidigare under säsongen blivit betäckt med hingst nr 1. Så är reglerna, sen får ju var och en tycka vad dom vill om det. Den som skriver in stoet på båda hingstarna gör alltså fel och det blir fel i statistiken när SH sammanställer hur många ston som blivit betäckta under säsongen. Det känns ju inte speciellt kul att bli beskylld för att mörka och ha dubbelmoral när man gjort allt på rätt sätt. Men nog om det, har inte folk annat för sig än att leta fel hos andra, så är det ju tragiskt.

På fredag är det Valborg och då blir det som vanligt festligheter i Nyby, med brasa och mycket folk. Det ser vi alla fram emot. Lille Pontiac växer och börjar bli riktigt busig och ger sig iväg på långa rundor till mamma Gipsys stora förtret, han skulle behöva en kompis att busa med och snart så kommer det fler. Då lär han bli glad.

 

Torsdag 15 april

Vi har köpt bilder från Holland på Verona v.d. Vissershof och No Fear, dom är tagna av en riktigt proffsig fotograf som heter Leontien Ruissen. Jag har lagt länken till hans hemsida under bilderna, gå gärna in och titta, det är riktigt proffsiga bilder. Inte bara på hästar utan på andra djur också och även porträtt.

 

Måndag 12 april

Vi fick föl igår när vi var i Tranås. När vi satt och åt frukost på hotellet så ringde Gunnel, det är vår granne och hon passar hästarna när vi är borta. Det var Gipsy, ett av dom nya stona från Holland, som fölade på morgonen, hon stod inne eftersom vi inte skulle vara hemma, det blir ju lite lättare att titta till dem då. När man inte känner dem är det ju lite svårt att veta hur dom brukar bete sig när det är dags. Men allt gick bra och det blev en fin liten hingst, han ska heta Pontiac och han har redan fått en egen sida med bild och allt. Pappa till honom är Skerry v. Geldersoord.

  Det var en trevlig dag i Tranås med många vackra hingstar att vila ögonen på. Vackrast av alla var Almnäs Tromb, det är bara att gratulera ägarna till denna fina hingst. Stort Grattis till alla er andra också som fick era hingstar godkända.

 

Torsdag 8 april

Nu är det vår på riktigt här, 15 grader varmt både igår och idag, riktigt skönt är det. Torrt och fint i hagarna och man ser hur gräset börjar ta fart. Idag har hovslagaren varit här och verkat ett gäng, vi passade också på att chipmärka dom hästarna som vi köpt från Gnistan, så nu är alla hästar här chipmärkta.
Stona som är dräktiga är rejält runda om magarna nu, det är flera som ska föla i maj, det är lika spännande och nervöst var gång. Speciellt nervöst är det med Lou Lou som ska ha sitt första föl.

I helgen är det ju hingstpremieringen i Tranås och vi har inte anmält någon, men vi tänkte åka upp och titta. Vi åker upp redan på lördagskvällen och bor över på hotell, det ska bli jätteskönt att koppla av lite, vi har inte haft en ledig dag sedan utställningen i Åstorp i februari så det är på tiden.

 

Söndag 21 mars

Igår kom Melrose hem igen efter två år hos Wellbrants, dom har tänkt sluta med shetlandsuppfödning, så då köpte vi tillbaka henne. Ja, det är Lars Bertil som köpt henne, men hade inte han gjort det så hade jag köpt henne. Det var så kul att se henne igen, hon har ju blivit stora damen nu, var bara ett år när hon flyttade härifrån. Ska bli kul att visa henne i sommar, nu har vi helt plötsligt två treåringar till sommarpremieringen. Någon utställning kan det säkert bli också för henne och Malva.

Nu är i stort sett all snön borta här, det är så himla skönt, det har smält sakta så det har inte blivit några sjöar i hagarna och under snön var det faktiskt grönt i vissa hagar. Men det är mycket staket som behöver lagas, speciellt utmed vägarna där snön legat i drivor över staketen.

 

Tisdag 16 mars

Ytterligare två ston från Gnistans Stuteri har flyttat hem till oss igen, det känns bra att kunna hjälpa till lite i den svåra situation som dom befinner sig. Det är våra egna uppfödningar, Amelia och Britta, som har kommit hem igen. Amelia är mamma till mitt sto, Glamour, så det är extra kul att få ha henne här igen. I år ska Glamours dotter Lou Lou få sitt första föl, så det blir fjärde generationen efter Biola v.t Hof, som var det första avelssto vi importerade från Holland. Det känns som om vi har hållit på ganska länge med vår shettisavel. Britta har fått 5 föl, hingstar alla, så det vore roligt att få några stoföl efter henne. Hon är e. Almnäs Baron, så hon har ju lite annan stam än våra andra ston.

Det gick bra för våra uppfödningar i Frillesås, extra bra för Dalsgårds Juventus som blev BIS. Jättestort Grattis till Einar och Miranda på Bårarp Ranch som äger honom. Synd att vi inte kunde vara där, men det kommer fler tillfällen.

 

Tisdag 2 mars

Så var vi inne i mars månad och fortfarande håller vintern sitt grepp om oss, men vi har ju faktiskt haft mildväder flera dagar i rad och det har verkligen tagit rejält på snötäcket. Som synes på första sidan så har gräset börjat titta fram och det uppskattas verkligen, både av hästar och människor.
Ett sto till har vi köpt sedan jag skrev senast, det är Dalsgårds Daniella som har flyttat hem igen. Så nu är både hon och Disco tillbaka där dom föddes.

 

Måndag 22 februari

Vi har bestämt oss för att inte ta emot några ston för betäckning den här säsongen. Vi har så många ston själv att det räcker mer än väl.

Denna vinter tycks aldrig ta slut, nu är man ruskigt trött på snö och kyla. I lördags hade vi plusgrader och snön smälte på taken och det rann från stuprören, det var nästan lite vår i luften. Men säg den glädje som varar, igår slog det om igen och helt plötsligt var det åtta grader kallt. Och snöar gör det i alla lägen, jag vet inte hur mycket vi har här nu för det ligger ju inte stilla, utan driver iväg och lägger sig i stora drivor. Det blir nog häftigt när allt detta ska smälta.

Annars händer det inte så mycket nu med hästarna, hovslagaren var här i torsdags och verkade avelshingstarna och några ston. Stona går ju på lösdrift och ser ut att trivas ypperligt, dom vill bara ut när man ställer in dom i en box, vilket vi ju får göra när dom ska verkas. Dom är så nöjda när dom får gå ut i kylan och snön igen. Lika nöjd är jag när jag får gå in igen.

 

Fredag 12 februari

Det har hänt en del sen jag skrev senast, bl. a. så har vi köpt ny dator och det är ju inte kul alls. Det är så mycket som ska installeras och flyttas över och jag är helt kass på det. Det är därför det inte blir uppdaterat, jag får gå bort till Amanda och göra det för hon har fått min gamla dator där allting finns.

Fem nya ston har anlänt från Holland och dom har fått varsin sida, tyvärr utan bilder, det får komma med tiden. I alla fall så är det ett ungsto e. Nelantines och fyra äldre ston, svarta allihop och troligen dräktiga.

Vi var i Åstorp på utställningen och tittade och det var ju kul att se alla fina hästar, Lord Gold blir bara snyggare för var gång jag ser honom. Vi blev lite sugna på att ställa ut själva och började fundera på Frillesås, men tyvärr så fick vi inte någon som kunde ta djuren här hemma, så det blir ingenting med det. Vi får väl komma igen till sommaren.

 

Onsdag 20 januari

Vintern behåller sitt grepp om oss här nere i södern, det är vi inte riktigt vana vid. Det har visserligen blivit lite mer normala temperaturer nu ca. 1-3 minusgrader, så nu är det ganska behagligt, i alla fall när det inte blåser, men snön får gärna smälta bort nu så man får se gräset igen.

Förra veckan var hovslagaren här och verkade unghingstarna, jag passade på att mäta dem då, hade behövt ta lite nya bilder på dem också. Tyvärr räckte inte tiden till det, det får väl bli till våren i stället när dom har fällt av vinterpälsen. Mendez ser riktigt trevlig ut, vi funderade ett tag på att anmäla honom till Tranås, men kom fram till att han får vänta till hösten, han lär nog inte bli sämre av det. Sen blev det hastigt bestämt att Pia skulle komma ner och hämta Magnum, men hon blev sjuk, så det var Magnus som var här och hämtade honom. Vi önskar er lycka till med honom och hoppas att det går som ni tänkt er.

 

Fredag 8 januari

Det blev ingen resa till Holland och hingstpremieringen. Vädrets makter rår man ju inte över och det hade inte kännts rätt att ge sig ut på vägarna och åka så långt i detta osäkra väder. Det hade inte varit roligt att lämna allt här hemma heller när det är så mycket extra arbete med både vatten och foder i kylan. Men visst känns det tråkigt att missa detta evenemang som är så himla roligt, att få se alla dessa fina hingstar live, det är verkligen en upplevelse. Synd att dom ska ha det så tidigt på året. Men det kommer ju fler år och fler möjligheter.

Hästarna verkar inte bry sig så mycket om kylan, dom står där och mumsar på sitt hö och ser så nöjda ut. Med rimfrost i pälsen ser dom ut som små snögubbar ibland. Det gäller bara att se till så där finns hö hela tiden och vatten naturligtvis, så klarar dom sig bra. Det är nog så att det är vi tvåbenta som tycker att det är bara till besvär med snö och kyla.

Vi har sålt så många hästar 2009 så nu har vi inga till salu. Vi får se till våren, om det går bra med fölningarna så kanske någon blir till salu. Karmen och Magnum är också sålda, men dom ska gå kvar ett bra tag till så dom får vara kvar på hemsidan.