Onsdag 23 december

Dan före dopparedagen och full vinter råder. Det är väl inte min favoritårstid precis, men visst är det vacker med lite snö som döljer allt det trista grå. Om det får ligga kvar får det gärna snöa lite lagom. Just nu så töar det, så vi får se om det finns kvar i morgon. Hästarna verkar gilla läget och rena och fina är dom. Det händer inte så mycket nu på hästfronten, två föl som är sålda skulle åkt idag, men vi får vänta på lite bättre väglag. Samma sak med Pia som skulle hämtat Norma Jane i helgen, hon får också gå kvar ett tag till.
I morgon ska vi fira julafton hos Peter och Camilla och barnbarnen, det är gångavstånd, så det är ingen som behöver köra bil och det är ju skönt, med tanke på väglaget och så kan man ju ta en liten besk om man skulle vilja.
Vi önskar en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År till alla shetlandsvänner och så ser vi fram emot nästa shetlandsår och hoppas att det blir riktigt bra.

Söndag 6 december

Andra söndagen i advent redan och inte långt kvar till jul. Det är inte mycket till vinter vi har här nere, en natt hade vi frost, sedan var det milt igen. I november fick vi sammanlagt 100 mm regn, trots det så är det grönt och fint i hagarna, det är bara vid vattenkaren och ingångarna till ligghallarna som det är lerigt. Hästarna verkar trivas i alla fall och det är ju bra. Vi har tagit ifrån fem föl till, så nu är det bara fyra kvar som går med sina mammor. Två av dem får gå kvar hela vintern och har fått ungstonas ligghall, vi har ju bara fyra ungston kvar, så dom får gå med avelsstona i vinterhagen. Det var lite kul att se hur fort Nouvelle hittade sin mor i flocken, dom står ofta ihop och ser ut att trivas med det.

Vi har lämnat in gården till försäljning, det känns lite konstigt, väldigt kluvet, måste jag säga. Visst vore det skönt om man slapp jobba så mycket, men det är kanske lite för tidigt, vi har ju några år kvar till pensionen båda två. Men det är ju inte så lätt att sälja en så stor gård, det handlar om mycket pengar, så det lär ju inte gå så fort, om det alls går. Tiden får ha sin gång, så får vi se vad som händer.
Tanken är i så fall att vi ska behålla häststallet och ridhuset och så mycket mark så vi kan ha kvar hästarna och fåren. Vi måste ju ha någonting att göra.

Onsdag 11 november

Det händer inte så mycket med hästarna den här tiden på året, det är ganska lugnt och skönt. Vi var och fick ultraljudat två ston igår och Jubilate var dräktig, förra gången kunde hon inte se något, men nu var det klart och tydligt. Kul att det blev en till dräktig, med tanke på hur dåligt det har gått den här betäckningssäsongen. Som en del säkert vet redan, så har O´Regen inte fått några ston alls dräktiga i år. Om det har med förra årets kvarka att göra eller vad det beror på vet vi inte. Enligt vår veterinär så brukar dom hämta sig inom några månader efter en infektion med feber. Vi får ta spermaprov till våren och se hur det ser ut, inte mycket annat att göra, men det vore verkligen tråkigt om han skulle vara steril.
Sen har det varit problem med No Fear också, endast tre ston har blivit dräktiga med honom och vad det kan bero på är ju inte lätt att veta. Två tog sig ganska tidigt och den tredje framåt hösten och däremellan ingen alls. Vi har provat att handbetäcka också och det hjälpte inte. Vi får se till våren hur vi ska göra med honom. Det är tur att vi har Django och Uron också, så vi får några föl till nästa år.

Vi har sålt ett ungsto till, så nu har vi bara en tvååring och två ettåringar kvar. Det är Norma Jane som ska flytta till Pia på Tomtagårdens Stuteri, hon har länge velat köpa henne och nu fick det bli så. Hoppas att du får mycket glädje av henne, hon är en riktig liten läckerbit.

Måndag 26 oktober

Det blev en lyckad utställning i Mullsjö i lördags, tyvärr ganska många strykningar, men dom som var där var väl värda att se. Det gick väldigt bra för Pia med Gonny och hennes fina stoföl e. Uron. Gonny fick 42 poäng och hennes föl fick 40 p och blev Champion föl, jättestort Grattis till er för det. En som det också gick väldigt bra för var Sanne med Dalsgårds Gloria e. Django, hon fick fina 42 poäng och det var verkligen roligt att se hur fin hon har blivit. Stort Grattis till er också och naturligtvis till BIS och Reserv BIS också.

Igår kom Disco hem igen, det var våren 04 han flyttade till Gnistans Stuteri, men nu är han tillbaka här igen. Han lär nog få en del att göra här till våren, ska bli kul att förhoppningsvis få en eller annan fux avkomma.
Lilla Omega mår bara bra, hon växer och är pigg och busig, precis som föl ska vara. Hon är ju hela fem veckor nu, tiden går så fort.

Söndag 18 oktober

Det har varit en intensiv och händelserik vecka, med besök av hästfolk i flera omgångar och det är ju alltid trevligt. Vi har även tagit ifrån några föl, Ophra, Olympia och Opaal har fått lämna sina mammor. Vi har också fått avliva Mona Lisa, det fanns inget mer att göra.
I torsdags var Arja och Annika från Skåne här och tittade på hästar, Arja hade bestämt sig för Komet innan och Annika ville ha ett ungsto, valet stod mellan Karisma och Macy. Det blev Macy och i lördags morse var dom här och hämtade dem. Hoppas att allt har gått bra, undrar om Komet och Kilroy känner igen varandra, dom har ju vuxit upp ihop.
Sent i torsdags kväll kom Tone Groeggen från Norge, hon hade köpt Leila Lou och var bara inne och tittade på henne och fick sina papper, sedan hämtade hon henne tidigt på morgonen på fredagen. Vi önskar lycka till med henne och hoppas på ett fint föl till våren.

Igår förmiddag var det dags för nästa besök. Det var Pia som skulle hämta Olympia och med sig hade hon Sanne från Stuteri Solliden och Sandra från Stuteri Sango. Det blev flera timmar i hagarna här bland alla hästarna och solen sken, så det var riktigt skönt, i alla fall där vi slapp vinden. Efter lite funderande hit och dit och lite fikapaus, så bestämde sig Sanne för att köpa ett tvåårigt sto, Dalsgårds Mon Amour. Man kan väl säga att dom fann varandra i hagen. Hoppas att ni får mycket glädja av era nya ston i framtiden.

På lördag har vi tänkt åka upp till Mullsjö och titta på utställningen och på söndag kommer vår nya hingst, eller nygamla kan man väl säga. Det är vår egen uppfödning, Dalsgårds Disco som ska flytta hit igen. Ska bli så roligt att få ha honom här igen och få fler fina avkommor efter honom och Gamba. Han kan säkert passa till flera av våra ston.

Söndag 11 oktober

Det har hänt en hel del här sedan jag skrev senast. Idag har Kasanova åkt till sitt nya hem i Danmark, det är Stuteri Hesseldal som har köpt honom och tanken är att han ska visas på avelsvärderingen där till våren. Vi häller tummarna för att det går vägen för honom där.
Lord Gold har också åkt till sitt nya hem på Wonnagårdens Stuteri och lilla Ophelia följde också med dit. Vi önskar lycka till med era nyförvärv, hoppas att ni får mycket glädje av dem.

Tre unghingstar blev kastrerade i fredags, så nu har vi tre valacker till salu. Det är Komet, Lorenzo och Lord Lazio som har blivit valacker och som det ser ut så är Komet såld redan, men dom övriga två är till salu. På torsdag får vi besök igen och då åker någon eller några ponnyer och på lördag kommer Pia och Sanne för att hämta Pias föl, Dalsgårds Olympia. Kul när det händer lite, hoppas bara att vädret är lite bättre då, så vi kan gå och titta utan att frysa.

Onsdag 23 september

Så kom hon då till slut, Melodies första stoföl, mycket efterlängtad. Tidigt i söndags morse, utan någon förvarning så stod hon där när jag tittade ut. Då var hon inte gammal, alldeles våt och efterbörden hängde kvar, men stod upp gjorde hon och hängde med mamma när jag skulle kolla vad det blivit. Men hon stannade så jag kunde se att det var ett stoföl. En pigg liten rackare är det, så det är inte lätt att ta kort på henne. Väldigt feminin är hon, med ett litet vackert huvud och rejäla grova ben.
Föl så här sent har vi aldrig haft, det senaste jag kan komma ihåg är Estelle, som föddes den 1 augusti och henne har det ju gått bra för, så det blir nog bra med denna lilla också. Är det någon som har erfarenhet av så sent födda föl, så får ni gärna höra av er.
Idag har hovslagaren varit här och på fredag ska vi göra ultraljud. Hoppas att några fler är dräktiga, det har varit en hel del krångel i år, så det blir nog en del sena föl nästa år också. På söndag har vi tänkt oss en tur till Nossebro för att titta på hingstarna, speciellt Disco och Favorit ska det bli kul att se igen, men det finns ju många andra också, så det ser vi fram emot.

Måndag 14 september

Kasanova är såld, han kommer att flytta den 11 oktober, så då skriver jag mer. Det är väldigt lugnt och skönt här nu efter avelsvärdering och generalmönstring, nu har man tid att gå runt och njuta av dom små fölen och se hur dom utvecklas. Idag var Amanda ledig från skolan, så hon var med mig ute och tog lite nya bilder på fölen, alltid lättare när man har någon med sig som kan distrahera dem.

Måndag 7 september

Det blev 39 poäng på både Kasanova och Komet i Värnamo. Kasanova föll på korta kotor som påverkade hans rörelser i skritten och Komet föll nog på att han gick efter Kasanova, inte lätt att glänsa utseendemässigt efter honom. Båda två skötte sig mycket bra, dom har ju inte varit utställda sedan dom var föl, så man visste ju inte alls hur dom skulle bete sig. Men det var inga problem alls, dom stod lugnt i transporten och skötte sig bra i ridhuset, så jag är nöjd med dem. Troligen blir det valacker båda två, men om någon vill försöka en gång till med Komet så kan jag tänka mig att sälja honom förmånligt. Jag tror inte att jag orkar spara honom ett år till, här står ju en hel del ett och tvååringar på tillväxt. I så fall får det gå fort, för vi har tänkt att kastrera så fort det går.

Måndag 31 augusti

Så var det måndag igen och åter till arbetet. Det var en lyckad helg i Bjärsjölagård för vår del. På lördagen hade vi inga hästar med oss, men där var ju föl efter våra hingstar som vi ville titta på och ston som vi importerat och sedan sålt vidare och det var verkligen roligt att se hur bra det gick för dem alla. Först var det stofölklassen där Djangos föl blev Champion, Urons föl fick 40 och 38 poäng och Robijns föl fick 39 poäng, jättefina föl allihop. I stoklasserna vann Pauline v.d. Bloemhof sin klass med 42 poäng  och i veteranstoklassen vann Doreth v. Bitterschoten också med 42 poäng. Stort Grattis till ägarna som verkligen var glada över sina fina hästar.

Igår var det då dags för hingstarna och vi hade Uron och O´Regen med oss. Först ut var Uron och han skötte sig så bra, skrittade så lugnt och avspänt att han fick 9 på skritten, han som fått 7 båda gångerna tidigare. Det var på tiden att han visade att han faktiskt kan röra sig riktigt bra, han har väl mognat, han var så lugn hela dagen, fick han bara beta lite mellan varven så var allting bra. Hans poäng blev 98798=41 p han höjde sig ett poäng och det är ju kul när det går på det hållet.
Nästa klass var det dags för O´Regen och han var lite stäppig med det samma vi kom dit, men han lugnade sig fort och skötte sig ypperligt han också. Han ville ju inte skritta alls när han blev godkänd 07, men nu gick det bra och även han höjde sig med ett poäng och fick 99888=42 p. Han var också så lugn och fin hela dagen och då är det inte jobbigt att ha hingstar med sig. Dom stod så lugnt i transporten under lunchuppehållet så vi kunde äta i lugn och ro.

Dalsgårds Juventus gick etta i Urons klass och fick en 10 på typen, hela 43 p fick han. Så himla roligt att se sina uppfödningar så väl omhändertagna och i så fint skick. Stort Grattis till Einar och Miranda på Bårarp Ranch, hoppas att ni får många fina avkommor efter honom. Sen är det alltid roligt att se gamle Origo som vi hade här i 11 år och att höra allt beröm som Morgan öste över honom var riktigt roligt. Måste kännas härligt för nya ägarna på Wonnagården att höra det.

Nu får vi lägga denna helgen bakom oss och ta nya tag inför nästa. Nu är det Kasanova och Komet som ska trimmas så mycket som vi bara hinner inför avelsvärderingen i Värnamo.

Måndag 24 augusti

Det var visst länge sedan jag uppdaterade, men det händer inte så mycket, vi har ju inte ställt ut någonting än, så det är inte så mycket nytt att skriva om. Händer det något så är det mest tråkigheter känns det som. I stallet står Tales fina tvååring Mona Lisa och är halt. Det ser ur som att hon går samma väg som Lee Marwin, det sitter i bogen på henne också. Det är så himla tråkigt, hon ser så lovande ut och vi hade hoppats mycket på henne.
Vi väntar fortfarande på att Melodie ska föla, har fått konstaterat att hon är dräktig, så det är bara att vänta.
 Dalsgårds Lord Gold är såld, men han ska gå kvar här ett tag till, i mitten på oktober ska han åka till sitt nya hem som är i Skåne på Wonnagårdens Stuteri.
Träning pågår för fullt inför generalmönstringen och hingstpremieringen. Dom sköter sig bra, det svåra är att ha dem i lagom hull, någon är lite rund och någon kan behöva extra foder. Man får göra så gott man kan, huvudsaken är att dom mår bra och är pigga och glada.
 Det ska i alla fall bli kul att åka till Bjärsjölagård på lördagen, vi har inte anmält någon då, så vi ska bara titta. Stofölklassen blir ju extra kul för vår del, två är e. Uron, en e. Django och en e. Robijn. Skönt att bara kunna sitta och titta på. Annat blir det på söndagen med både O´Regen och Uron att hålla reda på.

Någon semester har det inte blivit för min del än, min syster har varit sjuk och måste opereras, så innan dess blir det ingen resa. Men nu ska hon snart få det gjort, så troligen kan vi åka till Moseldalen i oktober under skördeveckan, det är vår plan i alla fall, får se om det blir så.
 

Torsdag 30 juli

Igår var det premiering i Hjärnarp och vi var där med Leila Lou och Lilli Ann. Där var många treåringar och Leila Lou var den som blev placerad som etta och hon fick 99888=42 p. Lilli Ann kom på fjärde plats och fick 88888=40 p, så det blev diplom även på dessa två. Som tvåa gick fina Almnäs Spirea och hon fick 41 p, stort grattis till Ingrid som dessutom fyllde år och tack för kaffet och den goda ananaspajen. Grattis till Gonkan också som fick diplom på både sitt russto och sitt shetlandssto. Grattis till Pia också för diplom på Dalsgårds Loredana (russ) som fick 43 p och gick etta och Elit på Dalsgårds Corina, jättefina var dom båda två och inte minst Corinas lilla stoföl e. Robijn.
Nu ska vi inte iväg på någonting förrän den 30 augusti då det är generalmönstring i Bjärsjölagård, skönt med en lite lugnare period.

Lördag 25 juli

Det blev diplom igår i Svenljunga för min lilla Lou Lou, hon skötte sig bra och blev tredje bästa med 98887=40 p. Stort tack till Gunnel för att du visade henne för mig. Där gick en hel dag till detta, man är nog inte riktigt klok som kör 30 mil för att få visat en enda häst. Men jag tyckte att hon var värd en rejäl chans, hon är enormt trevlig på alla sätt och vis och dessutom vacker att titta på. Nu kommer ju det stora problemet, ska jag sälja henne eller inte, kan inte bestämma mig. Jag får fundera lite, men det lutar nog åt att jag gör det. Hon är betäckt med Uron och har inte kommit om. Nu är det två kvar att visa och det är på onsdag i Hjärnarp, ska bli skönt när det är klart.

Torsdag 16 juli

Igår var hovslagaren här och verkade 10 hästar. Då passade vi på och tog lite nya bilder på några av ungstona, dom var väl inte så samarbetsvilliga precis, men det blev en del i alla fall. Jag måste säga att Tales båda ungston ser riktigt trevliga ut, med lång fin hals och massor med tagel, vackert huvud har dom också, båda två. Lilla Natanja e. O´Regen är inte dålig hon heller, jag tror aldrig vi haft en ettåring med sådan man.

Onsdag 8 juli

Så var årets första premiering avklarad. Det gick bra för Lars Bertils sto, Zimone fick 99888=42 p och gick tvåa efter Sörbys Alma, ett jättefint sto e. Rosenhagas Henri Martin, stort grattis till Christina Ivarsson för det. Trea blev Dalsgårds Lady Madonna med 88888=40 p och den sista som fick diplom var Gittan och Emmas Dalsgårds La Farina, grattis till er också. För mitt lilla sto e. Robijn gick det inte lika bra, Morgan tyckte att hon gick orent, så han ville inte döma henne. I stället så kan jag visa henne vid ett senare tillfälle, han tyckte att hon hade chans till diplom, så det var synd att hon skulle bli oplacerad.

Söndag 5 juli

Nu är Lord Golds dna klar, så nu är han också till salu. Är det någon som vill ha en snäll och trevlig hingst som dessutom rör sig väldigt bra, så är det bara att höra av sig.

Äntligen har det blivit omslag i vädret och vi har till och med fått lite regn idag, det var så skönt. Jag tror att hästarna också tyckte det, jag var ute med kameran ikväll och det var full rulle på fölen, antingen sprang dom runt som galna eller så skulle dom gå in i kameran. Men det är ju kul att dom är pigga och nyfikna, så det får man ta.

Torsdag 2 juli

Ny månad och nytt föl har det blivit. Det var Janeth som fölade strax efter midnatt i natt och hon fick en fin liten hingst e. Uron. Nu har vi bara ett sto kvar och det är Melodie, men det ser ut att dröja, hon visar inga tecken alls på att det är nära, så det är bara att vänta. Hon har fått fyra hingstföl sen hon kom till oss, så det borde vara dags för ett stoföl.
Vi har tagit kort på Lobelia och Wait and see, så nu finns där bilder på deras sidor. Ska försöka ta nya kort på en del ungston också vid tillfälle, har faktiskt fölbilder på en del ännu.

Måndag 29 juni

Vilken sommarvärme vi har fått, perfekt höväder, vi har plastat in ca. 150 rundbaler, det ska räcka till både hästar och kalvar. För min del kunde det gärna fått vara lite svalare, jag är ingen vän av extrem värme, det räcker så bra med 20 grader.

Vi håller på med träningen av treårsstona till premieringen och det går väl ganska bra, en del måste bantas också och det är ju inte det lättaste. Man får göra så gott man kan, det går ju inte att svälta dem. Den 8 juli är det dags för tre av dem i Tvååker och dom två sista ska till Hjärnarp den 29 juli.
I torsdags hade jag besök av ett gäng ungdomar från travskolan i Halmstad, dom trivdes bra här i hagarna, speciellt där som fanns föl. Dom hade nog gärna stannat längre, men det fanns inte tid till det. I lördags hade vi också besök här, det var Einar och Miranda från Bårarp Ranch som ville titta på fölen och det slutade med att dom två sista fölen e. Almnäs Mahogny blev sålda.

Det har gått bra att sälja föl, så bra att vi sätter stopp nu, några vill vi ju ha kvar.

Måndag 22 juni

Vi har fått föl igen och det är lika roligt varje gång. Natten till midsommardagen fölade Wait and see och det blev ännu ett stoföl. Av tre ston betäckta med Almnäs Mahogny blev det tre stoföl, inte illa. Det var lite problem för den lilla att dia, så vi fick ta in dem och mjölka ur och ge med flaska en gång, men sedan fixade hon det själv. Wait and see var så lugn och snäll och lät oss hållas, det var precis som hon förstod att det var nödvändigt. Alla dom andra fölen mår bara bra och växer och utvecklas.

Vi har satt ut en del hästar till salu nu, det har ju varit lite tomt på den listan ett tag, men nu finns där lite smått och gott.

Torsdag 18 juni

Robijn är såld, han ska bo på Ängabogårdens Stuteri i Umeå hos Helena Bergström. önskar lycka till med honom och många fina skäckavkommor. Det blir väldigt tomt efter honom, men jag har två ston efter honom, tyvärr ingen skäck, men i stället har jag två hingstar, som båda är svartskäckar, vi får se vad det kan bli av dem i framtiden. Vi hade en lovande rödskäckhingst också efter honom, Lee Marwin, tyvärr har vi tvingats avliva honom. Han hade en skada i bogen, troligen efter en spark och det fanns inget att göra, han var ordentligt halt och det blev inte bättre av vila. Han blev en stor favorit på travbaneklininken och alla tyckte det var så tråkigt att det inte gick att hjälpa honom. Tyvärr så blir det inte alltid som man tänkt sig.

Vi har sålt ett stoföl och kan tänka oss att sälja något mer eftersom vi har fått så många i år. Är det något som ser intressant ut, så är det bara att höra av sig. Troligen kommer några treårsston också att vara till salu efter premieringen.

Onsdag 10 juni

Äntligen har jag fått ett eget föl. I går kväll 22.15 tittade jag ut för femtioelfte gången och såg att ett sto låg ner med något vitt bakom sig. Då blev det fart, på med stövlarna och ut i regnet, jag trodde att det var fosterhinnorna, men det var en liten svartskäck, precis som jag ville. Visserligen blev det inte ett sto som jag hade önskat, men jag är så glad att det gick bra och han är så fin den lille. Idag fick han och Glamour komma in och torka upp ordentligt, det regnade när han föddes och sen av och till hela natten och i dag har det fortsatt. Skönt att hon äntligen har fölat, hon hade gått över tiden två veckor.

Måndag 8 juni

Så var det dags för stoföl igen! Igår kl. 17.00  fölade Tale och det blev ännu ett stoföl e. Uron. Helt utan förvarning fölade hon, inga tecken alls på att det var dags, inte lätt att passa dem då. Helt kolsvart är hon, precis som Onedin, inte ofta man ser så svarta föl. Det gick inte lika bra för Gamba, hon fölade två veckor innan beräknat datum och fölet låg dött i fosterhinnorna, ett stoföl det också. Verkligen tråkigt, hade varit så kul med ett sto e. O´Regen och Gamba.

I lördags hade jag besök här av Stina och Henrik Lindell från Katrineholm. Vi gick runt och tittade på i stort sett alla hästarna, alltid kul att visa dem för folk som är intresserade och kunniga.

Onsdag 3 juni

Efter sex stoföl på rad så blev det till sist ett hingstföl. Det var Sabine v.d. Zandhoeve som, natten till tisdagen fick en liten hingst e. Nelantines. Hon hade vaxproppar på kvällen, så det var ju väntat. L-B tittade ut vid 03-tiden och såg att ett sto låg ner, då var det bara att hoppa i kläderna och springa ut. Men det var ett annat sto som låg och lite längre bort stod Sabine med ett föl vid sidan, alldeles nyfödd på vingliga ben. Skönt när dom fixar det själv.

Idag har hovslagaren varit här och verkat ett gäng igen. Jag hade tänkt att vi skulle göra ID-kontroll på några av de äldsta fölen, men det blev ingenting med det, han hade inte chipgrejorna med sig, så det gick inte.

Lördag 30 maj

Det har hänt en del sen jag skrev sist. Två ston har fölat, tyvärr så fick Lobelia ett dött stoföl, tråkigt, det hade varit roligt att ha ett sto med den stammen, hon var betäckt med Helmut v.d. Brouwerij. Det var i torsdags, tidigt på morgonen hon fölade och vid 23-tiden samma dag fölade Lady Noelle. Hon fick också ett stoföl, knappt man tror sina ögon när man lyfter på svansen och tittar. Hon är e. Django och hon ser otroligt fin ut, på bilden på hennes sida är hon ett och ett halvt dygn gammal.
No Fear har fått sitt RS nummer, Lord Gold har ju sin mamma i Norge och vi hade problem att få tag på ägarna, men det har löst sig nu och vi har fått tagel, så nu ska vi skicka in det.

Igår var Sanne och Fredrik från Sollidens Stuteri här och vi gick runt och tittade på det mesta. Med sig hem tog dom Doreth och hennes fina stoföl e. Uron, Dalsgårds Operette. Doreth har varit hos oss i 10 år, så det är allt lite tomt efter henne. Men vi önskar Sanne och Fredrik all lycka med dessa båda fina ston.

Jag har varit iväg på Spa för första gången i mitt liv, men definitivt inte sista, det var så otroligt skönt och avstressande. Det var den 18-19 maj som jag och tre av mina systrar åkte till Torekov Hotell och unnade oss lite av livets goda. Där fanns uppvärmd pool ute och inne fanns det en som var uppvärmd till 38 grader + en med 8 grader som man kunde kyla av sig i. Sen fanns där gym med instruktör, ångbastu, torrbastu, yoga, relaxrum med utsikt över havet och naturligtvis massor med olika behandlingar att välja på. God mat, gott vin och trevlig personal fanns där också, så vi var mer än nöjda.

Söndag 17 maj

Ett föl till har vi fått och det var Xtra Donna v.d. Amstelhof som fölade natten till igår. Hon fick ett stoföl e. Almnäs Mahogny, så nu har vi två. Hon klarade det själv och tar så väl hand om den lilla, hon är ju bara tre år, så lite orolig var man allt. Hon hade rejäla vaxproppar på kvällen, så vi var uppe var annan timme och kollade henne, men hon lurade oss och 04.15 när jag tittade ut så stod där ett föl jämte henne.

Idag har vi haft besök av Pia från Tomtagården och Sanne från Solliden. Vi gick runt här hela eftermiddagen och tittade på hästarna, äntligen fick Pia se lilla Olympia och det blev en hel del bilder tagna.

Onsdag 13 maj

Det har inte blivit fler föl, men jag har tagit lite nya bilder på de som redan finns här och det är roligt att se hur snabbt dom utvecklas. Lilla Ophra fick ju inte den bästa starten i livet, med Fediola som var så sjuk, men hon har verkligen hämtat sig och ser så välmående ut nu, detsamma gäller Fediola. Hon vill ha mat så fort hon ser mig, hon har fått extra kraftfoder varje dag hittills och nu gnäggar hon och tittar efter mat så fort jag visar mig. Skönt när det slutar lyckligt. 

Söndag 10 maj

Ännu ett föl har det blivit och det är ett Uronföl till. Det var Doreth som fölade igår efter att ha gått med vaxproppar sedan i tisdags. Hon har verkligen hållit oss på halster den damen, vi har varit uppe flera gånger varje natt och kollat henne, men hon har bara gått där med sina vaxproppar. Så igår förmiddag såg vi att hon var väldigt orolig, hon vandrade mycket, rullade sig gång på gång och så höll hon på i flera timmar, tills hon efter en rullning blev helt lugn och gick och ställde sig i sin favorithörna. Vid 17-tiden fölade hon helt problemfritt och det var ännu ett stoföl, Urons fjärde föl, stoföl alla fyra. Tre hos oss och ett på Tomtagården, hos Pia. Inte illa, nästan så vi önskar ett hingstföl efter honom nu.

Juter har åkt till Finland nu, han åkte i fredags och vi önskar nya ägarna lycka till med honom, snällare hingst kan ni inte få. Melanie har också flyttat, hon bor numera på Wonnagårdens Stuteri, hoppas att ni får mycket glädje av denna trevliga lilla dam.

Onsdag 29 april

Efter regn kommer solsken sägs det ju och det stämmer bra för vår del. I måndags fölade Hi-Fi och det var ett så svårt felläge så fölet dog, ena frambenet låg bakåtslaget ända uppe vid bogen. Veterinären lyckades i alla fall få ut fölet, så Hi-Fi klarade sig och mår bra. Man får ju vara tacksam för det, det är inte alltid det går så bra.
Sen är det bara solsken, i går kväll vid 19 tiden var jag ute och tittade till stona utanför huset och allt var lugnt, inga tecken alls på fölning. Tittade ur innan det blev mörkt och allt var lugnt, dom gick och betade. Satte mig vid datorn och skickade ett mail till Pia på Tomtagården, sen gick jag ut med ficklampan 22.30 . Då ligger Estelle med ett föl jämte sig. precis nyfött. Jag lyfter på svansen och lyser med ficklampan och det är ett stoföl. Total lycka, trots att det inte är mitt föl, det är ju Pia som ska ha henne och hon blev nog minst lika glad. Estelle hade ju fått stoföl två år i rad, så vi vågade inte hoppas på ett till, men så blev det.
Jag passade på att kolla juvret på Henriette också när jag ändå var ute, men det var ingen förändring. Sen var jag ute vid midnatt också, bara för att se så att fölet inte hade kommit under trådarna, dom ska ju alltid föla nära staketet. Men allt var lugnt och fridfullt.
I morse när jag tittade ut hade Henriette också fölat, det var nog inte så gammalt, men hon hade släppt efterbörden och fölet stod upp. Då var jag tvungen att gå ut och se vad det blivit, vi har ju hoppats så på ett stoföl e. Django och det var ett stoföl. Härligt när man får som man vill.

Nu tror jag att det dröjer ett tag tills nästa fölning, ska bli skönt att få sova lugnt några nätter. Men dom har ju lurat oss förr, så man kan ju aldrig vara riktigt säker. I morgon är det Valborg och då blir det fest och brasa i Nyby, det brukar vara mycket folk vid brasan och i år är den extra stor, då vi har fällt en del träd här.

Lördag 25 april

Det var ett tag sen jag skrev och det känns som det har hänt massor, men man har ju inte lust att sitta vid datorn när det är sådant toppenväder. Två föl till har det blivit, Jubilate fölade den 15 april och hon fick ett hingstföl e. O´regen. Det är nog det svartaste föl jag har sett, han är alldeles kolsvart, inget grått någonstans och så otroligt söt. Hon fölade på natten, L-B var med och fick rätta till ett framben lite grann, sen gick det lätt. Sen var det Karmens tur och hon valde att föla mitt på dagen. Det var i torsdags och jag var med och övervakade, det var ju hennes första föl så det var lite nervöst, men allt gick helt perfekt och efter 5 minuter så var hon uppe på vingliga ben, ja det blev ett stoföl. Det var Urons första avkomma och hon ser väldigt fin ut, med lång fin hals och litet vackert huvud.

Alla unghästar är släppta på bete, det är så härligt att se dem i gröngräset. Dom ser verkligen ut att uppskatta det, ibland ligger dom helt utslagna och bara njuter.
Alla avelshingstarna är också släppta med ston, det är treårsstona som betäcks först. Förhoppningsvis tar dom sig fort så man kan styra betet till dem sen. Med tanke på premieringen så småningom så får dom ju inte gå och bli feta.

Juter är såld, han ska åka till Finland i slutet på april eller början på maj.

Måndag 6 april

Det är lite dagen efter idag, känns det som, avelsvärderingen på Grevagården är ju alltid lika spännande, speciellt när man har en egen uppfödning med sig. Det gick bra för vår del, Lord Gold föll nämnden i smaken och han godkändes med 88879=40 p. Han skötte sig bra med tanke på att han aldrig har varit iväg på någonting, Det var bara skritten som blev sämre än hemma, tack vare att han blev lite mer hingstig än vanligt, men han visade ju upp sin fina trav och det får man ju vara glad för.
No Fear skötte sig med den äran och blev dagens bästa hingst, han fick 99879=42 p och fick ett fint pris av Melkers Ponnystuteri, det tackar vi så mycket för. Han kan trava, han också, Emma hade svårt att hänga med på ärevarvet. Tack för alla grattishälsningar, både på plats och i gästboken och grattis till alla er som fick era hingstar godkända.

En annan sak som gläder oss väldigt mycket är Fediolas framsteg, hon äter väldigt mycket bättre nu och ser mycket piggare ut. Lilla Ophra är så pigg och livlig, precis som föl ska vara, hon studsar fram ibland och gör riktiga glädjeskutt. Man blir glad av att se på henne.

Söndag 29 mars

Vi har fått föl på Dalsgård, det var redan den 17 mars, men eftersom stoet har varit väldigt dålig så har jag inte velat skriva något om det. Det var dagen efter Frillesås som vi såg att Fediola mest stod och hängde i hagen och på kvällen när vi tog in henne så ville hon inte äta sitt kraftfoder. Hon hade ätit dåligt med hö ett tag, men alltid ätit upp sitt kraftfoder, så vi blev oroliga för hyperlipemi. Nästa morgon kom veterinären och kunde snabbt konstatera att det var det. Eftersom hon hade gått tiden ut, så var det bara att sätta igång henne och efter sex timmar var det dags för fölning. Men det kom bara ett huvud och benen syntes inte till, veterinären var på annat håll, så det var bara att rycka in och göra så gott man kunde.
Efter mycket letande lyckades vi få fram båda benen och ut kom ett litet stoföl, hur pigg som helst, då var man ganska mör. Det är enormt ansträngande, kanske mest psykiskt, man vill ju så gärna lyckas och glädjen när man står där med ett piggt föl slår det mesta. När veterinären kom hade vi fått upp Fediola och även fått fölet att dia lite. Sen fick han komma ytterligare en gång på kvällen eftersom efterbörden inte ville släppa, då fick hon också behandling för hyperlipemin.

Dagen efter var båda ute i hagen och såg ut att må ganska bra, Fediola betade och fölet diade. Men säg den glädje som varar, hon blev sämre igen och ville inte äta, så på fredagen körde vi ner till Helsingborgs djursjukhus med dem. Då hade hon, trots antibiotikabehandling, även en kraftig livmoderinflammation. Efter diverse behandlingar under en hel vecka, mot både hyperlipemin och livmoderinflammationen , så kunde vi i fredags hämta hem dem igen. Hon ser betydligt piggare ut nu, men vill helst bara beta, som tur är så har vi lite bete redan här nere och det kan ju vara räddningen för henne. I morse hade hon faktiskt ätit upp nästan allt kraftfodret och även tuggat i sig en del hö, så det ser ju ut att gå på rätt håll. Men än är nog inte faran över, vi ska ta nya leverprover på henne om en vecka, så får vi se på vilket håll det går. Man kan bara hoppas på det bästa.

Torsdag 19 mars

Fick bilder på Nouvelle idag från Yvonne Karlsson, tagna precis innan vi åkte hem, det fanns en solstrimma kvar på ett ställe så dom blev bra. Kul att ha som minne, då jag inte fick tagit en enda bild på henne själv.
Nu är det träning av Lord Gold och No Fear som gäller, det går fort nu, bara två veckor kvar så det är bara att kämpa på.

Måndag 16 mars

Så var årets första utställning för vår del avklarad och vilken dag det blev. Vädret var kanon, solen sken och värmde så gott, man fick gå ut från ridhuset ibland och värma sig. Allt var som vanligt välordnat och det såg ut att bli en riktigt trevlig dag, men tyvärr så tog bedömningen alldeles för lång tid, en klass med sex unghingstar tog en och en halv timme och lunchuppehållet blev två timmar försenat. Det gjorde ju tyvärr att det blev en enorm väntan för alla och både hästar och människor blev trötta och irriterade. Det var många som lämnade platsen långt innan det var slut och en del hade inte ens visat sina hästar, tråkigt när det blir så. Flera klassvinnare åkte hem innan championaten och tyvärr gjorde vi det också, men när vi insåg att det nog inte skulle vara slut förrän vid 21-tden så gav vi upp. Jag tänkte att man har väl ingen större chans i championatet med en ettåring, men när jag fick protokollet så insåg jag att det var ett misstag, men det var så dags då, bara att bita i det sura äpplet.

Det visade sig att min lilla Nouvelle hade fått helt otroliga poäng, hon fick 99899=44 p och vann ju alltså sin klass, ettåriga ston, jag var helt chockad och nästan svimfärdig. Sen hade jag Malva i klassen tvååriga ston och där blev hon tvåa med riktigt bra kritik och 99977=41 p, hon var trött och oengagerad och ville inte skritta rejält, men jag är supernöjd med mina fina ungston. Den som vann Malvas klass blev sedan BIS, Stort Grattis till Stuteri Emmero och till Skattens Stuteri för Reserv-BIS.

Jag måste också säga hur kul det är att se våra uppfödningar komma ut och visas i så fint skick. Stort Grattis till Johanna och Goden Girl, 43 poäng är inte fy skam och Gittans fina La Farina som fick 41 poäng, grattis till dig också och tack för att du visade mina små flickor så bra. Grattis också till Anna Karin på Stuteri Vithatt, som har tagit så väl hand om Kapten, han är bara för läcker, även om domaren tyckte att han var lite baby än, och sist men inte minst Melvin, som Millan på Havsrosens Stuteri tar så väl hand om. Extra kul att så många av våra uppfödningar blev bedömda av domare från moderlandet och att det gick så bra för dem alla.

Onsdag 4 mars

Det verkar som om våren är på gång här, både igår och idag har det varit +7 grader och sol. Visserligen har det blåst rejält idag, men det torkar ju upp bra i hagarna, så det gör inte så mycket. Hoppas att det fortsätter så här, så börjar gräset snart växa, det är verkligen en härlig tid vi har framför oss nu.

Hästarna är pigga och glada, fäller som bara den och ser ut att njuta av det fina vädret, dom också. Vi har kommit igång med träningen av Lord Gold, han är så himla trevlig, snäll och lugn och lär sig fort vad som förväntas av honom. Hoppas att han får behålla sin fina man till premieringen, det är ju ganska tuffa tag i flocken ibland, 10 unghingstar mellan två och fyra år, men kul har dom och det är ju huvudsaken.
Vi håller på att träna Malva och Nouvelle till Frillesås också, det blir lite promenader då och då, samt uppbindning och borstning och så kommer Gittan och springer med dem för det klarar jag inte längre, tyvärr. I morgon kommer hovslagaren och verkar ett gäng igen och då blir det dom som ska på utställning plus ca. 10 till, så det blir en del att hämta in i morgon förmiddag. 

Söndag 15 februari

Det var visst ett tag sedan jag skrev här, tiden går så otroligt fort och snart är det dags för första utställningen i vår region. Vi har inte anmält någon till Svalöv, det känns inte så lockande den här tiden på året. Vi har ju faktiskt vinter här nere också, riktigt kallt på nätterna, men ganska skönt på dagen, när solen tittar fram. I Frillesås ska vi vara med, det är ju en hel månad till dess, så förhoppningsvis är våren på gång då. Jag vill passa på och säga grattis till BIS och R-BIS på dom två utställningar som varit redan och även till alla andra som är nöjda med sina resultat.
Till Frillesås har jag anmält Malva och Nouvelle, men det kanske bara blir en jag tar med mig, det beror på om både Gittan och Emma kan följa med. Annars får jag ta den som ser bäst ut för tillfället, kan ju vara bra att ha en reserv ifall något händer. Det ska bli kul att ställa ut igen, känns som det var väldigt länge sen.

Torsdag 29 januari

Igår var vi hos Einar och Miranda på Bårarps Ranch och lämnade Pauline. Det var kul att komma dit och se våra uppfödningar, Juventus, Kaprifol och Konvalj, dom såg ut att trivas väldigt bra allihop och till våren kommer det första fölet e. Juventus. Vi blev bjudna på en jättegod middag, inte var dag man blir det minsann, så det tackar vi extra mycket för.
Annars händer det inte så mycket på hästfronten, men det är ganska skönt att bara gå och titta på dem och se hur föl och unghästar utvecklas. Dom nyblivna tvååringarna ser väldigt bra ut måste jag säga, både ston och hingstar, medan ettåringarna mest består av päls. Fast när dom är våta ser man ju linjerna i alla fall och en del pärlor är där nog, skönt när dom fäller av så man kan se dem ordentligt.

Måndag 26 januari

Stort tack till Bertil (min svåger) för att du hjälper mig när jag får problem med datorn, vad skulle jag göra utan dig. Som du ser har jag lyckats uppdatera, det är bara bilden på fina Hi-fi som inte vill sig, men det får vi ta en annan dag, det känns som att det räcker för idag.
Nu har jag sidor på alla dom nya stona, det är bara bilder som fattas, men det kommer med tiden. Anmälan till Grevagården är skickad idag, det blir No Fear och Lord Gold som ska följa med dit.

Torsdag 22 januari

Igår kom dom nya stona från Holland, fina damer allihop med lite olika stammar. Jag håller på med deras sidor, men det får ta lite tid, det är en hel del att skriva om dem. Dessutom har jag problem med uppladdningen, får göra på ett annat sätt nu och det tar längre tid eftersom jag inte är van vid det. Jag har i alla fall lagt ut deras namn på stosidan, resten kommer med tiden.

Lördag 17 januari

Oj vad tiden går, jag har inte hunnit skriva någonting här, men nu ska jag försöka få ihop några rader. Vi kom iväg till Holland trots allt strul här hemma med robotar, fruset vatten och krånglande utgödslingar i ko-och ungdjursstallar. Det var ovisst in i det sista, men det mesta löste sig och på torsdagen körde vi ner till Vellinge och hämtade upp Torsten och Ebba. Tidigt på fredagsmorgonen var vi framme i Marienheem där hingstpremieringen skulle vara och då var det full vinter där, snö och -11 grader.

Vi fick se många fina hingstar, det var bl.a. Skerry v. Geldersoord som blev Kampioen middenmaat, en riktig snygging och i samma klass blev Almnäs Mahogny tvåa, han såg också mycket trevlig ut. Sen var där två söner till No Fear, Spartacus och Stefan v. Aruba, båda födda 02 och det var en fröjd att se dem, inte bara snygga utan med kanonrörelser också. Båda fick 1:a premie och Stefan vann klassen och Spartacus blev trea.
På lördagen fortsatte det och där var ännu en son e. No Fear, Up To Date of Shetlane, en snygg femåring med en otrolig trav, som vann sin klass och sedan blev han Kampioen Grote maat. Inte nog med det, han blev också Overall champion 2009 och till sist blev han också Ere kampioen. Det var verkligen full pott för No Fear, trots att han inte var där. Vi köpte med oss filmen från 2008 när No Fear blev Overall champion, vi var ju inte där då, så det kan vara kul att ha den. På kvällen var det avelsmiddag med massor med mat och vin och öl, så mycket man ville ha. Mycket folk var där och tal hölls det av de olika ländernas ordförande.

Söndagen och även en del av fredagen ägnades åt stuteribesök. L-B tyckte att vi behövde lite fler ston, som vanligt var vi väl inte överens på den punkten, men det ser ut som att det blir så i alla fall, (precis som vanligt).  Nyfikna tanten som skrev i gästboken får vara nyfiken ett tag till, men om allt klaffar så är dom här redan på onsdag. Mer info kommer så fort jag hinner.

Vi kom hem sent i måndags, vid midnatt och sen har det varit full rulle här hemma. I torsdags var hovslagaren här och verkade alla åringarna och dom flesta skötte sig bra, men en och annan liten sprattelgubbe fanns där. Bra i hullet var dom allihop och såg ut att må väldigt bra.