Onsdag 31 december

Om man skulle göra en kort sammanfattning av året som gått, så kan man ju lätt säga att det inte har varit vårt bästa år. Det jag först tänker på är när vi miste Anemon, det gör ont fortfarande. Och Indras lilla fina stoföl e. O´regen som helt plötsligt låg död i hagen. Sen fick vi kvarka mitt i betäckningssäsongen och det fördärvade ju hela utställningssäsongen också, det var en enormt jobbig period med mycket oro, inte minst för att man hade ansvar för andras hästar också. Något som var väldigt jobbigt också var att Melodies fina hingstföl som jag var så förtjust i blev blind efter att ha haft bölder runt båda ögonen, det fanns inget att göra så veterinären avlivade honom.

Men trots allt så fick vi visat våra två treårsston Karmen och Karisma på uppsamlingspremieringen och båda fick Diplom, dessutom hade vi Lady Noelle och Okke med oss och båda fick 40 p. Några utställningar blev det också, i Bjärsjölagård hade vi Karmen och Malva med oss och båda vann sin klass och fick guld. Sen var det unghästutställningen i Gryttinge och där fick Macy och Zimone 41 p och Karmen vann sin klass och fick 42 p. Sista utställningen var Älmhult och där hade vi Lady Noelle och Lou Lou med oss. Lou Lou vann sin klass och fick 41 p och Lady Noelle blev tvåa med fina 42 p, kul att hon visade upp sin fina trav.
Vi var också på Russens avelsvärdering i Bankeryd, Juter skulle göra sitt bruksprov och även visas. Det gick superbra, han gjorde ett ridprov och fick mycket beröm och 9999=36 p och sedan kom han på andra plats av dom tidigare godkända och fick 43 p så då var vi väldigt nöjda och glada. Dessutom godkändes två av våra uppfödningar, så det var full pott.

Sist men inte minst så kom ju No Fear hit, så året slutade i alla fall bra, nu ser vi fram emot nästa år och hoppas att det ska bli riktigt bra.

 GOTT NYTT ÅR TILL ALLA SOM LÄSER HÄR!

Lördag 20 december

Snart är det jul, men när man tittar ut är det svårt att tro det, gräset är grönt och termometern visar 5 plusgrader. Vi har faktiskt haft snö, hela två dagar fick det ligga kvar sen var det borta igen. Men vi är ju vana vid det, fast nog har det ändrat sig sedan man var barn, då var det snö varenda vinter och det var mycket snö. Jag minns hur vi barn satt och tittade i sovrumsfönstret hur bilarna körde fast i drivorna på vägen utanför och pappa fick gå ut och hjälpa till att få loss dem. Vi hade ganska långt till skolan när vi gick i mellanstadiet och det var ju inte tal om någon skolskjuts på den tiden, men jag kan inte minnas att det var besvärligt på något sätt, antingen gick vi eller så åkte vi skidor och var det barmark så cyklade vi. Mycket roligt hade vi på vägen, speciellt hem, då var det ju ingen tid att passa, då kunde man hoppa i meterhöga snödrivor i dikena längs vägen. Undrar hur lång tid det tog att ta sig hem? Och hemma väntade mamma, kan inte minnas att hon var arg eller orolig för att vi var sena, fast det kanske jag har förträngt! Nog har vi haft en bra barndom, mina fyra systrar och jag, det är verkligen något att vara tacksam för.

När man går i stallet och mockar varje dag så kan man inte undgå att se hur olika hingstarna är, dom är verkligen personligheter alla fem. O´regen är nog den lugnaste av dem, hetsar inte upp sig över någonting, står still när man tar av och på grimman och väntar snällt tills man har fått ordning på all man och pannlugg. Han har varit här i två år nu och hans första avkommor är födda i år, det ska bli väldigt spännande att följa deras utveckling, dom har små vackra huvud och ser så läckra ut.
Uron kom hit från Holland som föl, så han har varit här i nästan hela sitt liv. Han är otroligt social, måste bara fram och hälsa när man går in i hagen. I stallet är han boxgranne med O´regen och dom trivs väldigt bra med varandra. Han är väldigt lätt att ha och göra med, snäll på alla sätt, men lite unghingstbus kan han ha för sig ibland. Till våren kommer hans första avkommor och det ser jag verkligen fram emot med spänning.
 Sen har vi åldermannen Django, som kom till oss 94, han har alltså varit här i fjorton år, helt otroligt vad tiden går. Det är Amandas absoluta favorit, han är så snäll att borsta och står så still och njuter. Jag vet ingen som är så rädd för ström som han, det har hänt att flera meter av staketet har legat nere, men han finns ändå kvar i hagen. När man tittar i webstamboken på hans avkommors meriter så blir man nästan lite rörd, så mycket han har givit oss, han är värd sin vikt i guld.
Och så har vi lille buspojken Robijn, som tror att han är unghingst fortfarande. Samma procedur varje dag, när grimman ska på måste han ju smaka lite på den och så måste han ju bita i grimskaftet när man ska gå ut, liksom hjälpa till att leda sig själv. Man kan inte bara öppna boxdörren och ge honom hans hö, då tittar han uppfodrande på mig tills jag har klappat om honom och pratat lite med honom, sen kan han äta sitt hö. Han är en skön prick och Stigge, vår hovslagare säger att om vi säljer honom så slutar han verka hos oss och det vill vi ju inte, så det är nog bäst att han får stanna. Vi kan ju inte annat än att vara nöjda med hans avkommor, både Champion föl och ungsto och nu en godkänd hingst också.
Sist men inte minst nykomlingen No Fear som visat sig vara en härlig individ, så lugn och trygg i sig själv. Det ska bli så kul att få släppa honom med ston till våren och se honom in action, synd bara att det är så lång leveranstid på fölen, men den som väntar på något gott..............

Onsdag 10 december

Vi har varit iväg på julmarknad i Lubeck i helgen, vi åkte tidigt på fredagen och kom hem sent på kvällen i söndags. Det var min syster och svåger och L-B och jag. En mycket trevlig helg blev det, vi åkte buss, så ingen behövde köra, utan det var avkoppling för alla. Det är skönt att komma iväg några dagar och få tänka på annat än jobbet, det behövs när man jobbar sju dagar i veckan, året runt. Stort Tack till våra pojkar, Peter och Stefan och svärdottern Camilla för att ni ställde upp och tog hand om allt här hemma. Barnbarnen Amanda och Samuel har säkert hjälpt till också, så ni får också ett Stort Tack.

På hästfronten händer det inte så mycket just nu, dom går mest och har det bra. Det är en lugn och skön tid nu med hästarna, inga utställningar och premieringar att stressa upp sig över och inga fölningar att oroa sig för, man kan bara gå omkring i hagarna och njuta av dem.

Söndag 30 november

Vi har fått en hel del gjort denna veckan också, bl. a. så har hovslagaren varit här och verkat ett gäng hingstar, både unga och gamla. Dessutom blev Gonny verkad, eftersom hon skulle åka till sitt nya hem och igår var Pia här och hämtade henne. Så numera bor hon på Tomtagården tillsammans med Lucy och Castor som ju också kommer härifrån. Det blir nog lite tomt efter Gonny, hon har varit här i tio år och fått många fina avkommor, bl. a. Ginny, Honey och Janina, diplomston alla tre, dessutom har vi tre ungston kvar att visa så småningom. Sen kommer hennes son Dalsgårds Kapten att visas på avelsvärderingen till våren, så det är inget dåligt sto. Vi önskar lycka till med henne och hoppas på ett fint Uronföl till våren.
Det var så tråkigt väder igår så det blev ingen rundvandring i hagarna, men Pia fick i alla fall se No Fear och det var väl det viktigaste. Han charmar alla med sin utstrålning och sitt trevliga temperament.

Fredag 21 november

Vill börja med att tacka alla som skrivit i gästboken och hört av sig på andra sätt angående No Fear, kan bara säga att intresset är stort och det är ju glädjande. Han verkar vara en otroligt trevlig individ, lugn och sansad, har funnit sig väl till rätta redan.
Vi har jobbat hårt igår och idag på att få alla hästar i sina respektive vinterhagar, så dom kan gå in om dom vill. Igår tog vi alla ungston och ston utan föl, strödde upp deras lösdrift och släppte in dem och det verkade uppskattas. Idag fick vi hjälp av Camilla (svärdottern) att ta hem alla ston med föl och dela på dem, det var bara två föl som fick ha sina mammor kvar, det var Nashville och Nelson. Dom är födda i juni, så dom får gå med sina mammor ett tag till, det är tryggt för dom andra fölen också att ha kvar ett par ston i flocken som dom är vana att gå ihop med. Nu får det gärna bli lite vinter när man vet att alla hästarna kan gå in om dom vill, det vore skönt att slippa regn ett tag i alla fall.

Onsdag 19 november

Idag på förmiddagen kom han, No Fear v.d. Römer! Inte kunde man tro att han varit på resande fot sedan i måndags em. Han såg ut som om han var klar för utställning, i ett perfekt skick och var hur pigg som helst. Vi tog några kort innan vi ställde in honom i hans box och då var det huvudet ner i krubban direkt. Skönt när dom är så opåverkade efter en lång resa. Nu ska han få bo in sig i lugn och ro och så ser vi fram emot betäckningssäsongen och hoppas på en bra sommar.

Söndag 9 november

Snart är vi halvvägs in i november och vi har 10-12 grader varmt dagtid och på natten är det 5-8 grader, helt otroligt. Dessutom har det varit uppehåll hela veckan ända tills idag, då det har kommit några mm. Vi har fått gjort en hel del med hästarna denna veckan, jag vill passa på att tacka Evelina och Emma för hjälpen, hoppas att ni hade en rolig vecka här. Det blev en hel del träning av unghingstarna, både social träning och lite tömkörning. Kul att se hur olika dom är, hur snabbt en del fattar vad man vill, medan andra försöker komma undan och bråkar mest hela tiden. Lite nya bilder blev det också på dem och det var ju på tiden, hade fölbilder fortfarande på en del.

     
  Emma, Evelina och Lee Marwin         Evelina och Lord Gold              Emma och Lord Lazio                 Emma och Lorenzo          

Tisdag 4 november

Igår släppte vi alla ston med föl på nytt bete, nio stycken, alla svarta. Jag har två praktikanter från Plönningegymnasiet här denna veckan, Evelina och Emma, så jag fick ju bra hjälp att gå med dem, det blev många och långa promenader innan alla var på plats. Nu går dom i kornas hage, inhägnad med viltstängsel och eltråd, så man kan sova lugnt på nätterna. Flera av fölen var gamla nog att tas ifrån stona, men med tanke på hur grönt och frodigt gräs där är i kohagen och hur bra vädret är, så tyckte vi att detta var bättre. Dessutom är stona i bra  hull allihop, ingen ser utsugen ut, så nu hoppas vi vädret håller sig så här några veckor till.

Ingen No Fear här än, men transport är ordnad, så nu väntar vi bara på ett datum.

Söndag 2 november

Så var då årets sista utställning avklarad. Vi hade Lou Lou och Lady Noelle med oss och i Lou Lous klass var det bara två ston och där vann hon och fick 98888=41 p. Hon var i lite väl högt hull tyckte Morgan och det är inte mycket att säga om det, det är bara att hålla med. Men jag gillar henne skarpt och det gäller att hålla henne i perfekt hull till sommaren när det är dags för premiering. Jag ska betäcka henne med O´regen har jag tänkt och så tidigt som möjligt, så hon kan gå på magert bete sedan, hon verkar ha lätt för att lägga på hullet.
På eftermiddagen var det stonas tur och Lady Noelle gick i en klass med åtta riktigt snygga ston och där blev hon tvåa med 99789=42 p. Hon är riktigt trevlig att ha med sig, sköter sig perfekt och visade att hon kan trava riktigt bra. Stort Grattis till BIS och R-BIS och alla Championvinnare!

Måndag 27 oktober

Ja det är sant, vi har köpt No Fear v.d. Römer, men han är ju inte här än, så det känns lite overkligt. Vi vill tacka för alla grattishälsningar i gästboken och via mail, kul att det uppskattas. Vi kommer att ta emot ett begränsat antal ston till honom, men det kommer att kosta en hel del, eftersom han var så dyr. Om någon är intresserad så tag kontakt med L-B direkt, ring på hans mobil, han är sällan inne. Eventuellt kan ett fåtal ston tas emot till de övriga hingstarna också. Frågor och bokningar tas emot av Lars Bertil.

Fredag 24 oktober

Igår åkte Kilroy till sitt nya hem, vi önskar hans nya ägare lycka till med honom och hoppas att ni ska trivas ihop.
Idag har hovslagaren varit här och verkat en del unghästar, bl. a. Lord Gold och han har verkligen utvecklats på rätt håll. Han ser väldigt trevlig ut och det blir nog han som får följa med till avelsvärderingen till våren, vi ska ju ändå dit med No Fear. Han kommer hit någon gång i november, jag berättar mer när han är här.

Lördag 18 oktober

Det blev kastrering igår, tre stycken blev gjorda, Konjak, Kilroy och Lillprins Bus. Konjak och Kilroy är ju redan sålda, har bara väntat på att bli kastrerade och Lillprinsen är inte vår, så vi har ändå inga valacker att sälja. Vi väntar gärna tills dom är två-tre år innan vi kastrerar, innan dess är det inte lätt att se vad det blir av dem och det är ju inte så bråttom heller för vår del. Vi har ju gott om plats, så det behöver vi inte tänka på och det kan hända väldigt mycket med utvecklingen under en sommar på bete.

Tisdag 14 oktober

Idag fick vi dom sista passen på fölen, så nu är alla registrerade och chipmärkta. Jag ska länka till webstamboken så fort det går, dom fanns inte där än.
Det känns som att vi går in i en lugnare period nu med hästarna och det är så skönt, nu kan man bara njuta av dem utan att behöva tänka på träning och att dom ska vara i perfekt hull hela tiden. Nu får dom gå och ha det gott i hagen och bli lite runda om magen inför vintern. Vi har fortfarande gott om bete och grönt och frodigt är det också, så det går verkligen ingen nöd på dem.
Sista utställningen för i år blir i Älmhult och vi ska ha med oss Lady Noelle och Lou Lou, hoppas att det blir bra väder så vi kommer iväg, det vore synd att missa det. Annars händer det inte så mycket nu, men vi har sålt Kilroy, han ska bara kastreras först, förhoppningsvis så blir det på fredag.

Söndag 5 oktober

Idag har det varit avelsvärdering för Russhingstar i Bankeryd. Vi var där med Juter, han skulle göra sitt bruksprov, dessutom visades två av våra uppfödningar, Dalsgårds Kanon och Dalsgårds Libero. Både Kanon och Libero blev godkända med 41 p och visades i ett jättefint skick, kul när ens uppfödningar blir väl omhändertagna! Stort Grattis till Pia på Ekstrands Stuteri, som äger båda två.

Det var ett bedrövligt väder hela dagen, med regn nästan hela tiden och det fanns bara ett ridhus, så bruksproven skulle göras utomhus. Emma skulle rida Juter och vi passade på efter veterinärbesöket, då var det hyfsat väder, med bara lite lätt regn. Han skötte sig ypperligt och fick 9999=36 p, dagens näst högsta och enligt domaren så gick det inte att göra så  mycket bättre. Bra gjort Emma, du är en pärla! Han är supersnäll att rida och mycket lättlärd, så det hade varit kul om han kom till någon som ville fortsätta att utbilda honom. Han är ju till salu fortfarande. Sen kom han på andra plats av dom tidigare godkända och fick 98899=43 p, så vi var mer än nöjda med dagen.

I lördags åkte Melrose till sitt nya hem hos Therese och Franz Wellbrant i Nossebro. Det var ju inte alls meningen att jag skulle sälja henne, men så blev det och det lär jag nog ångra många gånger. Men hon kommer säkert att få det riktigt bra där och jag lär få se henne i utställningsringen i framtiden. Jag önskar er lycka till med henne och hoppas att hon blir lika framgångsrik som sin mor.
Gonny v. Geldersoord kommer också att flytta när det går att ta ifrån fölet, hon är såld till Pia på Tomtagårdens Stuteri och vi önskar Pia lycka till med henne. Att hon passar bra ihop med Castor har vi ju sett redan.

Söndag 28 september

Igår var det unghästutställning i Gryttinge och vi var där med tre ungston. Först ut var ettårsstoet Dalsgårds Macy, hon gjorde sin debut i utställningssammanhang och hon skötte sig exemplariskt. Gick tvåa av sex mycket vackra och välutvecklade ettåringar. Hon fick 99788=41 p och mycket fin kritik, hon blev slagen av Almnäs Tussilago, som sedan blev BIS. Stort Grattis till Almnäs för det. Grattis också till Hasselbo för R-BIS och till alla andra som var nöjda med dagen.
Sedan var det dags för Zimone att göra sin debut i Sverige och hon skötte sig också mycket bra. Hon gick på tredje plats och fick 98888=41 p, hon fick också väldigt bra kritik. Den som vann där var Dalsgårds La Farina, det fina fuxstoet som ägs av Gittan och Emma som hjälper oss att visa. Jättestort Grattis till er.
I treårsklassen hade vi Karmen, som vann sin klass och fick sina högsta poäng hittills 99888=42 p. Hon sköter sig alltid och är så lätt att visa, väldigt samarbetsvillig, utom när det gäller fotografering. Då kan hon helt plötsligt inte stå still en sekund, så någon bra bild har jag inte lyckats få på henne.

Som vanligt när Shetland Syd anordnar utställning, så var det mycket trevligt och att vi fick både frukost och lunch var ju ett stort plus. Synd att det var så många strykningar, det är roligare med stora klasser och hård konkurrens.

Torsdag 18 september

Nu har Kapten och Legend flyttat till sitt nya hem hos Anna-Karin Yngvesson på Vithatts Stuteri och vi önskar henne all lycka med dessa båda lovande unghingstar. När vi hade ställt in dom två i stallet så släppte jag ihop alla dom andra unghingstarna, dom hade gått i två separata flockar innan, så det var lite nervöst, men det gick hur bra som helst. Lite spring och lukta och hälsa och sen var det bra.

Igår var hovslagaren här och verkade ett gäng, dessutom fick vi ID-kontrollerat och chipmärkt dom sista fölen, så nu är alla gjorda och pappren är skickade till Fredrik, skönt när det är gjort. Vi har redan fått tillbaka passen på dom fyra ston som var på premiering, så nu har dom fått sina RS-nummer. Alla betäckningar är ifyllda och ska bara skickas iväg också, skönt när det är avklarat, det är inte det roligaste som finns med allt detta skrivande, men ett nödvändigt ont. 

Fredag 12 september

Då var hingstpremieringen också avklarad och det blev ju väldigt lugnt för vår del. Komet fick stanna hemma och stå på tillväxt, han är inte färdig än, är sen precis som sin far, det visste jag ju, men ibland har man lite bråttom. Kasanova kom inte heller, han är tillbaka hos oss och får också vänta, vi får se när det kan bli. Roligt var ju i alla fall att Robijn fick en son godkänd, det var Ekstrands Hiawatha, en rödskäck med Dalsgårds Corina som mamma. Stort GRATTIS till ägare och uppfödare. Grattis också till alla andra som fick sina hingstar godkända.

Igår var hovslagaren här och verkade ett gäng, vi passade också på att ID-kontrollera och chipmärka en del föl, det är ju hög tid nu, men snart är alla gjorda. Det är bara fyra kvar och dom ska vi ta på onsdag, skönt när det är gjort så man kan skicka in alla papper och få dem registrerade. Det känns som vi börjar komma ifatt med allt nu, verkningar och ID-kontroller har ju fått vänta, men nu flyter allt på som vanligt.
Vi har anmält en del till Svalöv, det blev en ettåring, en tvååring och en treåring, ston alla. Vi får väl se om alla följer med, man måste ju hinna träna en del också och det känns inte som det finns tid till det.

Tisdag 2 september

Det gick bra för våra hästar i Åstorp i går. Karmen gick etta i treårsklassen, hon fick exakt samma poäng som i lördags, 99788=41 p och Karisma gick tvåa och hon fick 98887=40 p, alltså diplom till båda. Sen var det fölstona och det gick också bra, Okke fick 99877=40 p och Lady Noelle fick 99787=40 p. Alla skötte sig ypperligt, utom Karisma som vägrade visa upp sina fina rörelser, lite synd, men det räckte ju till diplom i alla fall. Inte hann man se så mycket, eller skriva resultat, vi hade fullt upp med fyra hästar på tre personer. Stort TACK till Emma som visade alla fyra på ett utmärkt sätt.

Lördag 30 augusti

Det blev en varm och skön dag i Bjärsjölagård. Två ungston hade vi med oss och båda blev klassvinnare. Först ut var Dalsgårds Karmen i treårsklassen, dom var sju stycken och hon gick etta med 99788=41 p, sedan var det Dalsgårds Malva i ettårsklassen, där var bara tre ston och Malva vann och fick 99787=40 p. Sedan blev dom slagna av tvåårsstoet Almnäs Spirea i ungstochampionatet, stort Grattis till Ingrid på Bokhaga stuteri. Stort Grattis till Almnäs som blev BIS och till Slätten som blev Reserv BIS och till alla andra som var nöjda med dagen. Grattis till Einar och Miranda för Juventus som blev Champion hingst med hela 42 p.

I morgon är det dags att tvätta hästar igen, det är uppsamlingspremiering i Åstorp på måndag och vi ska dit med fyra ston, två treåringar och två fölston.

Onsdag 20 augusti

Det blev en skön helg i Växjö, om vi bortser från vädret på söndagen då det regnade oavbrutet hela dagen. Många fina hästar fick vi se och det var speciellt roligt at se våra uppfödningar visas i så fint skick. Festen på lördagskvällen var mycket trevlig och god mat fick vi också. Stort Grattis till BIS och Reserv-BIS och alla andra som fick fina poäng på sina hästar, det var ju väldigt blandade resultat med siffror som vi inte är så vana vid. En hel del femmor och sexor delades ut.

Idag har Rozina och Noblesse åkt till sitt nya hem i Ångermanland, vi önskar deras nya ägare lycka till med dem, hoppas att ni ska trivas ihop. Dalsgårds Kasanova har också flyttat idag, han bor numera hos Maria Pettersson på Junibackens Stuteri och det blir alltså hon som kommer att visa fram honom i Värnamo. Vi kommer att vara där och hålla tummarna.

Måndag 11 augusti

Nu har Jane och Nickel åkt till sitt nya hem, även Hortensia och Nintendo har flyttat och så även Origo. Alla hamnade i Skåne och vi önskar deras nya ägare lycka till med dem. Nu är det inte många fuxar kvar här, endast ett par unghästar, men även dom är till salu. Russtoet Rozina och hennes föl åker den 20 augusti och två unghingstar, Kapten och Legend, åker veckan efter hingstpremieringen.

Vi tänkte ta lite ledigt till helgen och åka till Växjö och titta på Riksutställningen, inga hästar har vi med oss, så det blir bara avkoppling, det kan man behöva ibland. Ska bli kul att bara kunna gå omkring och titta och prata med folk och inte behöva stressa som man alltid gör när man har hästar med sig. Till Bjärsjölagård har vi anmält ett par ungston, så där ska vi vara med.

Lördag 2 augusti

Så var man hemma igen efter en härlig vecka i Normandie, det var så skönt att komma hemifrån ett litet tag och hämta nya krafter. Har lagt ut lite bilder från Monets trädgård i Fotogalleriet, det är en plats jag länge drömt om att få komma till och nu har jag varit där. Det motsvarade alla mina förväntningar och mer därtill, det var som en drömvärld, nästan så man fick nypa sig i armen. Näckrosdammarna med sina hängpilar som speglade sig i vattnet, små smala broar över vattnet och blommor i alla former och färger och huset där han bodde, med hans konstverk på väggarna. Det är värt ett besök, jag lovar.

Här hemma är allt bara bra, hästarna mår bra och fölen växer, dom äldsta fäller av fölpälsen nu så man ser den rätta färgen på dem. Bete har vi gott om, har hört att det är helt nerbränt hos en del, men här är det grönt och frodigt. Vi har sålt en del hästar, återkommer med mer info när dom är levererade.

Tisdag 15 juli

Det känns som att vi ser ett slut på den här jobbiga perioden. Alla hästarna mår bra nu och väntar bara på att få komma ut. Så fort vi blir friskförklarade kommer det att finnas en hel del hästar till salu till mycket förmånliga priser. Det gäller både avelshingstar, ston med föl och fina, välstammade unghingstar. Allt "färgat" ska bort, vi ska bara avla på svart i fortsättningen och  vi kommer inte att ta emot några främmande ston till våra hingstar. Är det någon som verkar intressant så går det bra att höra av sig redan nu.

Måndag 7 juli

Här rullar det på med mycket extraarbete varje dag, man är ganska trött på det vi det här laget. Att ha hästar inomhus mitt i sommaren är ingen höjdare. Det har i alla fall inte spridit sig till någon annan hage, men det ska det inte kunna göra heller, så noga som vi är med hygienen och byta av skor och kläder innan vi går till dom friska hästarna. Det är bara att kämpa på och göra så gott man kan, någon gång tar det väl slut och allt blir normalt igen. Det ser jag fram emot.

Tisdag 1 juli

Idag har vi fått svar på proverna och det visade på kvarka på en häst, turligt nog var det en snäll stam av kvarkabakterien, så det är därför ingen häst har varit speciellt dålig. Men oavsett det så är ju reglerna desamma, vår veterinär rekommenderar fyra veckor efter att sista hästen har tillfrisknat innan vi lämnar ut någon häst, så det kommer vi att följa naturligtvis. Synd om dom som hade anmält till utställning, men vi har i alla fall inga främmande treårsston här som missar premieringen, det är bara våra egna, men kanske kan det gå på uppsamlingspremieringen i stället. Man kan ju alltid hoppas.
Jag vill tacka alla som på olika sätt har visat deltagande under den här jobbiga perioden, ni ska veta att det värmer. Det är till och med någon som erbjudit sig att komma hit och hjälpa mig, otroligt att det finns så snälla människor.

Fredag 27 juni

Svaret vi fått från veterinären idag är att det tyder på kvarka, ska behandlas som kvarka och dom ville fortsätta odla proverna för dom uppförde sig underligt. Det är bara att fortsätta som vi gjort sedan förra onsdagen, sträng isolering och sträng hygien. Det är ju tråkigt för alla som har sina hästar här och inte vet när dom får komma hem, men det är inte mycket att göra åt. Vi ska få mer besked av veterinären i nästa vecka.

Tisdag 24 juni

För alla som undrar kan jag tala om att vi har tyvärr inte fått något svar på proverna än. Men alla hästarna är feberfria och äter med god aptit och inga nya har insjuknat, så det är ju positivt så långt. Så fort vi fått svar kommer jag att uppdatera.

Torsdag 19 juni

Här fortsätter det att jävlas, just nu har vi fyra hästar isolerade med någon sorts infektion. Veterinären har varit här idag och tagit prover på dem, han kunde naturligtvis inte säga vad det var för något, det får provsvaren utvisa. Något smittsamt är det i alla fall, eftersom dom har gått i samma flock. Det är ett betäckningssto, samt ett av våra egna sto och två föl som är dåliga. Troligen får vi svar på proverna på tisdag eller onsdag, så då kan jag skriva mer.

Torsdag 12 juni

En olycka kommer sällan ensam sägs det och det verkar som att det stämmer. I onsdags morse låg Indras föl död i hagen, hon låg så fint på sidan som om hon sov, men hon var död. Jag orkar inte ens spekulera om varför, det är bara så tråkigt så man tappar lusten för allting som har med hästarna att göra. Indra mår i alla fall bra och juvret krympte snabbt ihop på henne, man får väl vara glad för det.

Det är så fruktansvärt torrt här nu, så gräset i vissa hagar är alldeles brunt, men i de flesta är det fortfarande grönt som tur är. Vi flyttade om lite hästar igår, så dom fick komma på lite grönare gräs och det var uppskattat. Regn i mängder vill vi ha nu och sedan sol igen så vi kan få lika fint hö som förra året. De 12 mm som vi fått idag är ju en början, men åska och hagel kunde vi varit utan.

Tack för alla hälsningar efter det tråkiga som hände med Anemon, det värmer.

Tisdag 3 juni

Nu var det slut på flytet med fölningarna. I går förmiddag såg vi att det var något på gång med Anemon, hon var orolig, lade sig och gick upp igen, ibland rullade hon över på rygg och ibland låg hon utsträckt på sidan. Medan Gonkan fyllde vatten hos O´regen så gick jag och tittade till henne och då låg hon ner och jag kunde se blåsan, men inget mer hände så jag ringde L-B och han kom och kände i henne. Han kunde känna fölet långt inne, men det verkade som det låg fel, så han ringde veterinären direkt. Medan vi väntade på honom så kände jag också i henne och jag blev ganska chockad, har aldrig känt något liknande. På hela vänstra sidan fanns det något som inte borde finnas där, någon sorts knöl som var säkert 30 cm i diameter och som gjorde att där var väldigt trångt. Jag kunde känna fölet långt inne, men det gick inte att få fram.

Veterinären kom fort och han gjorde verkligen allt han kunde, han sa direkt att han visste inte vad det var som växte i henne. Han försökte punktera knölen för att om möjligt göra plats för fölet att passera, men det hjälpte inte. Han fick fram benen och kunde lägga länkar om, men huvudet gick inte att få med trots upprepade försök. Till slut fick vi ge upp och då var det inte mycket att välja på, då var det bara att göra slut på hennes lidande. Hon fick en injektion och var borta på 10 sekunder. Då hade Gonkan och jag gått därifrån, jag vill helst slippa vara med om det går.

Denna lilla märr har gett oss fem avkommor, fyra av dem ston och alla med toppresultat på utställning och premiering. Estelle Diplom och Super Such, Gabriella Diplom och Reserv-BIS, Hillevi Diplom och Champ. ungsto och Kamomill Reserv-Bis. Det hade varit roligt om vi fått några fler efter henne, men så blev det inte. I fjol kastade hon ett stoföl e. Django med fem veckor kvar och året innan var hon gall. Kanske har det växt länge i henne och hindrat en normal dräktighet. En sak är säker: Vi kommer aldrig att glömma henne!

Lördag 31 maj

Oj, vad vi har jobbat den här veckan, skönt att det är helg nu så man kan ta det lite lugnare. Gubbarna har lagt ner gräs hela veckan, det blev klart idag och det är så skönt. Gonkan och jag har fixat hagar, spikat distansisolatorer och dragit tråd. Vi har fått satt upp viltstängsel i två jättestora hagar, en till korna och en till ungdjuren och det är där vi har spikat och dragit eltråd. Det blev så himla bra, nu behöver man inte vara rädd att djuren rymmer. Det känns i både armar och ben att man har gjort något, men det var värt slitet.

Föl har det blivit, natten till igår fölade Doreth efter att ha gått med vaxproppar i åtta dagar, det blev en hingst som ska heta Nomad. I natt fölade Tale och det var ganska överraskande, inte mycket juver och inga andra tecken, men allt gick bra och det blev ett stoföl, Norma Jane ska hon heta. Som det ser ut borde det bli Anemon som fölar härnäst. Datumet vi fått på Lady Noelle ser inte ut att stämma, hon har nog tagit om, så hon, Pauline och Glamour kan nog föla i slutet på juni alla tre.

Rena sommarvärmen har vi här, det är torrt så det börjar bränna ner gräset i vissa hagar med lätt jord. Som tur är så har vi inte så många sådana hagar, i de flesta är det grönt och frodigt än så länge. Men visst vill vi ha regn, det skulle verkligen göra gott.
Inatt åker Peter (äldste sonen) till Indien tillsammans med två jobbarkompisar, dom ska dit för jobbets räkning och kommer inte hem förrän den 14 juni. Han har varit där en gång tidigare och det var väl inget vidare, inte så rent och snyggt som vi är vana vid i Sverige, men det är ju alltid spännande att se hur dom har det i andra länder. Hoppas att allting går bra.

Fredag 23 maj

Klockan sju i går morse fölade Rozina, det var det sista russet eftersom Mirabelle var tom. Rozina fick ett stoföl, fux med bläs och hon ska heta Dalsgårds Noblesse. Hon är nu till salu med sitt föl vid sidan.
På shetlandssidan ser det ut som om både Doreth och Anemon kommer att föla innan beräknat datum, Doreth har vaxproppar redan, men hon har inget juver som ser färdigt ut. Det har däremot Anemon, så det är bara att passa dem så gott man kan. Det är lite roligt med O´regens avkommor, två stycken har stjärn, dock inte våra, men vi har ju två kvar efter honom, så man kan ju hoppas. Alltid kul med lite tecken, speciellt på svarta.

Måndag 19 maj

Lyckades fånga lilla Natanja på bild idag, sötare får man leta efter, så otroligt feminin. Har också fått bild på Nintendo och med sin fina stjärn och lilla vackra huvud är han också en liten sötnos.
Idag har vi äntligen fått regn, det var efterlängtat, det blev 6 mm så det friskade upp rejält. Åskan som dom pratade om slapp vi, tack och lov, det kan jag gärna vara utan. I morgon kommer hovslagaren och sedan ska vi släppa några fler ston till hingstarna.

Söndag 18 maj

Det blev föl i natt, vi hann inte ens lägga oss innan det var klart. Vid midnatt var jag ute med ficklampan och då hade hon precis fölat. Jag hörde ett snarkande ljud när jag kom utanför dörren och det var fölet som kämpade för att få luft, inte så lätt med fosterhinnor runt hela huvudet. När jag fått bort dem drog hon ett djupt andetag och sen kunde jag lyfta på svansen och konstatera att det var ett stoföl. Hon ska heta Natanja. Det är fjärde fölet e. O´regen och alla stoföl, två här hos oss, ett hos Gonkan och ett i Finland.
Hortensia fölade också i natt, hon fick en hingst, fux med stor fin stjärn, han ska heta Nintendo och som vanligt skötte hon sig själv. Nu blir det nog uppehåll i fölandet någon vecka, det är ju rätt skönt att slippa gå ut på nätterna.

Lördag 17 maj

Ännu en häst har vi sålt. Det är en lovande unghingst, Dalsgårds Legend, som Anna Karin Yngvesson på Vithatts Stuteri har köpt. Han ska gå kvar här till hösten när Pia ska lämna tillbaka Castor. Tanken är att han ska matchas fram till avelsvärderingen hösten 09 och vi önskar Anna Karin lycka till med honom.

Ännu ett hingstföl har vi fått, det var Furunäs Henriette som fölade på natten den 14 maj och allt gick bra, jag fick komma så nära så jag kunde lyfta på svansen och se att det var en hingst. Nimbus heter han och har mest gömt sig bakom mamma, men nu börjar nyfikenheten ta över, så idag lyckades jag ta lite bilder på honom och han har fått en egen sida.

Vi kollar Gonny stup i ett, hon har rejäla vaxproppar nu ikväll, så troligen blir det föl i natt. L-B var uppe vid 4.30 i morse och kollade och sen gick jag upp strax efter 06, då hade Okke fölat och fått ett dött hingstföl. Det var ju inte väntat precis med det lilla juvret hon hade, men så är det, det kommer när det kommer. Väldigt synd om Okke, hon har stått och vaktat sitt döda föl hela dagen, bara gått några meter ibland och betat lite, sen snabbt tillbaka igen. Nu har vi tagit bort fölet och hon går med dom andra och betar, men ibland springer hon runt och letar. Förhoppningsvis är det lugnt i morgon.

Söndag 11 maj

Ytterligare tre hästar har lämnat gården. Idag åkte Wenche och hennes föl Dalsgårds Nova, dom är sålda till Småland. Igår var Pia från Tomtagårdes Stuteri här och hämtade Castor, han ska tjänstgöra där i sommar. Hoppas att det blir uppskattat bland stoägare där, själv är vi väldigt nöjda med våra avkommor efter Castor, dom är både snygga, trevliga och rörliga. Vad kan man mer begära? Vi gick runt här i flera timmar i solskenet och tittade på alla våra hästar och Pia tog massor med kort.
Inga mer föl har det blivit, Gonny och Henriette går här och ser färdiga ut, men inget händer, så det är bara att fortsätta vänta. Jag har dem precis utanför huset, så det är lätt att kolla, så länge det är ljust är det bara att titta ut genom fönstren och på natten blir det koll med ficklampa.

Onsdag 7 maj

Igår åkte tre av våra bästa uppfödningar till sitt nya hem. Det var Juventus, Konvalj och Kaprifol som flyttade till Einar Lysell och Miranda Harding i Slättåkra. Det är bara att gratulera och önska lycka till med dem och vi ses på premieringen i sommar. Hoppas att ni får många trevliga stunder med dem, både på utställningar och hemma i hagen.

Ett föl till har det blivit och det var Dalsgårds Jane som fölade natten till igår. Det blev en liten fuxhingst som ska heta Nickel, så nu har vi två fuxföl och ett till kommer det att bli, Hortensia är ju betäckt med Origo, så det kan inte bli något annat.

Idag har hovslagaren varit här och verkat 10 stycken dräktiga ston, skönt att få det gjort innan dom fölar. Melodie hade ju hunnit föla, men den lille tuffingen är ju hela 6 dagar gammal, så han stod så tålmodigt och väntade medan mamma blev verkad. Helt orädd och älskade att bli kliad, kul när dom är sådana. Estelles lilla stoföl är också sådan, kommer fram till en i hagen och vill bli kliad, nyfiken och orädd.

Lördag 3 maj

Fler föl har det blivit här på Dalsgård. Natten till igår fölade Gamba, det blev en hingst och han ska heta Dalsgårds Nino. Hon visade ingenting på kvällen, inga vaxproppar eller stort juver, men trots det så gick där ett föl på morgonen. Jag har ju också kollat Estelles juver dagligen och det var inte stort, inga andra tecken heller, men idag vid 12-tiden fölade hon och det blev ett svart stoföl. Hon är duktig på att lura mig, kom ju tre veckor för tidigt i fjol.
Det var lite oroligt ett tag efter att hon hade fölat, hon ville bara ligga och efterbörden släppte inte. Det tog mellan 4-5 timmar innan den släppte och då hade jag gått runt med henne i hagen en stund, så fort jag släppte henne ville hon lägga sig, men det var tydligt att det hjälpte att motionera henne. Skönt att det löste sig, sedan har hon varit pigg efter det. Det var lite kul att se hur hon sträckte ut sig på sidan, så fölet kunde dia när hon låg ner. Fölingen var ju jättepigg och sprang runt Estelle när hon låg ner, dessutom blev hon ju tam på kuppen och nästan klättrade på mig. Nu får det gärna dröja någon dag tills nästa föl kommer, så kanske jag kan hinna ta lite bilder på dem.

Torsdag 1 maj

Ny månad och nytt föl. Inatt fölade Melodie och det blev en fuxfärgad hingst. Hon fölade ute, men jag tog in dem på förmiddagen och tur var det för vi har fått 25 mm regn idag. Regnet behövdes, men det hade varit tufft för den lille, han behövde komma in och torka. Det är fjärde fölet Melodie har fått här och alla hingstar, Uron är visserligen inte född här, men han kom ju hit som föl och sedan har hon fått tre hingstföl på rad. Det var ju meningen att Mija på Stuteri Paradiset skulle låna Melodies mage och betäcka henne med O´regen, men hon har hoppat av, så nu blir det nog att vi tar henne till Juventus istället.

Vi hade tur med vädret igår, vi brukar ju elda på Valborgsmässoafton, men som det har blåst här flera dagar i rad, så var det ingen som trodde att det skulle gå. Det är så tråkigt när man tvingas ställa in, alla ser fram emot det, inte minst barnen. Vi var ett 20-tal personer där och vi åkte balvagn upp till brasan, det har blivit tradition.

   

Söndag 27 april

Så har det äntligen blivit shetlandsföl hos oss också. Först ut blev Jubilate, natten till igår fick hon ett hingstföl och på morgonen fölade Indra och hon fick ett stoföl. Det var O´regens första föl hos oss, så det var ju extra kul att det blev ett stoföl. Dom ser väldigt trevliga ut båda två, har försökt ta lite bilder på dem, men det har inte lyckats så bra än, dom vill bara gömma sig, så jag får väl lugna mig några dagar.

Vi har släppt några hingstar med ston också, det är Uron, Robijn och O´regen som blev först ut i år och i morgon hoppas jag att vi får Juventus hage klar, så han också kan få gå ute hela tiden. Det är ju rena sommarvärmen här, 19 grader varmt i kväll. Gräset växer så det knakar, har redan klippt gräsmattan två gånger.

Söndag 20 april

Vi kom iväg till Grevagården trots allt, det trodde jag knappt, med tanke på hur sjuka vi har varit sista veckorna. Troligtvis är det influensan vi har haft, men man ger ju inte upp i första taget när det gäller hingstpremieringen. Utan Gittan och Emma hade det inte gått, så ett stort tack till er båda!
Det blev bara Uron och Juventus som fick följa med, Kasanova hade tappat för mycket hull, så han får vänta till hösten. Det gick bra för båda, Juventus gick etta i år också med samma poängrad som i fjol 98889=42 p och Uron blev trea med 98878=40 p. Bruksprovet gjorde dom ju redan i fjol, så det var bara veterinärbesiktning och mätning utöver visningen.

Vi ligger back en hel del med vårarbetet på grund av sjukdomen, men det får vi försöka ta igen nu i veckan. Det är många hagar som ska göras i ordning, hästar släppas på bete, hingstar kastreras, ja listan kan göras lång, får hoppas att man orkar.
I morse fölade Wenche, ett fint stoföl med bläs, det är Juters första föl och hon ser jättefin ut. Får ta lite bilder i morgon.

Lördag 5 april

Det har blivit en del körning i veckan och det börjar gå riktigt bra med flera, bäst går nog Konjak för tillfället. Han kan nog bli en riktigt trevlig körponny. Även Kapten och Kilroy går bra, Kasanova går också bra, men han är ungefär som Uron var, tycker mest att det är jobbigt och tråkigt, gör vad man begär, men inget mer och det går inte fort. Vi har beställt en ny, lite kortare bukgjord till selen, den som hör till är i längsta laget till dom minsta. Komet och Kapten är ju inte så stora, så dom kan behöva en kortare, så det går att spänna åt ordentligt.

Om det fina vädret håller i sig så blir det nog kastrering i veckan, man kan ju alltid hoppas. Det har varit riktigt härligt vårväder, solen värmer så skönt och gräset växer till hästarnas förtjusning. Snart så ratar dom nog höet, man ser redan att en bal varar längre och längre.


Konjak

Söndag 30 mars

Det har varit en lugn vecka för unghingstarna, Gonkan har varit sjuk hela veckan, så det har inte blivit någon körning alls. Det får vi ta igen nästa vecka, fast i morgon kommer hovslagaren, så då blir det inget heller. Då ska alla unghingstarna verkas + Uron och Juventus, så dom är fina till den 19 april.

Igår var jag och tittade när Amanda (barnbarnet) tävlade för första gången. Det var en liten tävling på ridskolan och hon red en liten B-ponny, jättesöt, men väldigt seg. Trots det så klarade hon det galant och fick sin första rosett, kul. Det lär säkert bli fler gånger.

Idag har det varit 13 grader varmt, men väldigt blåsigt på eftermiddagen och kvällen. Det är inte populärt med blåst, vissa hästar blir som förbytta. Robijn var som en frustande tjur när jag skulle ta in honom, jag har aldrig sett honom sådan, han brukar vara lugn i alla lägen. T.o.m. Kasanova tyckte det var läskigt med allt som prasslade och for runt i vinden och han är ju inte lättskrämd precis. Men in kom dom och det tyckte dom nog var ganska skönt.

Onsdag 19 mars

Idag är det precis en månad till Grevagården, kul ska det bli. Fast det blir ju mycket jobb när man ska ha tre hingstar med sig. Känns ju lite onödigt att behöva ta med Uron och Juventus när dom har gjort sitt bruksprov och endast ska mätas och rangeras, men så är det och det är inget att göra åt. Kasanova är inkörd och skulle kunna göra sitt bruksprov, men det går ju inte att ha med sig vagn också när man ska ha tre hingstar, så det får vänta till nästa år, om han nu blir godkänd.

Vi har haft några tvåårshingstar inne idag och borstat dem och tagit lite nya kort, jag hade fortfarande fölbilder på någon upptäckte jag. Vi mätte dem också och det står på deras sidor hur höga dom är.
Vi har också passat på att tömköra treårshingstarna ute, det har varit en hel del sol i veckan, men vinden är iskall fortfarande. Det blir lite roligare att vara ute både för hästar och människor, man ser också hur olika dom är i sättet, en del är rädda för allting, medan andra bara kliver på.
Stona är runda och fina nu och de första fölen ska komma om lite drygt en månad. Man kan ju hoppas att dom väntar tills vi har varit iväg på hingstpremieringen.

Tisdag 11 mars

Det blev ju som vanligt urusla bilder i söndags i Frillesås, så vi passade på att ta lite bilder på Robijn innan vi släppte ut honom. Det är ingen större mening att ta kort i ridhus, det blir så mörkt så man ser knappt vad det föreställer. Konstigt nog blir det ganska bra i vårt ridhus, men det är kanske ljusare där.

Idag har det varit riktigt skönt väder här, vi passade på att tömköra ute som omväxling. Det var Kasanova och Kapten som fick jobba lite idag och det gick bra, den lille Kapten har energi för två, medan Kasanova skulle behöva låna lite av honom. Han är lite som Uron, gör det han ska, men hade gärna sluppit.
Jag måste säga att sen jag släppte ut Melrose så har hon blivit mycket bättre, den som inte vet om vad som hänt henne skulle nog inte se något konstigt med henne, men vi som vet om det ser att hon lutar huvudet lite fortfarande.

Måndag 10 mars

Vilken trevlig dag det blev i går i Frillesås, trots vädret, det regnade i stort sett oavbrutet från det vi körde hemifrån på morgonen tills vi var hemma igen sent på kvällen. Men med många fina hästar att titta på och många trevliga människor att prata med och en välordnad utställning med glada och positiva funktionärer, så spelar inte vädret så stor roll.

Dessutom gick det ju bra för våra hästar också, vad mer kan man begära. Dalsgårds Konvalj var först ut av våra, hon gick med 8 andra treåriga ston i ringen och det var många fina ston som fått höga poäng tidigare, men hon vann i alla fall och sedan blev hon Champion Ungsto och fick gå ut som tredje bästa i BIS ringen. Hon fick jättefin kritik och poängraden var 99898=43 p.
Sen var det Robijn som gick med 3 andra hingstar i ringen och där blev han tvåa med 89888=41 p. Det var ju extra roligt att det gick så bra på hans första utställning och att fler än jag tyckte att han ändrat sig mycket till det bättre sedan avelsvärderingen 2005. Det är nog så att han är sen i utvecklingen, det ser man även på en del av hans avkommor.

Tisdag 4 mars

Nu är det bara en dag kvar på Melroses behandling och jag kan inte se någon som helst förbättring. Det hade jag ju hoppats på, så det känns lite surt. I morgon släpper jag ut henne till kompisarna igen, så får tiden ha sin gång och förhoppningsvis blir hon bra med tiden.

Det har inte blivit någon körning alls av hingstarna på en hel vecka eftersom Gonkan varit sjuk. Men i morgon kommer hon igen, så då får vi ta tag i den biten igen. I går var hovslagaren här och verkade ett gäng, bland annat några av stona som ska föla i april och dom är rejält runda om magen nu. Ingen tvekan om att dom är dräktiga i alla fall.
 Gräset växer här, så det blir nog tidig betessläppning i år om det inte blir för många bakslag i vädret. Just nu är det minusgrader, men det skulle bara vara i natt också, sen ska det bli milt igen. Vi får hoppas att det blir fint på söndag, med tanke på utställningen i Frillesås, det hade varit skönt med sol, men det blir som det blir. Robijn har fällt av det mesta, men Konvalj har full vinterpäls, det blir inte lätt att få henne snygg, men det är säkert fler som ser ut så. Det ska i alla fall bli kul att ställa ut igen.

Tisdag 26 februari

Igår var vi iväg med Melrose och fick henne undersökt. Hon blev verkligen grundligt genomgången med både röntgen och endoskopi av luftvägarna. Efter många om och men och efter att ha kontaktat en veterinär på Slöinge Djursjukhus så fick vi till sist en diagnos. Temporohyoid Osteoartropati var vad dom kom fram till och det är ingen vanlig sjukdom precis, hon är det sjunde kända fallet i Sverige och veterinären i Slöinge har skrivit en artikel om det i det senaste veterinärmagasinet. Tyvärr kan man inte läsa den artikeln och jag kan inte förklara. Men det var vid endoskopin som han hittade en svullnad och tillsammans med övriga symtom så blev det den diagnosen.
Nu ska hon behandlas i 10 dagar med Hippotrim och ett antiinflammatoriskt medel. Det finns ingen garanti att hon blir fullt återställd, men han tyckte i alla fall att det var positivt att hon hade blivit bättre redan utan behandling, så vi får vänta och se. Det är inget som påverkar hennes användbarhet i avelssammanhang, men framtiden får utvisa hur det blir. Ansiktsförlamning kan ju ta väldigt lång tid att läka.

Lördag 23 februari

Det har varit en bra vecka med träningen av unghingstarna. Fem av dem drar vagnen utan problem, en del av dem har travat också, dom är verkligen jätteduktiga. Sen har vi då Kaliber som verkligen testar oss allt vad han bara orkar. Han kan gå så fint ibland och har till och med dragit släpan utan att bli skrämd. Han vet mycket väl vad han ska göra, det är inte det som brister, utan det är hans tålamod. Han protesterar genom att köra ner huvudet mellan benen, eller dra iväg utan att lyssna varken på röst eller tygeltag. Allmänt jobbig är han och tar lite väl mycket tid från dom andra, så vi låter honom vara ett tag nu och väntar tills han blivit kastrerad, så får vi se om han blir lugnare då.

           
          Kasanova                            Kilroy                               Komet                             Konjak                         Kapten                  

Vi har sålt Juventus, men han ska gå kvar här ett tag in på betäckningssäsongen, så vi får se hur han fungerar och så att vi får betäcka några ston med honom, kan ju vara kul att få någon avkomma efter honom.
         På måndag ska vi åka in till travkliniken med Melrose, jag blir inte klok på henne. I torsdags var hon alldeles röd i ena ögat och dagen efter syntes det nästan ingenting, hon håller huvudet alldeles rakt ibland och ibland på sned, men hon är fortfarande pigg och opåverkad. Jag hoppas att dom kan säga vad som är fel på henne och att det går att åtgärda.            

Söndag 17 februari

Nu har vi haft vinter här några dagar, riktigt kallt har det varit, men nu är det plusgrader igen, skönt tycker jag. Det enda som är bra med kylan är att det torkar upp i hagarna och hästarna är rena och fina.

Det blev ingen träning alls med unghingstarna i veckan som jag hade tänkt. Gonkan var hemma med sjukt barn tre dagar och sedan var det dags för hovslagaren i torsdags och då hinner man inte så mycket mer. Vi verkade alla ungstona denna gången.
Melrose är fortfarande sned i huvudet, men hon är pigg som en mört och äter bra, så förhoppningsvis blir det bra med tiden. När jag gör i ordning hennes box brukar jag släppa henne i en stor box som är helt tom och där far hon runt som en galning och bockar och sparkar hej vilt. Jag ska ringa veterinären i morgon igen och höra vad han tycker att jag ska göra.

Söndag 10 februari

Rena vårvädret här, solen skiner och det är 7-8 plusgrader, dessutom nästan vindstilla, härligt. Det har varit en bra vecka med unghingstarna, vi hade vagnen på fyra av dem i torsdags och det gick jättebra, alla var hur coola som helst. I morgon blir det mer träning med dem, kanske blir det lite nya bilder också.

Melrose (Estelles åring) är skadad, det var i tisdags när vi skulle ta in dem som vi såg att hon gick med huvudet på sned. När vi tittade närmare på henne såg vi att örat hängde och även underläppen, hela högra sidan var sned, nästan som ansiktsförlamning. Jag visste inte om hästar kan få det, så jag ringde veterinärkliniken och pratade med sköterskan där och hon var väldigt frågande, hade aldrig hört talas om det. Efter en stund så ringde veterinären upp mig och jag fick beskriva hennes symtom och han tyckte det lät som ansiktsförlamning, det kan hästar också drabbas av. Han beskrev olika orsaker till det och det var bland annat svullnad efter en smäll, infektion eller en tumör av något slag. Svullnade trycker på ansiktsnerven och orsakar förlamningen.
 Eftersom hon var pigg och åt både kraftfoder och hö, så tyckte han att vi kunde avvakta och se om det blev bättre. Hon står i box nu så jag har full koll på henne och det går bra, jag tycker att det går på rätt håll, även om det inte går så fort. Örat hänger inte längre och inte läppen heller, men hon vill fortfarande luta huvudet åt höger och ser lite sned ut i käken. Men jag får väl ha lite tålamod, jag vet ju att sådant kan ta tid att läka på människor, så det är nog inte annorlunda på häst.
 Mest troligt är väl att hon fått en smäll, dom går ju på lösdrift, så det sparkas ju en del ibland. Hon verkar inte ha ont i alla fall och det känns ju skönt, hon är jättepigg när man går ut med henne, men jag vågar inte släppa henne ihop med dom andra än. Hon får nog stanna kvar i boxen en vecka till så jag har full koll på henne, det har varit oroliga dagar, men det känns ganska positivt nu, hon har ju trots allt blivit lite bättre.

Tisdag 5 februari

Idag har vi sett solen, men i kväll regnar det och blåser igen. Det har faktiskt varit uppehåll och även sol flera dagar i rad nu, men vinden har varit iskall, så det är nog inte vår än på ett tag. Fast i rabatten blommar snödropparna för fullt, så det är nog på gång i alla fall.

Så har vi fått vårt första SUPER SUCH, dessutom på en egen uppfödning. Naturligtvis är det Estelle som fått den fina utmärkelsen, kul.

Jag har sålt mitt fina lilla sto, Dalsgårds Kaprifol, hon ska flytta till Einar Lysell i Oskarström. Kul att hon hamnar så nära, då får jag se henne både på premieringen i sommar och på utställningar i framtiden. Alltid roligt att sälja när man vet att hästen får det bra och kommer att visas. Önskar lycka till med henne och många roliga stunder.

I morgon är det dags för hovslagaren igen, då ska alla åringarna verkas. Vi tog in dem idag och band upp dem och borstade och lyfte benen. Det är verkligen olika temperament på dem, en del står snällt och njuter av att bli borstade, medan andra sliter och drar för att komma loss.

Fredag 1 februari

Ny månad men samma trista väder, bara blåst och regn, man blir så trött på det. I morse var det lite vitt på marken, men det smälte fort. Hästarna verkar inte bry sig om vädret, vi var och satte en ny bal hos stona idag och dom var så pigga, med massor med spring i benen. Det är härligt att se dem, runda om magarna och med bus i blicken. Jag strödde upp unghingstarnas lösdrift igår och dom använder verkligen sin ligghall, jag har knappt sett dem ute idag, det är ena riktiga små stugkatter.

Nu har jag fått iväg anmälan både till Grevagården och Frillesås. Det är bara att hoppas att det blir lite bättre väder då, annars är det ju inte så lockande att tvätta och göra i ordning hästar. Det är ju inte mycket mer än en månad till Frillesås, tiden går verkligen fort.
L-B har bestämt sig för att sälja sina russ, det kom väl inte som en överraskning precis, när ingen annan är intresserad så är det inte så roligt. Är det någon som är på jakt efter ett russ, så har vi både dräktiga ston och ett jättefint ungsto.

Lördag 26 januari

Det går bra för O´Regens avkommor i Holland. Vi fick ett mail igår att ännu en hingst blivit godkänd på efterpremieringen den 24/1. Det är Stal van Aschberg som har fått två hingstar godkända i år och dom har fler avkommor efter honom, så det kan bli ännu fler nästa år. Fyra hingstar på två år är ju ett bra resultat. Det blir spännande att se hans föl till våren.

Söndag 20 januari

Det blev inte så mycket av den utlovade stormen här, men det var ju bara skönt att slippa det eländet. Jag glömmer inte "Gudrun" i första taget, det var riktigt obehagligt, stora takplåtar flög omkring här så det var livsfarligt att vistas ute. Brandkåren var här, men dom kunde ju inte göra så mycket i det vädret.

Inkörningen av unghingstarna går framåt, alla har haft släpan på och en del har också haft vagnen efter sig, inte fastspänd än, men det blir nog inga problem. Jag tog lite bilder på dem i veckan när vi höll på med dem i ridhuset. Nu blir det inget gjort med dem på två veckor eftersom Gonkan inte ska vara här då, lite synd, men inget att göra åt.

           

Kapten                           Kasanova                             Komet                           Konjak

Det börjar bli dags att anmäla till Grevagården. Vi ska ha med oss Uron och Juventus, dessutom tänkte vi anmäla Kasanova. Det blir spännande att se vad dom tycker om honom.

Lördag 12 januari

Kul att min ide´ blev uppskattad. Två ston bokade redan och en hel del har hört av sig med frågor. Främst då om vad det kostar och det blir ju vad fölet kostar, det blir ju olika beroende på om det blir sto eller hingstföl. Vi försöker hålla SSS rekommenderade priser på ett ungefär. Inget annat tillkommer.
Till och med L-B ändrade uppfattning när han hade tänkt på saken ett tag, han har redan släppt till sitt fina sto, Melodie v.d. Römer och han kan tänka sig att släppa fler, så det är bara att fråga. Det kan ju vara kul att vara med redan från planeringsstadiet och få testa sina egna idéer om vilken hingst som passar till ett visst sto. Bara synd att leveranstiden är så lång.

Torsdag 10 januari

Jag fick en idé häromdagen när jag gick och mockade om hingstarna, man tänker så bra när man går där själv. Berättade för L-B idag hur jag tänkte och han var väl inte riktigt med på det, men han kanske ändrar sig, vem vet.

Så här tänkte jag: Välj ett av våra ston som du gillar och välj vilken hingst hon skall betäckas med, studera stammarna och sätt ihop något som du själv tror på. Det blivande fölet blir ditt, du får själv bestämma namn, men på den bokstav som är aktuell det året. Du får fölet registrerat och chipmärkt och kan hämta det när du vill, bor du nära så går det bra att komma och hälsa på. Annars skickar jag bilder och berättar. Skulle kanske lägga till så att ingen missförstår, det är inte gratis.

Är det någon som tycker att det låter intressant så hör av dig! Det får gälla mina ston till att börja med och det är Estelle, Glamour och Kaprifol. Skulle någon vara intresserad av något av Lars Bertils ston så ska jag fråga honom.

Fredag 4 januari

Så var det nytt år och vintern har slagit till här i sydvästra Sverige, det är minusgrader och hård vind, ingen bra kombination. Det är fruktansvärt kallt i vinden, det blir inga långa stunder utomhus. Fölen var bara ute ett par timmar medan jag gjorde i ordning i stallarna, dom såg lite förvånade ut när jag kallade in dem igen, men dom kom mer än gärna. Och i morgon ska det bli snö och hård vind, kanske också underkylt regn och sedan plusgrader och regn på söndag så snön smälter bort igen. Visst är det kul med vinter!!!

Om man tittar tillbaka på året som gått så hade vi ju ett otroligt framgångsrikt år på hästfronten. Juventus och Uron godkända på avelsvärderingen och Janeth och Jane fick avelsdiplom.
Estelle BIS i Bjärsjölagård och Lou Lou Champion ungsto och Melrose Champion föl också i Bjärsjölagård. Konvalj BIS och Leila Lou Reserv-BIS i Gråmanstorp, dessutom guld på både Karmen och Karisma. I Svalöv blev det guld på tre av fyra, speciellt roligt var att det gick så bra för Malva.

Det som man minns med sorg är ju en del fölningar som gick galet och Anemon som kastade sitt stoföl e. Django med bara fem veckor kvar. Indras föl som fick leva tre dagar och lilla Geertje som vi fick avliva i samband med fölningen. Sådant glömmer man inte så lätt.

Fast sen kom det ju en hel rad med levande, pigga fölungar och äntligen fick Estelle ett stoföl, som jag har väntat på det! Och om några månader börjar vakandet igen, vi har några redan i april. Hoppas att det är bra väder då så dom kan föla ute, det brukar funka bäst.