Lördag 29 december

Vilket urtråkigt väder det har varit denna veckan, regn och blåst tre dagar i rad, så trist. Man går ju inte ut mer än nödvändigt. Som tur är så ska det bli lite bättre nu, säger dom, får hoppas att det stämmer.

Julen har varit lugn och skön, god mat och trevligt sällskap och tomten kom också, så då har vi tydligen varit lite snälla i alla fall. Barnbarnen var nöjda och glada och lekte med sina klappar, precis som det ska vara, riktig julefrid.
Och på måndag är det nyårsafton, vi ska fira hemma med goda vänner, blir nog också väldigt lugnt.

Castor är uthyrd under betäckningssäsongen 2008, han ska stå på station hos Pia på Tomtagårdens Stuteri. Som det ser ut nu, så behåller vi nog Juventus, sex hingstar kan vi ha, vi har ju gott om mark, så troligen blir det så.

Torsdag 20 december

Inkörningen av unghingstarna går bra, vi har haft släpan på de flesta nu och det har gått bra, utom med Komet, som blev skrämd och for iväg några rundor. Jag for också iväg en runda och synade underlaget i ridhuset, men inga skador uppstod, varken på häst eller människa. Vi fick börja om med honom och nu kan vi lägga på släpan utan att han blir rädd och idag har han också dragit den, jag gick jämte och höll i grimskaftet och Gonkan höll i tömmarna. Skönt att han kom över det så fort. Nu blir det jullov för dom också, det ska bli skönt, nu ska jag bara göra det allra nödvändigaste och försöka njuta av julen.

      

     Kasanova                        Konjak                         Kilroy

Tisdag 18 december

Vi har bestämt oss för att sälja några av våra avelshingstar och det blir Juventus och Castor, vi kan även tänka oss att hyra ut Castor under betäckningssäsongen 2008. Han är en perfekt nybörjarhingst, totalt okomplicerad, snäll mot både ston och föl och dessutom väldigt trevlig att handskas med. Juventus blev bästa treåring på avelsvärderingen i Värnamo, han har gjort sitt bruksprov med mycket bra resultat, se mer på hans sida.

Fredag 14 december

Nu är det bara 10 dagar kvar till julafton, svårt att tro det när man tittar ut här. Inte mycket till vinter, flera plusgrader och gräset är fortfarande grönt. Det har inte regnat på hela veckan och det är ju skönt, nu är det torrt och fint i de flesta hagarna.
Inkörningen av tvåårshingstarna går framåt, vi har kommit lite olika långt med dem, en del har dragit släpan redan, medan andra behöver lite längre tid på sig med de olika momenten. Det är bara att låta det få ta den tid som behövs, inte någon brådska, dom är ju bara två år än så länge. Ska försöka ta lite bilder nästa vecka. I onsdags var hovslagaren här och verkade alla unghingstarna och det behövdes verkligen på en del, medan där var någon som vi kunde hoppa över helt och hållet, konstigt att det växer så olika.

Vi har varit iväg ett par dagar i förra veckan och firat Lars Bertils födelsedag, han fyllde jämna och var inte så intresserad av att bli uppvaktad. Vi var i Flensburg på julmarknad tillsammans med min syster och hennes man. Det var lite väl kort tid, jag hade gärna stannat en dag till, men det var i alla fall skönt att komma bort ett par dagar. I morgon ska vi fira honom här hemma med barn och barnbarn, så helt slipper han inte undan.

Tisdag 4 december

Tänkte försöka mig på en liten sammanfattning av årets utställnings och premieringsresultat. Först var det sommarpremieringen i Hjärnarp med följande resultat:

Dalsgårds Janeth blev bästa treåring med finfina 99888=42 p och på tredje plats kom Jane med 88799=41 p alltså blev det Diplom för båda. Tale fick 99877=40 p och treåriga russtoet Rozina fick 89777=38 p.

Den första utställningen för året var den i Bjärsjölagård och där blev resultatet följande:

Dalsgårds Melrose Champion föl med otroliga 99888=42 p. Ettårsstoet Dalsgårds Lou Lou Champion ungsto med 99788=41 p och tvåårsstoet Dalsgårds Kaprifol blev klassvinnare med 98888=41 p. Sist men inte minst Dalsgårds Estelle som först blev Champion Sto och sedan BIS med fantastiska 1010888=44 p. Det blir svårslaget!

Nästa gång vi var iväg så var det avelsvärdering av hingstar i Värnamo och där blev resultatet följande:

Dalsgårds Juventus blev bästa treåring med hela 98889=42 p och dessutom gjorde han ett mycket bra bruksprov med 9999=36 p. Uron v. d. Römer blev också godkänd med 98878=40 p och även han gjorde ett godkänt bruksprov med 8789=32 p.

Sen var det unghästutställningen i Gråmanstorp och där hade vi fyra ston med oss.

Ettåriga Dalsgårds Leila Lou blev Reserv- BIS med hela 99789=42 p och tvååriga Dalsgårds Konvalj blev Champion Ungsto och sedan också BIS med 99888=42 p. Dalsgårds Karisma blev tvåa med 99887=41 p och Dalsgårds Karmen kom på tredje plats med 98888=41 p.

Årets sista utställning var Halloweenutställningen i Svalöv och där blev det följande resultat:

Dalsgårds Malva vann stofölklassen med 99788=41 p och Dalsgårds Mendez blev tvåa i hingstfölklassen, han fick 88878=39 p. Malvas mamma, Dalsgårds Glamour blev trea i stoklassen med 88888=40 p och Mendez mamma, Melodie v.d. Römer blev femma i samma klass med 88888=40 p.

Det blir ett år vi sent kommer att glömma, härliga minnen att tänka på i vinter när jobbet känns tungt och man bara längtar till våren och nästa utställningssäsong.

Tisdag 27 november

I lördags var Anna Karin från Vithatts Stuteri här och hämtade Love Song, önskar dem all lycka med detta fina lilla skäcksto. Hoppas att vi ses på någon utställning i framtiden, så jag får se henne igen.

Idag har vi släppt ihop alla avelsstona i vinterhagen, det tyckte dom var kul, det blev mycket spring och glada bocksprång. Vi satte även en rundbal till dem och en del var ju framme och smakade, men det var ingen större rusning. Jag trodde faktiskt att dom skulle vara ganska sugna på det nu, men det är tydligt att gräset fortfarande räcker till. Nu har dom det i alla fall och kan äta när dom vill och det känns bra. Nu är det bara ungstona kvar på bete, vi tar nog hem dem också i veckan

Torsdag 22 november

Det går framåt med inkörningen av unghingstarna och ingen av dem verkar vara speciellt rädd av sig och det är ju skönt. Alla har accepterat sele och svanskappa utan att reagera nämnvärt. Idag har vi tömkört Kasanova, Kapten, Komet och Konjak och klart duktigast är Kasanova. Han är så lugn, stressar inte upp sig i onödan och lär sig fort. Kapten och Komet går också ganska bra, medan Konjak är den som protesterar mest.
Annars är allt bara bra med alla hästarna, dom går fortfarande på bete, det är bara fölen och avelshingstarna som är inne på nätterna. Vi hade hovslagaren här igår och då hade vi några ungston hemma för verkning och inte behöver dom något extra foder, dom var så runda och välmående. Vädret får gärna hålla sig så här några veckor till, skönt när det inte fryser på nätterna.

       
          Kasanova                                Kapten                               Komet

Torsdag 15 november

Idag har vi tagit lite kort på dom nya stona och på Okke och Lady Noelle blev det hyfsat bra, så dom har jag lagt ut på deras sidor. Lilla Jubilate är rund som en boll för tillfället, men hon fick vara med på bild ändå, hon lär nog se bättre ut till våren när hon har fällt av. Pauline ville inte vara med idag, så där har jag lagt ut en bild som är tagen dagen efter hon kom hit, så nu är där bilder på alla fyra.

Nu har vi kommit igång så smått med unghingstarna, har haft träns och sele på de flesta och det har gått jättebra, ingen verkar det minsta rädd. Men man ser ju hur olika dom är i sättet, en del fattar direkt, medan andra är lite tröga och en del måste testa hela tiden. Det var två som utmärkte sig positivt, det var Komet och Kapten, dom fattade på en gång och gjorde precis det dom skulle och det är ju kul. Extra roligt att jobba med sådana.

Söndag 11 november

Nu har vi fått hem dom nya stona, Jubilate v.d. Hitsberg, Okke v. Stepelo, Lady Noelle v.d. Bloemhof och Pauline v.d. Bloemhof. Pauline har dessutom ett stoföl med sig e. Balade v.d. Römer, Arabesque v.d. Bloemhof heter hon. Jag håller på med deras sidor, men har inte fått alla uppgifter än och några bra bilder är ju inte lätt att få nu, så det får väl komma efter hand. Mycket trevliga ston är det alla fyra, välstammade, med mycket Preferent och även Superpreferent, lång fin man har dom och ser ut att kunna röra sig väldigt bra både i skritt och trav. Nu ska dom bara få gå och bo in sig här och ha det bra, dom har fått en egen hage där det fortfarande finns gott om gräs, så dom ser ut att trivas. Jag lade ut grönt fint hö till dom idag, men det var inte intressant, får se i morgon om dom har rört det.

Vi har stallat in några hingstar nu och även delat på stona och fölen. Fölen får vara inne på nätterna i en stor lösdrift, det funkar jättebra, inga problem att få in dem när man har vant dem vid att dom får kraftfoder. Jag bara öppnar dörren och kallar på dem, så kommer dom springande i full galopp. I början får dom ha ett eller två ston hos sig som trygghet, men sen tar vi bort dem och det fungerar bra.

Nu är det dags att börja så smått med inkörningen av unghingstarna som blir tre till våren, det är 6 stycken, så där har vi en del att göra. Det är alltid spännande att se hur olika dom är, en del är väldigt framåt och orädda och lär sig fort, medan andra är väldigt försiktiga och måste titta på allting. Det får ta sin tid, vi har hela långa vintern på oss, vi kan ju vara i ridhuset, så vi är inte så beroende av vädret.

Söndag 4 november

Så var då årets sista utställning avklarad. Det var en mycket trevlig dag i Svalöv, vi blev serverade en rykande het Gulaschsoppa med bröd och dricka, gissa om det smakade bra i kylan. Dessutom fick vi kaffe och mackor på fm. och kaffe på em. så vi stod oss gott hela dagen. Ett STORT TACK till Shetland Syd för ett trevligt arrangemang.
Två ston med föl hade vi med oss, det var Glamour och Melodie, dom gick trea och femma och fick båda 40 poäng och Mendez, Melodies hingstföl gick tvåa i sin klass och fick 39 p. Klassvinnare på hela 99788=41 poäng blev Glamours stoföl, Malva, sen blev hon slagen i Championatet av ett annat Favoritföl, Ekstrands Pumba, han fick "bara" 88888=40 p men vann ändå, lite konstigt kan man tycka, men så blev det och det är bara att gratulera Pia till ett fint hingstföl. Ett stort Grattis också till fam. Jeppsson för BIS-titeln och för deras nya fina sto Mathilda v.d. Römer.

Ett sto med föl har flyttat, det är Lucy v.d. Mussenberg och Dalsgårds Monzun, dom har flyttat till Tomtagårdens Stuteri och vi önskar Pia lycka till med dem. Lilla Love Song är också såld och kommer att flytta inom kort.

Och så var det dom nya stona, det är meningen att dom ska komma hit på torsdag eller fredag. Jag håller på att göra sidor till dem, men det tar ju lite tid. Det är fyra ston varav ett har ett stoföl vid sidan. I helgen ska jag förhoppningsvis få det klart.

Torsdag 25 oktober

Äntligen har jag fått lite ordning på bilderna från Holland, har lagt ut en del här. Lilla Zimone har funnit sig väl tillrätta här, hon går tillsammans med Lou Lou i en jättehage, jag ville inte släppa in henne i den stora flocken med alla ungstona. Nu får dom gå ihop tills vi ska flytta alla ungstona till en ny hage, då blir det lättare att släppa ihop alla. En väldigt snäll och trevlig liten ettåring är det, kommer alltid fram till en i hagen och hälsar.

Vi har börjat träna fölen inför utställningen i Svalöv, dom är faktiskt väldigt duktiga redan, stona är ju visade tidigare, så dom vet vad som gäller. Synd att stona har så mycket päls redan, det blir nog inte lätt att få dem snygga, men det är ju samma för alla, man får väl göra så gott det går. Kul ska det bli i alla fall, sen blir det ett långt uppehåll till nästa säsong.

Måndag 22 oktober

Det har varit en intensiv helg, inte mycket vila här inte, det är tur att man är så ung och vital. Båda barnbarnen har varit här över helgen, mamma och pappa behövde lite tid för sig själva och det är ju klart att vi ställer upp då, dom hjälper alltid oss när vi vill åka bort.

På lördagen kom vårt första nya sto, Zimone v.d. Amstelhof, ett ettårigt sto och hon blev körd hit av Mr. Evelens själv, hans dotter var också med och naturligtvis så ville dom se alla våra hästar. Vi gick runt här i två timmar och tittade och det var väldigt intressant att höra vad dom tyckte. I unghingst flocken var där fyra som dom blev väldigt förtjusta i och det var ju precis dom som vi själva tyckte bäst om också, så någonting har man tydligen lärt sig under åren. Det var bl.a. Kasnova svartskäcken e. Django som vi har tänkt visa till våren.
Min lilla Lou Lou föll dom också i smaken, hon var bäst i ungsto flocken enligt dem och jag sa ju inte emot, tvärt om, jag höll med. Alltid kul när andra tycker om ens uppfödning. Estelle och hennes föl gillade dom också och Melodie kunde dom gärna tagit med sig hem, Dalsgårds Janeth var också ett sto som föll dem i smaken, henne tyckte dom väldigt mycket om. Även Dalsgårds Indra var ett sto i dras smak och dom sa ju verkligen vad dom tyckte, inget hymlande där inte, det är bra tycker jag.
Av hingstarna var det Uron, Django och O´regen som dom tyckte bäst om, dom färgade var dom inte ett dugg intresserade av, det är bara svart som gäller. När dom övriga stona kommer vet jag inte än.

Onsdag 17 oktober

Så var man hemma igen efter en intensiv helg i Holland. Många fina hästar har vi sett och det tar lite tid att smälta alla intryck. Utställningen på lördagen i Bergharen var för championhästar, så det var verkligen högklassiga hästar allihop. Ett hundratal hästar avverkades på 3-4 timmar, det var bara in och ställa upp, skritta en långsida och trava ett varv och ut direkt och in med nästa. Sen kom dom tillbaka in i ringen och då var dom redan rangerade, det var ytterst sällan domarna ändrade på något sedan. Jag måste ju säga att jag föredrar vårt system här i Sverige.
Efter en kort paus var det dags för auktionen, då hade alla hästar som skulle säljas stått bundna i ridhuset hela dagen med en nummerlapp på korset, så man kunde gå runt och titta om där var något som verkade intressant. Små föl stod där, en del var bara 4 månader gamla och redan frånskilda, dom stod helt lugnt där, det var inte första gången dom var bundna. Sedan kom dom in en och en i nummerordning och visades i skritt och trav, jag har aldrig sett så vältränade föl, det var nästan för bra.
Kvaliteten var som väntat inte den bästa och priserna blev därefter, man kunde köpa ett hingstföl för 80 euro, stofölen var det lite bättre priser på ca. 300 euro. Sen var där en del ministoföl med lite udda färger, bland annat palomino och där blev det bättre priser.

Vi var bara kvar på auktionen medan fölen såldes, sedan åkte vi till olika ställen och tittade på deras hästar. Först åkte vi till Bloemhof, där fick fick se alla deras underbart vackra ston, vilken behåring dom hade, det är inte många här hemma som har sådan tagelväxt. 
Men den första hästen vi såg där var Friso v. Heuvelshof, vilken hingst, trots att han var lite tunn efter betäckningssäsongen så syntes han verkligen i hagen. Kul att ha sett honom live. Vi fick också se Balade v.d. Römer, tyvärr stod han inne, så han var ju inte i lika fint skick. En treårig hingst stod i samma stall som Balade, det var Uranus v.d. Bloemhof e. Balade och u. Lady Noelle v.d Bloemhof, en riktigt snygg hingst var det.
Vi fick också se Gambas mamma, Vivace v. Spuitjesdom, den gamla damen är still going strong.

Sen åkte vi vidare och tittade på ett sto som var till salu för 4000 euro, det är där priserna ligger för de allra bästa stona som kan tillföra aveln något positivt. Jag blev lite besviken där, dom hade inte lagt ner fem minuter på att göra hästen i ordning, manen var trasslig och hästen var bukig och inte alls snygg, men det verkade inte bekymra ägarna det minsta. Nog hade jag fixat i ordning min häst om det skulle komma någon och titta på den, men det gör dom tydligen inte i Holland. Däremot hade dom ett ettårssto som var något alldeles extra, men hon var inte till salu.

Vi var på ytterligare ett ställe och tittade på tre ston och det var riktigt fina ston, priset var därefter naturligtvis. På ett annat ställe tittade vi på en treåring och en tvååring, båda betäckta, det var inte riktigt vad vi ville ha. Med tanke på priset, 750 euro, så har dom nog inte så mycket att tillföra aveln i Sverige.

På fredagen var vi på stuteri Amstelhof och först såg vi på ettårsstona och dom var väldigt välutvecklade och jämna. I stoflocken gick bland annat Fediola v.d. Römer som vi har haft ett sto undan, Mon Amour v.d. Römer. Många andra fina ston fick vi också se, bland annat Ulivia of Shetlane som var tvättad och klar för utställningen på lördagen, hon blev tvåa i sin klass.

På söndagen innan vi åkte hemåt var vi hos Arjan Lubbe på stal´t Heut och tittade på hans hästar, han har nästan enbart fuxar och vi fick se hans fina hingstar Naikel v.d. de Witte Maat och Thijmen v. St. Polderzicht, riktigt fina hingstar båda två. Bland stona var det Patricia van. t. Heut som fastnade på näthinnan, mörkfux med vit man och svans. En hel del bilder har jag tagit, men dom får komma senare, det är ju en hel del jobb med redigering och sortering.

Jag återkommer med vad vi har köpt när allt är klart och när jag har fått ordning på bilderna.

Torsdag 11 oktober

Väskorna är packade och snart åker vi till Holland. Vi ska besöka några stuterier och även gå på utställning och auktion. Kommer hem igen på söndag kväll, förhoppningsvis, annars blir det jobbigt på måndag morgon när man ska upp och jobba. Men det är det värt, kul att komma dit och se all fina ponnyer på stuterierna och på utställningen. Auktionen har jag inte några större förväntningar på, har hört att det är ganska dålig kvalitet på det som säljs där, men det kan ju vara intressant att se själv. Får skriva mer i nästa vecka, förhoppningsvis har jag en del bilder att lägga ut också.

Torsdag 4 oktober

Det blev en lyckad dag på Solvalla för Dalsgårds Jasmin och Amanda i kriteriet, det blev fjärde plats och nytt rekord, 2.49.6. Bra jobbat Amanda! Hade varit kul att vara där, men det är lite väl långt bort, det fick bli Halmstadtravet för min del. Alltid kul att vara där och se dessa duktiga små kuskar och ponnyer, men vädret var ju riktigt tråkigt med regn och blåst, så man frös trots vinterjacka. Hoppas på bättre väder nästa gång.

Idag har vi flyttat alla ungstona till nytt bete, vi har hur mycket gräs som helst och det växer fortfarande. Alla hästarna är runda och välmående och ser ut att trivas ypperligt. Fölen växer och utvecklas bra, en del ser väldigt lovande ut, måste jag säga, blir spännande att se hur dom ser ut till våren när fölpälsen försvinner.

Lördag 29 september

Idag har jag haft besök av Pia Nilsson från Tomtagårdens Stuteri och Mija Björkroth från Stuteri Paradiset. Vi gick runt här i två timmar och tittade på hästarna, vi har alla hemomkring nu, så dom fick se alla. Vi hade tur med vädret, det började regna så smått när vi var hos Uron och Juventus, men det var dom sista så det gjorde ju inte så mycket. Det är alltid kul att visa upp sina hästar för andra som också gillar shettisar.

I onsdags släppte vi unghingstarna på nytt bete, där är så mycket gräs så det räcker nog ett par månader, det är bara att hoppas att det blir en lång, mild höst. I morgon tänkte jag ta en sväng in till travbanan i Halmstad, Indigo ska gå ett lopp plus att han ska prova monte´ för första gången, det ska bli kul att se hur det går. Dessutom ska Gonkans russ, Ijor gå sitt första lopp, så honom ska jag också titta på.
Gonkan och Amanda är på Solvalla med Dalsgårds Jasmin, hon ska tävla där i morgon i kriteriet, det blir spännande, håller alla tummar och tår för dem. Det är ju stort bara att vara med där, bland landets bästa treåringar.

Söndag 23 september

Det är lite dagen efter idag, man är matt i hela kroppen, helt mör. Det är jobbigt med utställning, men ack så roligt när det går så bra som det har gjort för oss i år. Konvalj blev BIS och lilla ettårsstoet Leila Lou blev Reserv BIS och alla skötte sig med den äran. Det var ju bara det där med att stå still som inte var så uppskattat av alla, men det får man väl ta en sån dag. Att alla skulle sköta sig så bra kunde jag inte drömma om, med tanke på träningen i torsdags och Leila Lou som var halt för en vecka sedan. Det märktes verkligen ingenting av det, som hon rörde sig den lilla, 9:a på traven och hon gick runt i ringen som om hon aldrig gjort annat. Måste säga att jag var imponerad av henne.
Återigen stort Tack till Emma och Gittan för hjälpen med visning och transport, mycket spring blev det för Emma med tre hästar på rad, men det skötte hon ju bra som vanligt.

Grattis till alla andra som det gick bra för, ett särskilt grattis till lille Melvin som det blir spännande att följa. Tack till Shetland Syd också, alltid trevligt på era utställningar, bra flyt och alla är alltid lika trevliga.

Fredag 21 september

Så var det fredag igen och i morgon är det utställning, hästarna står tvättade och putsade i stallet. Alla får följa med, någon hälta finns inte längre på Leila Lou, det gick över på ett par dagar. I går var Emma här och tränade en sista gång och jag kan väl inte påstå att det gick bra precis, ingen kunde stå still mer än högst en sekund och att skritta rakt var ju inte att tänka på och trava kunde dom inte heller, men galoppera däremot. Det blir nog kul i morgon. men det är ju unghästar så man får inte ha för höga krav, man får vara glad om någon sköter sig bra.
Annars är allt lugnt här, alla hästarna mår bra och bete har vi gott om. Vi släppte Django och hans ston i en ny hage med massor med gräs, det såg ut som om dom tyckte att dom hamnat i himmelriket. Hagen dom gick i tidigare var ordentligt nerbetad, dessutom hade vi problem med strömmen och det märkte ju fölen, så dom tog sig ut, men Django och stona gick kvar i hagen. Det är skönt när dom har sådan respekt för trådarna att dom blir kvar fast där nästan inte är någon ström. Nu har dom både gräs och ström, så nu är det lugnt.

Fredag 14 september

Fredag igen, hemskt vad veckorna går fort. Idag har det regnat nästan hela dagen och igår var det strålande solsken hela dagen, lite märkligt väder, måste jag säga. Vi passade på att träna alla ungstona ute i går i det fina vädret och i tisdags var vi i ridhuset med dem. Dom skötte sig alldeles ypperligt igår allihop, tyvärr var ettårsstoet halt, det har kommit efter verkningen i onsdags. Får verkligen hoppas att det blir bra så hon kan följa med till Gråmanstorp.
Vi passade också på att ta DNA på Melodie och Gamba (Uron och Juventus mammor) när hovslagaren var här, så snart ska det vara klart också.
Tack Rebecka Svensson för att jag fick använda din bild på Estelle, själv lyckades jag inte ta någon som jag blev nöjd med.

Söndag 9 september

Så var man tillbaks i vardagen igen efter två fantastiska helger, det har tagit lite tid att smälta det, måste jag säga. Uron och Juventus går och glänser i hagen, glansmedlet sitter fortfarande kvar i pälsen, jag får se till att ta hem mer så jag har till Gråmanstorp också.

I måndags morse fick vi ut och fånga in tre ettårshingstar som tagit sig ut ur hagen. Där var lite att äta i deras hage, så vi hade tänkt flytta dem i veckan, men dom ville visst inte vänta. Inte ville dom låta sig fångas, där var ju massor med gräs i hagen intill, så dom trivdes ypperligt där. Vi fick köra hem och hämta djurkärran som vi brukar använda när vi flyttar dem och när vi lastat de andra 8 som var kvar i hagen, så kom dom och ville följa med, så vi fick med alla och körde hem dem till stallet. Sen flyttade vi om lite, så fick dom en ny hage med massor med gräs och så var dom nöjda och glada.

I torsdag var hovslagaren här och verkade och ID-kontrollerade dom sista fölen, han chipmärkte dem också, känns bra att ha det gjort. Nu är det hög tid att börja fylla i betäckninsrapporterna, det blir ju en del när man har 5 hingstar. Vi måste också börja träna ungstona som är anmälda till Gråmanstorp, det har inte blivit så mycket hittills, tänkte vi skulle gå med dem till ridhuset och träna där.

Måndag 3 september

Det gick bra igår i Värnamo, både Uron och Juventus blev godkända, Juventus fick hela 42 poäng och Uron fick 40, man kan ju inte klaga precis. Dessutom klarade båda bruksprovet, Juventus gjorde det galant med 9999=36 p. Att det inte gick lika bra för Uron får vi nog skylla på det nya glansmedlet som jag provade för första gången, det var verkligen supereffektivt, det bästa jag använt hittills. Dom var så blanka och fina hela dagen, men när vi skulle köra Uron så gled selen och den stackars lille Uron som var så bakrädd när vi började köra in honom tog ett par rejäla skutt. Men man får ju en stund på sig och provet börjar när man säger ifrån att man är redo och på något sätt så lyckades Gonkan lugna honom och sedan gick det bra, även om man såg hur spänd han var. Skönt att det gick bra, nu ska han slippa all körning i framtiden, men Juventus däremot har ju alltid tyckt att det är kul, så han kanske vi spänner för någon gång. Tack Gonkan för att du körde dem så bra och tack Emma och Gittan för all hjälp med visningen.

Stort Grattis till alla andra som fick sina hingstar godkända igår. Där var ett par som föll mig i smaken lite extra, den lille rödskäcken Robbie Williams och den svarte Almnäs Mahogny, vilka hingstar, inte bara snygga, utan med riktigt bra rörelser också. 

Söndag 26 augusti

Vilken dag det blev igår i Bjärsjölagård, jag har inte fattat det än, tror jag. Först höll vi på att inta komma iväg, det var ett hjulpar på släpet som hade låst sig och inte ville släppa, men det ordnade sig och det var ju tur, med tanke på hur dagen slutade.

Först ut att visas var Lou Lou, mitt fina lilla ettårssto och hon vann sin klass, det var nio hästar i klassen, så det var ju inte dåligt. Sen var det dags för tvåårsstoet Kaprifol som jag tyckte såg ut som en köttbulle några dagar före utställningen, men efter tvätt och puts var hon riktigt fin och hon vann också sin klass. Det var endast två ston i den klassen, lite synd.

Efter lunchuppehållet var det dags för fölen och Estelles lilla stoföl vann sin klass som var ovanligt stor för att vara en fölklass, nio stycken. Det var knappt så jag trodde det var sant, men det var det. Klassen efter stofölen var det dags för Estelle och när hon också gick etta visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta, det blev nästan för mycket.

Det betydde ju att alla mina hästar skulle vara med i Championatet, först blev Melrose Champion föl, sedan blev Lou Lou Champion ungsto och till sist blev Estelle Champion sto. Och det betydde ju att alla skulle vara med i BIS ringen, så då blev jag tvungen att gå med där, men det gjorde jag gärna. Det blev Estelle och ett fint litet ministo kvar till sist och slutligen så blev Estelle BIS och fick otroliga 1010888=44 poäng. Det är hennes fjärde BIS-titel och dessutom har hon ett Reserv-BIS och hon är bara utställd åtta gånger och dessutom för olika domare. Sådana ston kunde man gärna haft fler. När domaren kommer fram och säger att hon får rysningar när hon ser henne då blir man glad. Det blev en del rosetter och priser med hem, lägger in en bild på det. Jag vill också tacka Emma och Gittan för all hjälp med visningen och för att Lou Lou fick åka med er.

    

Fredag 24 augusti

Det har varit en svettig vecka, jag tycker inte alls om det här fuktiga, varma vädret, hoppas att det blir lite svalare i morgon. Hästarna står tvättade och putsade i stallet och bilen är packad med diverse viktiga hästprylar. Måste säga att mina två unghästar var otroligt snälla att tvätta, det var första gången för båda, men det märktes inte, man kunde tro att dom var tvättade flera gånger tidigare, skönt när det är på det viset. Estelle är ju van och hon är alltid snäll, men hon blev lite stressad när Melrose gav sig av på små rundor, kan jag ju inte säga att hon blir när dom går ute.
Det blir till att gå upp tidigt i morgon, har tänkt köra vid 7-tiden och man har ju en del att göra innan dess. Ska bli kul att se alla fina hästar i morgon.

Söndag 19 augusti

Så var man hemma igen efter en händelserik vecka och det var bara att hoppa direkt in i arbetet, precis som vanligt. Krakow var en härlig stad, den klarade sig undan krigets bomber, så alla gamla fina hus var bevarade och där fanns massor att titta på. Känns som att vi hade behövt ett par dagar till, men så är det nog alltid. Vi hade en lokal guid som visade oss alla sevärdheter och berättade om dem på svenska, likadant var det när vi var i Auschwitz och Birkenau. Det enda som inte var bra var bussen, där pajade luftkonditioneringen andra dagen och dom lyckades inte få tag på reservdelar, så det blev en svettig hemfärd, över 30 grader varmt ute, i bussen var det säkert ännu varmare. Som tur var så blev det svalare ju längre norrut vi kom och när det dessutom började regna blev det helt okay i bussen.
Jag har lagt in en del bilder i fotogalleriet.

Hemma hade det varit rena babyboomen, åtta nyfödda kalvar väntade på mig, så det fanns en del att göra. Jag tror att L-B var ganska glad att slippa kalvarna, det är en hel del jobb med dem.

Nu är det snart dags för utställningen i Bjärsjölagård och dom som ska följa med dit är Lou Lou, Kaprifol, Estelle och hennes föl, Melrose. Det ska bli kul, det blir ju årets första för vår del,  det får bli en hel del träning i veckan plus att hovslagaren kommer på onsdag. Sen är det ju Uron och Juventus som ska tränas och köras, det finns en del att göra, känns det som.

Fredag 10 augusti

Det har varit soligt och varmt hela veckan, lite väl varmt enligt min smak, det har varit fuktig klibbig värme och ikväll brakade det lös ett rejält åskväder med kraftiga regnskurar. Man kan ju hoppas att det blir lite svalare nu efter det.

Isak är såld nu, han har blivit riden i sommar och i tisdags åkte han till sitt nya hem, där kommer han att få det jättebra som rid och körponny. Joker är utlånad och Kalypso (en tvåårig hingst) är såld till en tjej som ska köra ponnytrav, det känns helt rätt med Joker till den familjen, han är ju väldigt speciell den hästen. Jag önskar all lycka med alla tre, hoppas att det blir som ni tänkt er.

På söndag morgon åker jag och min syster på vår årliga semester som brukar bli en bussresa neråt Europa, i år blir det Krakow, där har vi aldrig varit, så det blir spännande. Det ska bli så skönt att koppla av en vecka och bara njuta av att slippa alla plikter, bli uppassad och träffa nya människor.

Torsdag 2 augusti

Det blev en lyckad dag för oss i Hjärnarp igår, Janeth blev bästa treårssto med poängraden 99888=42 p och Jane blev tredje bästa med 88799=41 p. Dessutom blev Tale stambokförd och hon fick 99877=40 p. Rozina, russtoet fick 89777=38 p. Alla skötte sig jättebra och Emma visade alla fyra på ett utmärkt sätt, det tackar vi så mycket för. Bra gjort att hänga med i Janes trav, inte många som hade klarat det. Tack också till Gonkan och Amanda som var till stor hjälp.
Vädret var bästa tänkbara hela dagen, knappt man tror att det är sant, sol ibland och molnigt ibland, lagom med vind, så alla flygfän höll sig borta.

Idag har hovslagaren varit här och verkat 13 stycken unghingstar och två valacker. Dom skötte sig väldigt bra måste jag säga, det var bara Legend som inte tyckte det var så kul att stå still och lyfta på benen. Vi fick ta hem dem i går kväll för att säkert hinna med, så dom har stått i stallet i natt, kanske därför dom var så lugna. Jag kan lova att det var fullt ös och mycket spring när dom fick komma ut igen ikväll. Härligt att se hur pigga dom är.

Lördag 28 juli

Igår var Camilla och hämtade en ny ponny till Amanda, Petronella börjar bli lite för liten för henne, men hon har lärt sig väldigt mycket av att rida henne. Nu blev det ett russ, Neijlika 10 år gammal och samma fina fuxfärg som Wenche har. Neijlika har fått en egen sida, titta här.

Fredag 27 juli

Det har varit mycket jobb sista tiden, har inte riktigt orkat med att uppdatera. Det är mycket träning av hästar som ska visas på premiering och utställning. Jag har anmält till Bjärsjölagård och håller på att fundera över vilka som ska få följa med till Gråmanstorp. Hovslagaren var här i onsdags och verkade ett gäng och ID-kontrollerade ett par föl. I tisdags gjorde vi ultraljud på sex stycken varav fyra var dräktiga. Det känns som att det är lite mer krångel än vanligt med brunster och betäckningar.

Vi har utökat hagarna till både Origo och Castor, det är helt otroligt vad dom små hästarna kan äta, men vi har gott om bete, så det gör ingenting. Höet vi tog in före midsommar är riktigt fint, vi har öppnat ett par storbaler till kalvarna och det luktade verkligen hö. Stackars dom som inte fått in något, kan inte vara roligt som vädret ser ut nu. Det är snart dags för andra skörden här, men i detta väder går det ju inte. Det är regnområde eller skurar varenda dag.

På onsdag är det dags för premieringen i Hjärnarp och vi har fyra stycken att visa, det ska bli kul, hoppas bara att det kan låta bli att regna så jag kan ta lite kort på stona. Jag fick inte en enda bild förra året, då regnade det hela dagen, trist.

Söndag 15 juli

Idag tog Dalsgårds Jasmin sin första seger på travbanan, det var på Jägersro. Hon har bara gått två lopp tidigare och då blivit fyra båda gångerna. Hon är redan under tre minuter, vad månde bliva? Bra jobbat Amanda och jättestort GRATTIS!

Onsdag 11 juli

Vi har haft sol här både måndag och tisdag, men idag var det dags för regn igen, fast nu var det bara skurar, så det är ju inte så farligt. Nästan allt vatten har sjunkit undan nu, det är någon liten sjö kvar här och där, men vi har ju stora hagar, så det gör inte så mycket.

Idag har Annelie hämtat Heidi och Gloria och deras föl, så nu är det bara Henriett och Musette kvar. Idag hade jag lite bättre tid så vi kunde gå runt och titta lite på hästarna, dessutom var det uppehåll, då är det ju lite roligare att gå runt och titta.

Torsdag 5 juli

Vad är det som är på väg att hända med vädret? På två veckor har vi fått 223 mm regn!!!! Man tror knappt att det är sant, men tyvärr så är det det. Tur är i alla fall att vi har väldigt lätt jord här, så det sjunker undan ganska snabbt, men det finns nog gränser även här.

Hästarna mår bra och verkar inte bekymra sig så mycket över vädret, det är väl mest vi människor som bekymrar oss och önskar att vi inte behövde gå ut överhuvudtaget, när regnet öser ner. Med rätt kläder så går det ju faktiskt att vara ute ett tag i alla fall, men så värst kul är det ju inte.

Jag har fått iväg anmälan till stonas sommarpremiering och det är Jane och Janeth som ska visas, samt Tale som ska stambokföras. Dessutom har vi ett treårigt russto, Rozina och hon ska ju också med. Alla ska till Hjärnarp, så det behövs två transporter och en hel del folk, men det brukar lösa sig. Hoppas på bättre väder än förra året, då regnade det oavbrutet hela dagen, inte så kul när man har lagt ner jobb på att göra hästarna fina. Men den här sommaren är det väl att hoppas på för mycket.
Jag har också anmält till höstens avelsvärdering i Värnamo, det är Uron och Juventus som ska följa med dit. Dom är inkörda och vi tränar dem några gånger varje vecka och dom är jätteduktiga båda två. Kul att det går så bra med tanke på hur bakrädd Uron var när vi började tömköra dem i höstas.
Nu ska Gonkan ha semester en vecka, så då får hästarna också vila och kanske jag också kan ta det lite lugnt, bara göra det nödvändigaste. Sen tar jag min vecka den 12 augusti, då ska vi åka till Krakow, min syster Monica och jag, det ser jag fram emot, ska bli så skönt.

Torsdag 28 juni

Jag har lagt ut en hel del nya hästar på Till Salu sidan, mycket unghingstar, det går ju inte att behålla allt. Om någon är intresserad av en bra unghingst så hör av er, jag har inte satt något pris på dem, men till rätt person kan vi diskutera priset. Det är ju kul om någon av dem får chansen att bli visad.

Söndag 24 juni

Nu har äntligen Tale fölat och det kom helt överraskande, utan några tecken alls, men det gick bra och det är ju huvudsaken. Det blev ett svart stoföl, så vi är mer än nöjda. Skönt att fölningarna är över för denna gången, nu kan man slappna av och bara njuta av de små busarna.

Fint väder har vi haft i helgen, utom på midsommarafton, då kom här 92 mm regn, det är knappt man tror att det är sant. Allt vatten har sjunkit undan, det var lite sjöar här och där på midsommardagen, men allt är borta nu så det behövdes nog.

Nu har Biola och Isabell åkt till sitt nya hem hos Annelie, snart är två till klara att åka, sen är det bara två kvar för henne att hämta, sen har hon fått alla sex. Hoppas att hon får mycket glädje av dem.

I morgon kommer hovslagaren och verkar ett gäng, så då blir det fullt upp. Vi passar på att reda ut manar och svansar också, när dom ändå är inne, det brukar behövas.

Söndag 17 juni

Äntligen har vi fått lite regn här, det blev en rejäl rotblöta på 30 mm. Det behövdes verkligen efter värmen som varit. Nu är det lite mer normal temperatur ute och det är ju skönt.
Idag har jag varit nere hos unghingstarna och försökt fotografera lite, men dom är ju bara intresserade av att äta, ingen ville ställa upp för fotografering, så det blev mest bilder på betande hästar. Dom ser i alla fall väldigt välmående ut, blanka och fina i pälsen och i gott hull. Har lagt in en del bilder på deras sidor. Tvååringarna har fällt av helt, men ettåringarna
har en del päls kvar fortfarande. Lägger in lite bilder på "gräsklipparna" här också, som synes så gillar jag skäckar.

       
   Ett och tvåårshingstar                     Komet                         Lee-Marwin                          Kasanova                           Kilroy                               

Måndag 11 juni

Det var ett tag sen jag skrev, man orkar ju knappt tänka, ännu mindre skriva i den här förfärliga värmen. Jag förstår mig inte på folk som tycker att det är skönt, men det är klart, om man slapp jobba och bara kunde ligga på stranden eller i skuggan så vore det ju en annan sak. Men jobba måste man ju när man har djur, det är nedläggning av gräs till ensilage som pågår för fullt här nu, hela förra veckan, hela helgen och idag också har traktorerna gått för fullt från tidig morgon till sen kväll.
I morgon är det dags att pressa hö, det blir nog ett hundratal rundbaler, det hade vi i vintras också och det fungerade bra, ska bara ha på lite mer plast i år, det var lite tunt på en del i vintras. Annars är det mest att se till så hästarna har vatten och kolla brunster och släppa ston till hingstarna. Det går åt mycket vatten, ston som ger di dricker väldigt mycket i den här värmen. Det går nog ett par timmar om dagen bara att se till så alla har vatten.
Vi har sålt en åring till Gittan och Emma som hjälper oss att visa hästarna, det är La Farina, fux e. Origo u. Lucy, hon ser väldigt lovande ut måste jag säga. Hon är helsyskon med Favorit och han är ju inte så tokig. Önskar lycka till med henne och hoppas att hon kommer till Gråmanstorp eller Bjärsjölagård.

Fredag 1 juni

Så var det ny månad och sommaren är verkligen här, det är riktigt varmt nattetid också. Alla små föl mår bra och är pigga och busiga. Annie har också fölat nu, natten till den 27 fick hon ett fint hingstföl, rödskäck med stjärn och vita strumpor. Nu är det bara Tale kvar att föla och hon är beräknad till 15 juni, men något juver har hon inte, så jag tror nog att det dröjer.
Joker mår bra efter kastreringen, det har läkt jättefint och knappt ens varit svullet, skönt när det går så bra.

Något russföl blir det inte, Mirabell var väldigt intresserad av hingsten och verkade brunstig, så vi tog ut vet. som kände i henne och hon var tom. Nu går hon också hos Juter tillsammans med Papaya och Wenche, så småningom kommer också Rozina att släppas till honom, hon är hos Emma för inridning och hon ville ha kvar henne ett tag till.

Fredag 25 maj

Väldigt vad veckorna går fort, inte länge sen det var helg och nu är det fredag igen. Fler föl har det blivit, natten till den 19 fölade Doreth, hon fick ett hingstföl som ska heta Magnum. Den 23 maj, tidigt på morgonen fölade Estelle, jag var med hela tiden, behövde inte hjälpa till alls, det tog nog inte mer än 10 minuter från att vattnet gick tills fölet var ute. Det blev ett stoföl, äntligen, som jag har hoppats på det varenda år och nu blev det så. Hon är alldeles kolsvart och ser väldigt feminin ut, inte så stor, men hon kom ju för tidigt, så det är ju inte så konstigt. Men pigg är hon och diar stup i ett, så hon blir nog snart stor, Melrose blev hennes namn.
I natt var Camilla uppe vid 04-tiden och skulle kolla Annie, som har haft vaxproppar sedan i onsdags kväll. Då hade Gabriella precis fölat, inte hade hon några vaxproppar eller något annat som talade om att det var dags. Det är minsann inte lätt att passa dom när dom är så luriga. Gabriella fick ett hingstföl och han ska heta Milton.
I morgon åker Lili Marlen till sitt nya hem hos Veronica Olsson, hoppas att hon får mycket glädje av henne.

Lördag 19 maj

Nu har vi russhingst också på Dalsgård, Juter KL 598 heter han och är född hos Kurt Larsson i Holmåkra. Som en del säkert vet så är inte russen min favoritras, men lite motvilligt måste jag erkänna att han ser faktiskt väldigt fin ut, dessutom verkar han ha ett trevligt temperament. Nu slipper L-B köra iväg med sina russton till betäckning.

Idag har Jasmin kvalat inne på Halmstads travbana och det hade gått bra, hon klarade tiden utan att förta sig. Tyvärr så hade jag inte tid att åka in och titta, men det kommer väl fler tillfällen. Bra jobbat Amanda och lycka till i fortsättningen!

Tidigt på morgonen den 17 maj fölade Gamba, det blev ett fint stoföl e. Castor, helsyster med Karmen, som vi är så nöjda med. Inatt fölade Doreth och hon fick ett hingstföl e. Origo, synd att han inte var fux, nu är det bara Estelle kvar som kan få en fux. Det är bara tre av våra egna kvar att föla nu, så snart är det färdigt för denna gången.

Onsdag 16 maj

Det blev lite förändringar med Glamour som var tänkt att lånas ut till Havsrosens Stuteri. Istället för att låna henne så bestämde Camilla sig för att köpa ett sto i stället och då blev det Dalsgårds Hedvig. Det hela gick mycket snabbt och igår hämtades Hedvig med sitt hingstföl, Melvin. Önskar lycka till med henne och den lille Melvin.

Föl har det också blivit, Hortensia och Heidi fölade natten till igår, Hortensia fick ett stoföl och Heidi en hingst. Mycket snälla och duktiga mammor båda två. Tyvärr gick det inte lika bra för Musette som fölade mitt på dagen igår, det låg fel och trots att vi var med från början och vet. kom snabbt, så gick det inte att klara fölet. Som väl är så mår Musette bra idag och verkar ha klarat sig bra.

Måndag 14 maj

Det blev föl inatt, helt oväntat. Det var Furunäs Henriette som tyckte att det var dags nu. Jag hade inte sett något på henne, mer än att hon hade lite juver, men hon var inte beräknad förrän i slutet på maj. Så hon gick kvar tillsammans med fyra tvåårsston och Estelle och Tale som ska föla i juni. Jag hade planerat att ta hem henne idag och släppa henne lite närmare husen, men det hann jag ju inte.
Där var dåligt med ström i deras hage, så vi var ute och letade efter fel och då såg jag något svart i gräset jämte henne. Jag trodde först att det var en jordhög, vi har gott om sorkar här, men när jag kom närmare såg jag att det var ett föl som låg där och sov så gott. Gissa om jag blev snopen! Ibland lurar dom en totalt, här är ju 2-3 stycken som borde ha fölat, som vi har väntat länge på, men så är det, det kommer när det är klart. Det är bara att vänta.

Söndag 13 maj

Ett föl till har det blivit, det är Lucy v. Mussenberg som fölade i fredags mitt på dagen och utan problem. En hingst blev det och han fick heta Monzun.
I onsdags hade vi två flickor här som praktiserade, Clara och Felicia, då passade vi på att ta in tvåårsstona och putsa upp dem, så jag kunde ta nya bilder. Det behövdes, jag hade fölbilder på flera av dem, det är ju inta så kul. Naturligtvis så fastande dom för Melvin och Malva också, det är ju inte så svårt, dom klättrar ju nästan på en när man är i hagen. Alla fölen har fått egna sidor nu, bäst att ta det efter hand, annars blir det så många på en gång.

Nu har jag lagt in lite bilder i Fotogalleriet från Jägersro förra söndagen, det var en härlig dag med sol och värme, det saknar man verkligen.

Igår hade jag Samuel med mig när jag jobbade, han hade sovit över hos mig, så han fick gå med till kalvarna och hästarna också. Det gick bra, han börjar ju bli stor nu, snart fem år, så han börjar förstå att han måsta göra som jag säger. Han är totalt orädd, kan stå mitt i hästflocken utan att vara det minsta rädd, det är jag som är rädd i stället. Det är ju lätt att det blir oro i flocken och så kommer han i vägen. Men det gick bra och jag fick en del fina bilder

               
          Monzun                       Melvin, Clara och Felicia             Samuel och Hedvig                 Samuel och Malva

Söndag 6 maj

Äntligen börjar fölen komma, igår morse, precis när jag kom till stallet, så såg jag att det var dags för Glamour. Dom går i en hage precis utanför, så är det lätt att ta in dem om det skulle behövas. Jag fick hjälpa till att ta fram ena benet, men sedan gick det väldigt lätt, det hade nog gått utan hjälp också, skulle jag tro, men när man är där så hjälper man ju till. Det blev ett fint litet stoföl e. Favorit, kul att vi fick en av varje efter honom. Dom som är kvar att föla nu efter honom är sålda.
I natt hade Melodie fölat och det blev en hingst, det är hennes tredje föl här och alla tre är hingstar, visserligen väldigt snygga och trevliga, men det hade varit kul att få ett stoföl någon gång.

Idag har jag varit på Jägersro hela dagen och tittat på ponnytrav. Jag följde med Gonkan och hennes dotter, Amanda. Dom hade två hästar med sig, Lilla My, som är e. Django och Dee Dee som är e. deras egen hingst Slättens Madgic, dom skötte sig bra båda två, så dom var nöjda när vi åkte hem.
Dessutom skulle ju min uppfödning Dalsgårds Indigo gå två lopp, så det var ju extra kul, han har bara gått ett lopp tidigare, så jag hade inga stora förväntningar. Han skötte sig jättebra och blev placerad i båda loppen. Det blev två femte platser och han var dessutom i ett jättefint skick, så det var verkligen roligt att se honom. Har tagit en hel del bilder som jag får lägga in vid att senare tillfälle.

Torsdag 3 maj

Så var vi inne i den skönaste månaden på hela året, vårmånaden, som också kan vara full sommar ibland. Bäst är det ändå om det är som nu, soligt och fint, men inte alltför varmt, så att det inte går för fort med grönskan.
Inga fler föl har det blivit, men ändå har det blivit fler hästar här. Tre stycken russ var L-B och Gonkan och hämtade i går, ston alla tre, den äldsta 18 år och hennes ettåriga dotter + en treåring. Treåringen och ettåringen åkte till Emma idag, hon ska rida in treåringen innan hon åker till hingst för betäckning och ettåringen fick följa med som sällskap.

Söndag 29 april

Äntligen har vi fått ett föl, helt komplikationsfritt och utan förvarning fölade Hedvig igår på förmiddagen. Jag hade besök av Maria Persson från Umeå, som också föder upp shetlandsponnyer och vi var runt och tittade i alla hagarna här. Den första hagen vi var i, var just hos Hedvig och Glamour och då var allting precis som vanligt, hon kom springande mot oss och hälsade, precis som hon brukar.
En dryg timme senare satt vi hemma i köket och fikade, då ringer L-B och säger att Hedvig har precis fölat och det var ett hingstföl. Då blev det fart på oss, vi körde dit och satte oss i hagen och tittade på när han försökte resa sig och när han väl kom upp dröjde det inte länge förrän han hittade juvret och sen var han där var femte minut. Vi satt nog där en hel timme och njöt i solen, det var helt underbart att se denna lilla pigga fölunge efter allt tråkigt som varit denna vår.
Nu väntar jag på Glamour och Gonny, undrar vem som blir först, det borde ju bli Glamour, hon har gått över två veckor nu.  

   
     Dalsgårds Melvin                     Melvin

Torsdag 26 april

Det blev ett föl natten till måndagen, men det var inte Geertje, som jag hade väntat mig, utan Gloria hade fölat, ett fint svart stoföl e. Castor. Men Gloria är såld, så det är ju inte vårt föl, men hon ska stanna här ett tag, tills Gloria har blivit ombetäckt med Robijn.
På kvällen var det dags för Geertje att föla, men det gick så galet som det bara kan göra. Både sto och föl dog, det var så jobbigt så jag orkar inte skriva om det.

Igår släppte vi Django med ett treårssto och idag har vi släppt Castor och O´regen med några ston. Det var lite oroligt innan vi släppte O´regen, vi vet ju inte om han gått på fribetäckning något år i Holland eller om han bara handbetäckt. Men det var hur lugnt som helst, han är så himla cool den hingsten. Nu är det bara Origo och Robijn kvar i stallet, ska släppa dem också, så fort det går.

Hero har fått ett nytt hem, han har flyttat till Helma Johnasson i Hammenhög och tanken är att hon ska köra ponnytrav med honom. Jag önskar dem all lycka och många fina stunder tillsammans.

       
      O´regen på bete                Gloria med sitt föl                    Dalsgårds Hero

Söndag 22 april

Så var då alla sju tvåårshingstarna också släppta på bete, dom går tillsammans med ettårshingstarna, så där är 13 stycken i flocken. Det blev lite spring, men det var snart lugnt igen och dom betade och såg allmänt lyckliga ut. Och kameran låg där hemma naturligtvis, så det blev inga bilder.

Det har inte blivit några föl ännu, men jag tog in Geertje ikväll, hon kan mycket väl föla i natt, hon hade små vaxproppar och var ganska fylld i juvret. Egentligen vill jag att dom ska föla ute, men hon är ju så rädd för dom andra stona, så det är nog lugnast för henne att vara i en box i natt. Det är ju lättare att kolla henne också när man har henne inne.
Det är fler som har lite juver och som egentligen skulle ha fölat, men det verkar som om dom håller på det tills det blir bättre väder. När värmen kommer tillbaka kommer nog fölen, det är bara att vänta.
På tisdag kommer hovslagaren igen och då ska vi verka dom sista, så alla kan få komma på bete sen, även avelshingstarna.

Måndag 16 april

Så var då avelsvärderingen på Grevagården avklarad och det gick ju jättebra för vår del. O´regen gick som nr. två av tio hingstar, femåriga och äldre. Han fick poängraden 99878=41 p. Synd att han inte ville skritta lika bra som han gjorde på bruksprovet, då skötte han sig perfekt, det var bara första halten som inte blev så bra. Han fick 9979=34 p och var bland dom allra högst bedömda. En stor eloge till Gonkan som har kört in honom och som även körde honom där. Stort tack också till Emma som visade honom och till Gittan som hjälpte till med lite av varje.
Ett stort grattis till alla som fick sina hingstar godkända och tack till alla som har skrivit i gästboken och gratulerat oss.

           
   O´regen gör bruksprov            Huvudbild på O´regen              O´regen och Emma                       O´regen

Vi har jobbat hårt här idag, Gonkan och jag, med att få alla hagar i ordning till betessläppning. Nu är det bara O´regens hage som inte är klar och det är på grund av att dom har rivit ner staketet när dom skulle gräva till utbyggnaden av kostallet. Vi måste flytta det och det tar ju lite tid. Annars känns det som att det mesta är klart och på onsdag när hovslagaren har varit här så släpper vi tvåårshingstarna. Avelshingstarna får vänta lite till, så det inte blir alltför tidiga föl nästa år. Det var perfekt att jobba ute idag, +22 grader och svag vind.

Onsdag 11 april

Glädjen blev kortvarig över Indras lille fölunge. Idag på fm. somnade han in. Han var pigg och diade hela första dagen, men igår morse låg han helt utslagen och jag fick hjälpa honom upp och försöka få honom att dia. Efter ett tag såg vi att han inte ville stödja på höger bakben och han såg trött ut. Vi kollade tempen och då hade han 40 grader, så vi ringde veterinären. Han kom och kände på benet, men inget var brutet, så han satte in smärtstillande och penicillin.
På kvällen var han uppe och diade och likadant i morse, han gick upp själv och diade. När jag kom tillbaka till stallet på förmiddagen så låg han helt utslagen igen och andades väldigt häftigt. Veterinären fick komma igen, han kollade tempen på honom, då hade han 42 grader, han behandlade honom, men förgäves, bara en halvtimme senare så var han död. Det känns så himla tråkigt, först räddade vi felläget när han föddes och sen gick det så här, man kan ju undra vad det var för mening. Hoppas det dröjer innan nästa föl kommer, så man hinner hämta sig.

Söndag 8 april

Jag hade rätt med Indra, ikväll när jag tog in henne hade hon vaxproppar och ett par timmar senare droppade det mjölk ur spenarna. Sen dröjde det inte länge förrän hon lade sig ner och efter en stund kom blåsan, men sen hände det inte mer och när vi kände efter så var där bara ett ben. Efter att ha letat ett tag fick vi fram det andra benet också och först då upptäckte jag att benen var vita, en skäck alltså. Det blev en hingst, rödskäck, namn får jag fundera på ett tag. Återkommer med bilder på den lille pigge killen, det dröjde nog inte mer än fem minuter förrän han var uppe på vingliga ben.

Lördag 7 april

Våren har tagit en paus, det är riktigt kallt här, minusgrader på natten och max 6-7 plusgrader på dagen, dessutom iskalla vindar. Fast det är nog mest vi tvåbenta som tycker att det är kallt, hästarna verkar inte bry sig det minsta. Vi har släppt åringarna på bete också nu i veckan och inte ser dom ut att frysa, fast med den pälsen är det ju inte så konstigt.

Indra håller oss på halster fortfarande, men ikväll hade hennes juver fyllts ut rejält, så det måste vara nära. Men dom andra stona som ska föla i april händer det inte mycket med, endast Geertje har börjat fylla i sitt juver.

Idag har Gonkan haft Jasmine inne på travbanan i Halmstad och testat henne där och hon hade skött sig bra, inte blivit rädd utan bara tittat lite. Det blir kul att följa henne, jag tror att hon kan bli riktigt bra.

I torsdags var hovslagaren här och verkade O´regen inför premieringen nästa helg, några av stona som ska föla i april blev också verkade. Den 18 april kommer han igen, då ska vi verka alla tvåårshingstarna, sen ska dom släppas ihop med ettårshingstarna på betet, det blir nog livat, då får jag inte glömma kameran.

Fredag 30 mars

Det vackra vädret fortsätter, man tror knappt att det är sant. Igår släppte vi 6 ston på bete, vi gjorde en ny hage där korna brukar gå på sommaren, där var en hel del gräs redan, där har inte gått några djur sedan korna togs in i höstas. Jag ska släppa fler där så fort jag hinner, dom vill ju så gärna beta, man ser ju hur dom går och gnager i vinterhagen, där är ju inte många strån än, men det börjar grönska så smått. På måndag har vi tänkt göra i ordning hagen till unghingstarna och sen släpper vi åringarna först och så får tvåårshingstarna komma efter när dom har blivit verkade.

Något föl har det inte blivit än, men lite juver har hon (Indra), så det dröjer nog inte så länge, men hon är ju förstföderska, så det är ju inte så lätt att veta. Hon är i alla fall inne på nätterna nu, så är det lättare att vakta henne.

Vi har sålt sex ston till en och samma person, dom ska föla här och betäckas om innan hon hämtar dem. Det är Biola, Musette, Gloria, Heidi, Henriett och Isabell.

Söndag 25 mars

Vilket underbart vårväder vi har haft hela helgen, ca 15 grader varmt och sol hela dagarna, bäst att passa på och njuta, det varar nog inte så länge. Torrt och fint i hagarna och gräset har börjat växa så smått.

Idag har Camilla Linder från Havsrosens Stuteri varit här och tittat på Glamour, hon ska låna henne ett eller två år och ta föl på henne, men först ska hon föla. Hon är beräknad till den 13 april om inte hon har lurat mig och tagit om. Det blir spännande med första fölet e. Favorit, det är Glamour och Hedvig som är först ut efter honom. Dom är ordentligt runda om magarna, så tiden stämmer nog ganska bra.
Annars så händer det inte så mycket, vi jobbar på med inkörningen av stona och O´regen. Gonkan har tagit Jasmin med sig hem nu, hon ska startas på travet, så det är dags att börja träna henne. Sen ska ju Indigo också startas i vår, jag äger inte honom längre, men det blir kul att följa honom i alla fall. Önskar lycka till med båda två.

Måndag 19 mars

Oj vad tiden går, jag hinner inte med. Våren var och hälsade på ett tag här, men nu är det vinter igen, idag har det snöat, men det smälte bort igen, tack och lov. Det har faktiskt torkat upp bra i alla hagarna, ingen lera alls längre och det är ju skönt. Nu väntar man bara på att gräset ska börja växa, det gör nog hästarna också, dom går där och betar, fast jag kan inte se något gräs att tala om.
Ett sto har kastat här, det är Anemon, det var den 6 mars, så det är ett tag sen. Man var ju lite orolig att det skulle bli fler, men tack och lov så har det varit lugnt och Anemon är pigg igen. Nu väntar vi på Indra som ska bli först att föla här i år.

Tömkörningen av treårsstona går bra, vi har redan haft släpan på Jolene, hon är den som har kommit längst. Vi tömkör dem utomhus, så det är mycket för dom att titta på och koncentrationen brister ibland. Vi ska gå med dem till ridhuset någon dag och se hur det funkar där. O´regen har vi också kört utomhus när det varit fint väder och han sköter sig bra för det mesta, det är väl mest tålamodet som tryter ibland, han gillar inte att stå still, men det går bra när man kört en stund, då kan han göra riktigt fina halter.

        
          Jane                                        Janeth                                Jolene                                   O´regen

Lördag 3 mars

Det var ett tag sen jag skrev här, har varit sjuk i influensa och det tar tid att hämta sig efter det. Det är naturligtvis inte bara jag som drabbats, utan barn och barnbarn också, det är bara L-B som klarat sig, hittills i alla fall, är väl bäst att tillägga.

Annars rullar det på som vanligt med hästarna, inkörningen av O´regen har varit helt problemfri, Gonkan klarade det helt själv när jag inte kunde vara med, så nog är han duktig den lille godingen. Vi har börjat tömköra treårsstona, Jane, Jolene och Janeth också, dom är jätteduktiga alla tre. Jane och Janeth är ju visade på utställning, så dom är ganska mycket hanterade, men Jolene har vi inte gjort så mycket med innan, men redan andra gången vi tömkörde henne började hon fatta vad vi ville.
Hovslagaren har varit här och verkat alla ettåringarna och dessutom tog han av skorna på O´regen.

Jag tittade lite på stonas juver idag och som det ser ut så får vi nog första fölet om en månad ungefär, det är Indra som blir först och hennes juver har börjat växa lite grann, spännande är det, man kan ju alltid hoppas på ett skäckföl.
Det nya stoet har funnit sig väl tillrätta här, vi ville inte släppa henne i den stora stoflocken, så hon går tillsammans med Amandas hästar, Annie och Petronella, på dagen och så står hon i box på natten.

Vilket väder vi har haft här, 4-5 dagar i rad med snöfall, hård vind och minusgrader. Drivorna var meterhöga och det var såååå kallt. Nu har det mesta försvunnit, det som ligger kvar är mer svart än vitt, så det syns inte att det är snö. Hoppas att det är slut med det nu, nu vill vi ha vår.

Lördag 10 februari

Vårt nya sto har kommit nu, det är Tale of Shetlane, e. No Fear v.d. Römer, vi var och tittade på henne när vi var i Holland och nu är hon här. Hennes morfar är Balade v.d. Römer, så stammen kan man ju inte klaga på. Mer om henne kommer senare på hennes sida.

Det går jättebra med inkörningen av O´regen, vi har haft vagnen på nu i veckan och han sköter sig hur bra som helst. Inte det minsta rädd för något och det underlättar ju enormt. Vi låter stona vila ett tag nu och ägnar oss åt treårshingstarna, Joker, Juventus och Uron. Jag är faktiskt imponerad av hur duktiga dom är redan, alla tre sköter sig ypperligt, skrittar, travar och gör jättefina halter, det är så roligt att hålla på med dom.

           
            Joker                                    Juventus                                   Uron                                  O´regen

Onsdag 31 januari

Sista januari redan och förhoppningsvis är vintern slut nu, här är i alla fall barmark och all is på vägarna har smält bort, skönt, nu går det att ta sig fram utan att riskera livet. Allting blir så mycket lättare när man kan gå obehindrat.
Idag var vi i ridhuset med O´regen och tömkörde honom och longerade, hade även släpan på en stund och det gick bra. Han lär sig fort och verkar inte speciellt rädd för nya saker och tur är ju det eftersom han måste göra bruksprov på avelsvärderingen och det är ju inte lång tid vi har på oss.
Igår var det Henriett och Isabell som fick jobba lite och det går framåt även med dom, men lite måste dom ju bråka och testa, fast dom förstår ju mycket väl vad det är dom ska göra.
Annars händer det inte så mycket med hästarna, dom börjar bli runda om magen och ser ut att må bra, dom är nog glada att det är barmark igen så dom kan gå och beta det lilla gräs som finns. Första fölet ska komma alldeles i början på april, så det får nog bli inne, men vi har ju gott om boxar, så det är inga problem.

   
    Dalsgårds Isabell                         Dalsgårds Henriett

Onsdag 24 januari

Så fick vi vinter här nere också till sist, för min del kunde det kvittat, men barnbarnen trivs ju, så då får det väl gå. Men visst är det vackert när allting är vitt och ljust, det kan jag ju inte förneka. Fast det ställer mest till med en massa extra arbete, fruset vatten och halt och besvärligt överallt.

Inkörningen av O´regen går framåt, han går utan ledare nu, så han har ju förstått vad han ska göra. Hoppas på bättre väder nästa vecka så vi kan jobba mer med honom, det har inte varit lätt med dessa hala vägar, vi har fått hålla till i en hage.

        

Tisdag 16 januari

Oj, vad veckorna går fort, det är svårt att hinna med allt man vill. Vi har i alla fall kommit igång med tömkörningen av O´regen och det var ju ganska livat första gången. Han har ju inte ens haft träns på sig tidigare, det märktes ju, men selen var inga problem och framåt gick han, men det blev ett antal bocksprång och bakutsparkar längs vägen. Jag föreslog att Gonkan skulle ha benskydd, knäskydd och skottsäker väst idag, men det behövdes inte, för idag fick han vara ute och springa av sig ett par timmar innan vi tömkörde honom och då gick det mycket bättre. Han har energi så det räcker och blir över, det blir till att låta honom vara ute och springa av sig en del energi innan vi gör något med honom, så ska det nog gå bra.

Jasmin är körd med vagnen flera gånger nu, både skritt och trav och det går jättebra, hon är supersnäll. Henriett och Isabell har vi fortsatt tömköra och dom är ganska envisa och jobbiga båda två, protesterar och testar hela tiden. Henriett går ganska bra nu, men Isabell kräver mycket träning, så det kommer nog att ta tid innan hon är klar.

Vi klarade oss bra här i stormen, det var bara några takplåtar som lossnade på ett uthus, men dom flög inte iväg som tur var, så ingen kom till skada och strömmen fick vi behålla hela tiden. Ibland är det bra att det inte finns någon skog i närheten.

Måndag 8 januari

Så var man hemma igen efter en hektisk, men mycket trevlig helg i Holland. Vi var hemma vid 3-tiden i natt och i morse skulle vi upp och jobba, så man är allt lite seg idag.
Det var en upplevelse utöver det vanliga, inte alls som hingstpremieringen i Sverige utan det var fest och show över det hela. Massor med folk och massor med jättefina och välputsade hingstar, det var verkligen roligt att få se alla, inte minst No Fear v.d. Römer, vilken hingst och vilken man han hade, helt otroligt. Kul var också att få se Biolas son, Hugo v.t. Hof, han var jättefin. Det var verkligen imponerande att se alla dessa hingstar som stod uppbundna och väntade på sin tur, det var väldigt mycket oväsen med fläktar och fönar och folk som sprang fram och tillbaka hela tiden och där stod dom och halvsov, till synes helt oberörda.

På lördagskvällen när premieringen var slut serverades det buffe´ och det var en väldig massa mat, fisk, kött, fågel, skinka, ris, potatis, potatisgratäng, bröd, grönsaker och mycket, mycket annat. Till det fick vi öl, vin eller vatten, så mycket vi ville ha. Sen var det dessert, olika sorters glass och fromage, snyggt upplagda med frukter. Efter det var man mer än mätt kan jag lova.

På söndagen var vi på Kramps hingststation och tittade, det var en jättefin anläggning med uteboxar, så skulle man ha det till sina hingstar. Dom tog inte emot några ston där, utan dom körde runt med hingstarna och betäckte stona. På en säsong kunde dom betäcka 800 ston, det var då ca. 15 hingstar som tjänstgjorde.
Där skulle vi också hämta hingsten som vi har köpt, O´regen v.d. Kleine Tip, heter han och han var med på hingstpremieringen på lördagen, han fick 1:a premie och gick trea i sin klass, 7-9 åriga, kleine mått. Vi hade också en minihingst med oss hem, men det är inte vår, utan den tog vi hem till en bekant.

           
   No Fear v.d. Römer                     Hugo v.t. Hof                           O´regen v.d. Kleine Tip

Torsdag 4 januari

Nu har vi kommit igång med körningen igen efter helgvilan. Jasmin drar vagnen utan problem och nu sitter Gonkan i och kör, inga långa pass, men både skritt och trav och hon har en helt underbar trav, hon nästan svävar fram. Det är så härligt att se henne röra sig, hon lyfter verkligen på benen och det ser så lätt ut.

Vi har börjat tömköra Henriett och Isabell också, vi har kört dom tre dagar i rad nu och man ser ju hur fort en del lär sig och hur samarbetsvilliga dom kan vara, medan en del är precis tvärs emot. Henriett är jätteduktig redan, medan Isabell är ganska bråkig och envis, men trots det så går det framåt ändå.

I morgon åker vi till Holland och hingstpremieringen, det var inte meningen att jag skulle följa med, men det blev hastigt bestämt igår, så det har varit en del att ordna med idag, men det ser ut som att allt löser sig till det bästa. Gonkan är snäll och tar hand om hästarna, så dom behöver jag inte oroa mig för och övriga djur tar sönerna hand om, så det ska nog gå bra. Jag har inte varit på någon hingstpremiering där tidigare, så det ska bli kul.