Fredag 30juni

Det har varit en jobbig och händelserik vecka. I söndags fick vi utöka hagen till Castor och hans ston, där var helt nerbetat, torkan gjorde ju sitt också. I måndags flyttade vi om kalvar och på kvällen i värsta regnet kom Gonkan och skulle hämta hem Marielle med föl, då lyckades ett av våra föl trassla in sig i tråden och sprang iväg med tråd och pinnar efter sig, som tur var kom hon loss efter en stund, utan att skada sig. Men det blev ju lite extra arbete med att laga efter hennes framfart.

På tisdagen hade vi besök från Finland, det var från Promisehill stuteri, vi gick runt här i flera timmar och tittade på hästar, men det var Honey hon var intresserad av och hon köpte henne också. Vi önskar lycka till med både henne och hennes föl, Lucky Luke.
Onsdag morgon väcktes vi av telefonen, det var vår hyresgäst som sade att där gick en häst på vägen, det var Origo som var ute på en liten runda, han var utanför Djangos hage och stod och "snackade" med Django, som tur var så gick det lätt att ta honom och sen fick han stå i stallet medan vi ägnade förmiddagen åt felsökning, där var nämligen väldigt dåligt med ström i trådarna.
På kvällen fölade Wenche, vårt russto, det blev ett stoföl, så nu är det färdigfölat för den här säsongen.

I går var hovslagaren här och verkade 11 hästar + 4 föl, sen borstade jag igenom man och svans på en del av dem och sen skulle alla tillbaka till sina olika hagar, det tar några timmar innan alla är på plats igen. Senare på kvällen var L-B ute och högg gräs till hö och runbaler.
Idag har min systerdotter Evelina varit här, hon var lite hästsugen, så vi tog in Estelle och Indra, så fick hon pyssla lite med dom. Hon fick även sitta upp en stund på dom och det var inga problem fast det var första gången, dom var hur lugna som helst.

Måndag 26 juni

Det regnar idag och det är verkligen välkommet, vi har bara fått 9 mm tidigare, den här månaden, så det behövs massor. Igår hade vi drygt 27 grader och nästan ingen vind, det var inte skönt, jag förstår mig inte på folk som tycker om sådant väder, fast behöver man inte göra något så går det väl an.
Vi skulle ta hem ett sto med föl och i vanliga fall är han väldigt tam och man blir nästan inte av med honom, men nu skulle han inte följa med. Han vägrade gå ur hagen och sprang iväg och tog den ena rundan efter den andra, han skulle bara inte följa med.

Till sist, när vi var nära att ge upp, så testade vi att ta ett annat sto med föl och då följde han med, utan några som helst problem. Dom prövar verkligen ens tålamod ibland, men man får ju inte ge sig, fast i den värmen och med alla blinningar som höll på att käka upp oss, så var det nära.

Nu har vi kommit igång med bygget av vårt nya ungdjursstall, det ska bli ett kallt lösdriftsstall, där alla ungdjur, även nyfödda kalvar ska få plats. Det ska vara färdigt till hösten när betesdjuren ska in. Det ska bli så skönt att slippa alla gamla stallar som vi har haft djur i hittills, det blir mycket mera lättskött och mycket bättre luft, bra både för djur och människor.

Söndag 18 juni

Idag har det varit utställning i Nyköping och där deltog en av våra uppfödningar, det var Dalsgårds Janina e. Almnäs Origo u. Gonny v. Geldersoord, ett svart tvåårigt sto som ägs av Maria Pettersson på Junibackens stuteri. Det gick väldigt bra för henne, hon blev Reserv BIS och fick 99888=42 poäng, inte illa för en tvååring. Stort GRATTIS till Maria och lycka till i fortsättningen.

Nu har vi släppt dom sista stona till hingstarna, så nu är det bara att hoppas att dom tar sig fort, så vi slipper sena föl, det vill vi inte ha. Vi har ju ett russ kvar som ska föla och det blir inte förrän i juli och det är väldigt sent om man vill betäcka om, så vi får väl se hur det blir med det.

Det fina vädret håller i sig, men det är lite mer lagom varmt nu, runt 20 grader, det räcker bra för mig. Man ska ju orka göra något också, det är ju inte alla som har semester. Jag tar min vecka i augusti, som vanligt, det ska bli så skönt.

Måndag 12 juni

Vilken värme vi har fått, det är över 25 grader varenda dag nu och det går åt massor med vatten till hästarna. Jag gör inte annat än fyller badkar och baljor känns det som, men det är ju inte så betungande, så det gör jag gärna. Alla hästarna mår bra och fölen är superpigga, det är full rulle i hagarna och stona låter dem hållas, det är ingen som orkar bry sig i denna värmen, verkar det som.
Egentligen skulle man vilja behålla allihop, men det går ju inte, så jag har lagt ut tre ston med föl TILL SALU och förmodligen blir det fler längre fram. Det kommer ju även att bli valacker till salu sedan och kanske något föl också, vi får se.

Fredag 9 juni

Nu har vi fått russföl också, Papaya fölade natten till onsdagen, det blev en hingst igen, det hade hon ifjol också, kunde ju varit roligt med ett stoföl. Men vi har ju fått många shettisstoföl, så vi kan ju inte klaga.
I onsdags var hovslagaren här och verkade alla två och treårshingstarna, jag hade dem inne över natten, så jag hann pyssla lite med dem också. Det är väldigt nyttigt för dem att stå ensamma i box ibland. Jag fick borstat igenom man och svans på allihop och jag måste ju säga att tvååringarna är otroligt snygga. Alla har fällt av ordentligt och är superblanka och i lagom hull, det är Uron, Juventus och Joker som är bäst, alltså dom tre svarta, så dom måste vi ju spara. Jag tog nya bilder på dem, men jag hade ingen hjälp, så jag fick ta när dom stod uppbundna i stallgången. Treåringarna ska kastreras och även Hero, det ska bara hinnas med också.


Just nu är det väldigt mycket jobb, vi håller på att lägga ner gräs och det är inga små silos det handlar om, dom har hållit på hela veckan och fortsätter så länge vädret tillåter, det får ju inte regna, men det verkar stabilt nu, så det är bara att jobba på.

Lördag 3 juni

Så var då sista fölet fött, inatt fölade Gabriella och det blev ett stoföl, så det har blivit 9 stoföl och 7 hingstföl. Fast vi har ju russen kvar att föla, men alla shettisarna har fölat och det är så skönt att det är över för denna gången.
Nu är alla hästarna ute på bete, det var Origo som var sist ut, men nu går han här med två ston och ser så nöjd ut. Man kan verkligen inte tro att han är 24 år, han är så pigg och så blank och fin i pälsen och hullet är precis lagom, det är en fröjd att se honom.
Det är betydligt lugnare vad det gäller arbete nu när dom flesta djuren är ute på bete, så nu får man tid att bara gå runt i hagarna och titta och njuta av dom små fölen. Det hade ju varit skönt med lite värme, det är vi inte bortskämda med, men det kommer väl med tiden.

Fick en fin bild som jag måste visa, det är Dalsgårds Biggles e. Django v.d. Romer till höger i par med Frej e. Nalle Puh och kusk är Marie Claesson, bilden är tagen på Vagnsparaden på Valla och fotograf är Bo Lundberg.

Söndag 21 maj

I natt fick vi vårt näst sista föl, det var Furunäs Henriette som fölade, det blev ett hingstföl och allt gick bra. Alla fölen mår bra och är jättepigga, dom har börjat leka med varandra nu och det är en fröjd att titta på dem. Det är full rulle i hagarna och dom stackars stona har fullt upp med att hålla koll på sina små, en del bryr sig inte så mycket, medan andra är små hönsmammor.

I fredags var hovslagaren här och verkade ungstona plus några fölston, han är verkligen duktig och tålmodig med dom små, det måste vara jobbigt att verka så små hästar, men han klagar inte. Vi passade på att borsta igenom man och svans på dom också, brukar göra det när dom ändå är inne, dom går ju på lösdrift annars så man får passa på.

Tisdag 16 maj

Det var som jag trodde med Anemon, igår "betäckte" Doreth henne, så nu var det ingen tvekan längre, det var bara att släppa in henne till Django och hon blev betäckt direkt. Hon brukar ta sig ett friår då och då, så vi är vana, men lite synd är det ju, eftersom hon får så fina avkommor

Ett föl till har det blivit, Geertje fick ett stoföl i söndags och det gick så snabb och lätt, så denna gången klarade hon det själv. Man är ju alltid lite extra orolig när dom har haft felläge året innan. Nu är det bara Furunäs Henriett och Gabriella kvar som ska föla och det dröjer nog inte så länge, Henriett kan föla när som helst, men Gabriella går nog ett par veckor till. Det ska bli skönt när alla har fölat, så man kan slappna av lite och njuta av dom små.

Lördag 13 maj

Vilka härliga dagar det har varit sista tiden, sol mest hela tiden och växtligheten har fullständigt exploderat, allt är grönt och det blommar överallt. Man har verkligen längtat och efter den långa och jobbiga vintern är det ju bara att njuta.

Stona sköter sig exemplariskt, fölar på dagen när det är ljust och låter oss vara med och titta på. Igår morse fölade Biola, hon fick ett svart hingstföl ca. 10 dagar innan beräknat, men han var stor och välutvecklad, så det gjorde ingenting.
Idag på förmiddagen fölade Musette, jag såg genom fönstret att hon låg i hagen och såg ut att föla, så det var bara att rusa iväg och jag hann dit innan fölet var ute. Det var ett jättefint svart stoföl och det är vi väldigt glada för eftersom hon är e. Django och vi ville så gärna ha ett stoföl efter honom, vi fick bara ett efter honom i fjol och hon blev såld.
Nu är det bara Anemon kvar som är betäckt med Django, men hon är lite senare och jag är inte riktigt säker på att hon är dräktig, hon är lite väl intresserad av hingstarna tycker jag, men någon riktig brunst har jag inte sett, så vi får avvakta.           

Nu har Favorit kommit, han kom i onsdags kväll och fick stå inne över natten. Morgonen efter släppte vi honom till två ston och det var inga problem, han verkar lugn och sansad.

Tisdag 9 maj

Ännu ett stoföl har vi fått, det är Gonny som har fölat, vi tyckte hon var lite orolig i går efter verkningen, så vi lät henne stå kvar i stallet och det var ju tur, för hon kan vara lite svår att fånga i hagen och det är ju inga små hagar vi har precis. När hon vill står hon lugnt och väntar på mig, annars springer hon, om hon är på det humöret. Har man grimskaft med sig får man gömma det annars är det kört, dom är nog rätt så smarta, dom små liven.
Jag har varit ute och försökt ta lite nya fölbilder idag, men det är ju inte lätt. En del gömmer sig bakom mamma hela tiden medan andra går rakt in i kameran, man får ha tålamod och gott om tid om det ska bli något.

Måndag 8 maj

Idag på morgonen fölade Lucy, det blev ett fuxfärgat stoföl e. Origo, hon är alltså helsyskon med Dalsgårds Favorit. Vi var med också på denna fölningen, det var lite kämpigt för henne, hon var väldigt svettig, men fölet låg rätt, så vi behövde inte hjälpa henne.

Hovslagaren var här idag och verkade ettårshingstarna, 8 stycken, sen körde vi dem till deras bete, dom fick en egen hage i år. Vi har också hunnit släppa ett gäng kvigor på bete idag, det är så skönt att få ut dem.

Söndag 7 maj

Två föl till har det blivit, Melodie fick ett svart hingstföl natten till torsdagen och han är verkligen svart, den lille, annars är ju många väldigt grå i fölpälsen. Kl. 7 på fredag morgonen fölade Glamour, hon fick ett svart stoföl och vi var med både L-B och jag, men hon klarade sig själv denna gången. När hon fölade i fjol, var det stora problem att få ut fölet, men det gick och han klarade sig.
Man blir så glad när man får vara med, även om man inte behöver hjälpa till så känns det jätteskönt att vara där, det går ju så snabbt när fölet ligger rätt.

Nu har vi släppt Robijn med två treårsston och igår släppte jag Estelle till honom också, tyvärr så var hon inte dräktig, vi har misstänkt det ett tag eftersom hon blev allt fetare ju grönare gräset blev. Sånt händer ju, synd bara att det var just hon, vi har bara fått en avkomma efter henne och det är Komet, som är e. Robijn. Han ser väldigt lovande ut, så det fick bli Robijn igen.
Honey fick gå till Django igen, hennes hingstföl efter honom ser mycket bra ut, han har verkligen attityd. Vi har släppt Castor också och i nästa vecka kommer Favorit, det ska bli spännande att se hur han ser ut nu, jag har inte sett honom sen han gjorde sitt bruksprov.

Annars är dagarna fyllda av jobb med att fixa stängsel och släppa ut djuren på bete, det är ju inte bara hästarna som ska ut, alla kvigor ska också ut och det är mycket jobb med att lasta och transportera dem till olika beten.

I morgon kommer hovslagaren och verkar ettårshingstarna, sen ska dom släppas på bete. I år ska vi ha dom här hemma, vi har så mycket gräs så vi kan ha alla hästarna hemma i år.

Onsdag 3 maj

Nu är det verkligen vår, det tycker visst stona också, för nu ploppar det ut det ena fölet efter det andra. Tidigt i går morse fölade Hortensia, hon fick ett litet hingstföl, fux med stjärnämne och troligen 4 vita ben, dom är så ljusa så det är svårt att avgöra, men vi får väl se med tiden.
Kl. 10 på förmiddagen var det dags för nästa, det var Gamba som fick ett fint svart stoföl och det gick så snabbt och lätt så jag hann inte dit förrän allt var klart. I natt fölade Helma, det blev ett jättefint svart hingstföl och Hedvig fölade tidigt på morgonen, hon fick ett fint litet stoföl, svartskäck, jättefint tecknad. Nu har vi fått 4 hingstföl och 3 stoföl, så vi kan ju inte klaga. Nu är det så många att jag inte hinner med att ta kort på dem, det får komma efter hand.

Tyvärr har vi mist ett sto också, det är Dalsgårds Desirée, vårt fina lilla fuxsto, som hade ett så svårt felläge att veterinären inte kunde göra något. Det är tungt, det har hänt oss några gånger under åren att vi mist ston vid fölning och det är lika jobbigt varje gång, man är så hjälplös. Det var den snällaste häst man kunde tänka sig, född här hos oss för 8 år sedan och nu skulle hon äntligen få ett föl e. Django, som jag velat så länge och så blev det så här. Det är inte roligt.

Idag var Camilla på travkliniken med Annie på återbesök, dom tog bort gipset och sen fick hon trava med henne och hältan var borta. Nu blir det troligen betäckning, Camilla vill så gärna ha ett stoföl efter henne, hon har fått 4 hingstföl tidigare.

Måndag 1 maj

Så var då äntligen den sköna vårmånaden här och vilket underbart väder vi har, satt ute i förmiddags och bara njöt och tittade på hästarna i hagen. Gräset grönskar mer och mer och snart är alla hästarna ute på bete. Nytt föl har det blivit också, det är Dalsgårds Gloria som inatt fick ett hingstföl e. Robijn, rödskäck med 4 vita strumpor och bläs, kul.

Det regnade hela dagen i går, så vi trodde inte att det skulle gå att elda, men en timme innan vi hade tänkt gå ut, så slutade det , så efter mycket möda så fick vi fyr på brasan.

Onsdag 26 april

Idag kom årets andra föl, det var Dalsgårds Heidi som fick ett svart stoföl e. Robijn. Hon lurade mig, jag fick inte vara med fast hon fölade mitt på dagen. Jag var hemma och fixade lite mat innan hovslagaren skulle komma och när vi kom för att ta in henne stod där ett föl jämte henne. Det är lurigt med förstföderskor, dom har ju sällan något juver att tala om, så det är inte lätt att vakta dem, men det gick ju bra, så då gör det inget att man missar det. Det är bara att hoppas att man är på plats när det behövs, den turen hade vi förra året, då hade vi ett par fellägen, som vi lyckades rätta till, så alla fölen klarade sig det året.

I morgon har vi tänkt att släppa Robijn med två treårsston, så han blir först ut av hingstarna och så får jag en box mindre att mocka, skönt, man är lite trött på det nu.

Igår tog jag en ledig dag och åkte till shoppingparadiset Ullared tillsammans med min syster Monica. Vi var borta hela dagen, det krävs en hel dag om man ska hinna med hela varuhuset och dessutom prova kläder ett antal gånger. Det är enormt stort och där finns hur mycket som helst, inte bara kläder utan i stort sett allt utom färskvaror.

På söndag är det ju Valborgsmässoafton, då brukar vi elda och sjunga in våren. Vi brukar vara ett glatt gäng som samlas runt brasan, som nog blir rekordstor i år, eftersom det kommer till en massa gammalt virke från Stefans hus, som är under renovering. Det blir fullt upp nu resten av veckan med att rensa upp allt brännbart och köra upp till brasan.

Torsdag 20 april

Nu har årets första föl kommit, det var Dalsgårds Honey som fölade natten till onsdagen, det blev ett svart hingstföl och allt gick bra. Han är redan döpt till Lucky Luke och det är en riktigt pigg liten krabat som redan har lärt sig att följa sin mamma när vi leder ut dem. Dom får stå i box på natten, det är lite väl kallt ännu för att ha dom ute hela dygnet.

Igår var Camilla och jag på travkliniken med Annie (barnbarnens ponny) hon har varit halt på grund av fång från och till sedan i höstas. Hon var inne i februari och blev undersökt, men har inte blivit bra, så vi trodde att det satt någon annanstans också. Men efter bedövning av hoven var 90 % av hältan borta, så dom tog nya röntgenbilder och jämförde med dom som togs i februari och det såg ju mycket bättre ut nu, men ändå är hon halt.
Veterinären tyckte det var konstigt, men han föreslog gipsning av hoven och boxvila i 14 dagar, sen ska hon in igen och se om det har blivit någon förbättring. Det kan ta väldigt lång tid att bli helt bra efter fång, men det finns hopp i alla fall och det känns ju bra att ha kollat henne ordentligt.

Söndag 16 april

Vilken dag vi har haft idag, +16 grader och en härligt värmande sol, det var så man ville vara ute hela tiden. Annat var det igår, det var iskallt i vinden. Camilla, Samuel och jag var på Slättens Stuteri och tittade på deras föl, dom har redan fått två stycken och dom är efter våra hingstar, så man måste ju kolla. Vi passade även på att titta på Gonkans släpa som hon använder när hon kör in sina hästar och den var ju väldigt enkel att göra själv, så vi fixade en sådan idag.
Sen var vi ju tvungna att se om den funkade, så vi hämtade Indigo och spände för och det gick jättebra när vi väl fått på den, han hade lite problem att stå still idag, men han tyckte inte att det var läskigt att den släpade efter honom.

Igår fyllde Amanda 7 år, så på kvällen var vi där och firade henne, hon fick en säkerhetsväst av oss, så nu har hon allt som behövs för säker ridning. I morgon ska hon och hennes kompis ha gemensamt barnkalas hemma hos Amanda, då lär det bli livat.

Onsdag 12 april

Det har torkat upp bra i hagarna nu och det ser faktiskt ut som om gräset har börjat växa lite, det börjar sticka upp lite gröna strån här och där och man ser att hästarna går och betar mer och mer. Idag var jag ute och satte lite påskliljor och penséer i urnorna, det måste man ju bara, men fy sjutton vad det var kallt om händerna, men det var det värt, det lyser upp och ger lite vårkänslor.

Vi har släppt Hero och Indigo i lösdriften hos dom andra unghingstarna igen och det blev en riktig fight mellan Hero och Isak, det var nog så att Hero var ledaren där innan och sen tog Isak över den rollen och han ville inte släppa ifrån sig den. Jag trodde inte att Hero var så tuff, men som det ser ut så tog han tillbaka ledarrollen, dom höll säkert på en halvtimme, med korta avbrott, sen var det lugnt igen.
Vi har fortfarande inte fått några föl, men det finns ju dom som fått, det har blivit föl både efter Origo och Django. Tids nog så kommer dom väl här också.
Idag har jag anmält två hästar till utställningen i Halmstad, fast vi inte har någon som kan visa dom. Jag kunde bara inte låta bli, man vill ju vara med, speciellt när det är så nära. Det löser sig väl på något sätt med visare, i värsta fall får jag väl visa själv fast jag inte kan springa, det känns som om jag får hjärtinfarkt efter 10 meter. Kan det vara åldern tro?

Nu ska vi snart igång med ett bygge här igen, det ska bli ett nytt lösdriftsstall till ungdjuren, det ska bli så skönt att slippa slitet i dom gamla stallarna nästa vinter. Nu längtar man bara efter att kunna släppa ut djuren på bete så man får vila upp sin slitna kropp. I början på maj brukar man kunna släppa dom första, men det blir nog lite senare i år.
Då brukar vi också kunna släppa någon av hingstarna med ett par ston, det är skönt att få treåringarna betäckta tidigt, så man kan träna till premieringen i lugn och ro utan störande brunster, dessutom kan dom vara ganska jobbiga och störa hingsten när han ska betäcka andra ston.

Söndag 9 april

Så var vi hemma igen efter en trevlig helg på Grevagården, visserligen gick det inte vägen med Indigo, han fick 88778=38 p. Men det var inte mycket att säga om det, lika lugn och trygg som han är hemma var han ju inte där, milt sagt, han var ganska jobbig och ville inte ställa upp och inte skritta ordentligt, så poängen blev ju därefter. Nu blir det kastrering så fort vädret blir lite bättre och så ska han köras in, så får vi se vad det blir av honom sen, trava kan han ju, så om någon vill låna honom till ponnytrav, så är det ju ett bra alternativ.

Jag får skriva mer i veckan, känner mig lite seg ikväll så det får nog bli soffan resten av kvällen.

Söndag 2 april

Den kom till slut, den efterlängtade våren. Vi har haft plusgrader dygnet runt senaste veckan, så nu är all snön borta, skönt. Det står ju lite vatten i vissa hagar, men det sjunker undan för var dag som går, så med lite sol och värme nu så börjar det snart grönska.

Bara en vecka kvar nu till hingstpremieringen, hemskt vad tiden går fort. Vi åker upp redan på lördagen, har fixat box till Indigo och hotellrum till oss. Ja, det blir bara Indigo som får följa med, efter mycket velande hit och dit har vi bestämt oss för det. Det ska bli jättekul att komma iväg, det blir ju lite semester från vardagskneget och det behöver man ibland, speciellt nu på våren, efter en lång, jobbig vinter.
Vi hat tömkört Indigo ett par gånger nu i veckan och även varit i ridhuset och tränat på visning, det är en jäkel på att kunna trava, Gittan har problem att hänga med, tur att han är så lydig. Vi väntar med att spänna för sulkyn till efter hingstpremieringen, dumt att riskera något nu, det är ju inte så bråttom med honom.

I morgon kommer hovslagaren, då blir det en sista putsning på Indigo, tänkte också ta några åringar och något fölsto, det är alltid någon som behöver snyggas till.
Det ser inte ut att bli några föl här närmsta tiden, men det gör ingenting om dom väntar tills det har blivit lite varmare. Fast vi har ju gott om boxar ifall det skulle behövas.

Söndag 26 mars

Så har ännu en vecka gått och fortfarande ingen vår, men det mesta av snötäcket har smält, fast det har kommit lite mer idag, det snöade faktiskt ganska ordentligt ett par timmar.
Idag har vi varit i ridhuset med Indigo och tömkört, vi satte upp lite koner och lade ut en bom att kliva över och han skötte sig perfekt, vi skickade också upp Amanda på läktaren och bad henne att väsnas lite, men han brydde sig inte så mycket om det heller, han verkar vara väldigt trygg.
Amanda har sovit över hos mig i natt och var med mig i stallet på morgonen, hon tycker det är kul att hjälpa till med kalvarna och dom övriga djuren. Dessutom fick jag ju sällskap i går kväll, vi låg i soffan och käkade godis och tittade på TV. Peter åkte till Kina i eftermiddags, mitt i snöovädret, dom skulle köra bil till Köpenhamn och flyga därifrån, det är skönt att det är sista resan för den här gången.

Onsdag 22 mars

Jag börjar tro på en vår i år också, var ute i trädgården och tittade på södersidan idag och där fanns två krokus i full blomning, fast vädermässigt är det ju svårt att tro. Frost på nätterna och snöbyar och iskall vind på dagen, fast solen värmer ju enormt när den väl visar sig.
Peter kom hem från USA igår och nu får han vara hemma veckan ut och på söndag åker han till Kina igen, sen är det inget mer inplanerat för den här gången och det känns ju bra, det måste vara jobbigt med tidsomställningen och dessutom är det lite oroligt när han är så långt borta.
Ikväll var det hoppträning i ridhuset, men jag hann inte dit, när jag jobbat klart var det släckt och alla hade åkt, så det var bara att gå hem. Men jag har jobbat lite med Indigo idag, så lite hästpyssel har det blivit, han är så himla mysig att hålla på med.

Söndag 19 mars

Vi har haft plusgrader dagtid hela veckan, så det tar på snötäcket, inget regn ännu, så det smälter i lagom takt och det är ju bra med tanke på tjälen.
Det har varit mycket jobb hela veckan, så det har inte blivit så mycket gjort med Hero och Indigo, men vi har i alla fall tömkört Indigo ett par gånger nu i helgen och han sköter sig jättebra. Idag har Gonkan varit här och kört Hero och det var inga som helst problem denna gången, han gjorde högervolt som den naturligaste sak i världen. Det enda vi hade ändrat var att vi satte skaklarna högre upp, så det var väl det som störde honom. Allt fungerade perfekt idag, halter, ökad trav, han har verkligen skön trav, lyfter rejält på benen.
Hon hade Bonzo med sig också och körde honom en stund, det gick också jättebra.
Annars händer det inte mycket på hästfronten, men magarna växer och som det ser ut så är alla dräktiga.

Tisdag 14 mars

Idag har det faktiskt varit plusgrader här och det rann smältvatten längs vägen, lite vår aning i alla fall. Fast det har ju varit nytt köldrekord, -20,8 grader hade vi härom natten.
Gonkan från Slättens stuteri har varit här idag och lånat ridhuset, hon körde sin hingst, Bonzo, som skall visas på hingstpremieringen 9 april, han skötte sig fövånansvärt bra, med tanke på hur lite han är körd. Hon passade på att testa Hero också, det är hon som har kört in honom och han var ju som väntat snäll att köra, det var bara volt till höger som inte funkade, då fick jag hjälpa till lite, så det måste han träna på.
Vi får se om Camilla kan köra honom någon gång nu i veckan, men hon jobbar ju, så det blir inte mycket tid över. Dessutom har ju Peter åkt igen, så vi får ha barnen med oss när vi ska göra något, han åkte i söndags till Dallas i USA och kommer hem på tisdag. Enligt uppgifter han hade fått, så var det +27 grader där, så det blir nog en chock för kroppen med en sån temperaturskillnad.

Lördag 11 mars

Vintern vill inte släppa sitt grepp om oss här nere, vi har ca. 15 grader kallt på natten och på dagen ligger det runt nollan eller strax under. Men solen har ju börjat värma ordentligt mitt på dagen, så det tar ju en del på snön i alla fall, men det går sakta.
Jag satt här igår och tänkte skriva lite, men det var omöjligt att samla tankarna. Jag fick ett mail från en god vän som inte hört av sig på ett tag, jag hade ju funderat på varför hon inte hörde av sig och nu fick jag förklaringen. Hon hade fått reda på att hon var svårt sjuk och skulle tvingas genomgå flera jobbiga behandlingar. Jag lider så med henne, jag vet hur jobbigt det är att få ett sådant besked, fick det själv för ganska många år sen och jag kan än i dag komma ihåg hur det kändes när jag stod där med telefonluren i handen. Jag hoppas verkligen att man inte får ge sådana besked per telefon nu för tiden.
Det har varit många tankar som har farit runt i huvudet idag och man inser ju att det är ganska små bekymmer man har. Fruset vatten hos hästarna och snö som är i vägen överallt och jobb sju dar i veckan, ledighet är inte att tänka på när man har djur. Men allting går ju när man är frisk, man behöver en tankeställare ibland, så man inte gnäller över allting, men det ligger väl i människans natur att aldrig vara nöjd.
Jag vet inte hur det blir med hingstpremieringen, vi ska dit om det går som vi tänkt oss, men Indigo får nog stanna hemma, som det känns nu är han nog inte riktigt färdig, men vi får se.

Måndag 6 mars

I natt har vi haft -19,6 grader, det måste vara något slags rekord, fast dagen har ju varit fin, så det är ju inte bara negativt. Vi tömkörde Indigo i går också och han var så duktig, han gick förbi åringarna utan att bry sig, jag såg hur han tittade efter dem, men han gick förbi utan att bry sig. Vi tränade halter också, det har varit svårt att få honom att stå still, men det gick också bra igår.
Idag har hovslagaren varit här och verkat ett gäng igen, det blev några åringar och några av dom dräktiga stona. Jag kunde se hur det rörde sig i magen på Lucy, så hon är utan tvekan dräktig och väl är det, eftersom hon gick gall förra året. Nu ska hon ha ett föl e. Origo, så det blir ett helsyskon till Dalsgårds Favorit, som blev godkänd hingst med 42 poäng, så man kan ju hoppas på något liknande.
Peter kom hem från Kina igår kväll med en hel resväska full med kläder som han köpt på en marknad, jättefina kläder till barnen och till priser som är ett skämt, det är nästan så man skäms, fast jag hade nog också handlat. Nu får han vara hemma en hel vecka innan han åker igen, då blir det USA.
 

Lördag 4 mars

Inte blev det som jag ville, att snön skulle smälta bort, istället kom det ännu mer. Vi har säkert 30 cm snö här nu och dessutom är det riktigt kallt, det kan nog bli neråt 10 grader i natt, fast det har ju varit en riktigt fin dag, med gnistrande snö, nästan så man blev blind när man kom ut från stallet.
Vi har jobbat med Indigo idag, tömkörde honom på vägen, förbi åringarnas hage, det blev lite slalom, men han gick framåt i alla fall och på vägen till baka gick det riktigt bra. Han har svårt att stå stilla, så det behövs mycket träning, men det går framåt och han verkar ha lätt att lära.
Peter har hört av sig från Kina, det har gått bra med jobbet, så dom hade tid över till shopping också, det är grymt billigt att handla kläder där, snygga märkeskläder för en tiondel av vad det kostar här. Spännande att se vad han har med sig hem.

Onsdag 1 mars

        

Så här såg det ut i morse när jag tittade ut, mellan 10 och 15 cm nysnö, ska det aldrig ta slut. Åringarna såg lite undrande ut när jag släppte ut dom, när dom gick in i gårkväll var det barmark. Man kan bara hoppas att det smälter fort, det har redan börjat, det rinner och porlar överallt.
Besöket igår gick bra, han hittade inget att anmärka på och det var ju skönt, så nu är det bara att köra på.
Någon mer tömkörning blir det nog inte innan helgen, vi får väl vara desto flitigare då, men det är synd, det hade behövts en gång mitt i veckan också. Det får bli lite allmänt pyssel istället, det behövs ju också, dessutom är det ganska mysigt att hålla på med dom.

Måndag 27 februari

Det blev en stunds tömkörning med Indigo igår också, Camilla klarar honom själv nu, så då kan jag se efter barnen medan hon gör det. Han fattar mycket bra vad han ska göra, men ibland måste han ju testa om det verkligen är nödvändigt och när hon inte ger sig, så gör han det.
Annars har det mest varit städning sista dagarna, i stallarna och utanför, i foderrum och i mjölkrum, ja överallt. I morgon kommer Arlagården på besök, då ska det vara rent och snyggt överallt, så dom blir nöjda och vi kan fortsätta med vår mjölkproduktion.

Lördag 25 februari

Idag har vi tömkört Hero och Indigo, Hero är ju inkörd, men har inte blivit körd på länge, så det kändes bäst att börja med det. Han skötte sig perfekt, kunde till och med rygga, så det blir nog inga problem att köra honom. Indigo var lite bökig till att börja med, men efter ett tag så gick det upp ett ljus och han gjorde som han skulle, hoppas att det fortsätter lika bra. Vi får försöka ta ett tag i morgon också, men det blir inte lika lätt, för då måste vi ha lille Samuel med oss också, eftersom Peter åker till Kina igen. Han åker idag och kommer inte hem förrän nästa söndag, så det blir nog inte så mycket gjort med hästarna närmaste tiden och det är ju synd, man vill ju hålla på när det går bra. Vi får väl se om farfar kan ta Samuel med sig i traktorn, så vi får vara ifred ett tag.

Torsdag 23 februari

I morse var det alldeles vitt ute och stora flingor fortsatte att falla, inte vidare kul. Men innan kvällen hade allt smält bort igen och temperaturen kröp ner under nollan. Finns det något man längtar efter nu så är det våren, det är jag nog inte ensam om.
Jag kan nog säga att vi hade tur idag och att vi har väldigt snälla hästar. Vi skulle sätta in en ny rundbal till stona och när jag gick för att öppna så LB kunde köra in med traktorn, så fanns där inga handtag och ingen hörnstolpe, eltrådarna låg säkert tio meter in i hagen och det var helt öppet rakt ut på vägen. Men alla stona gick lugnt och betade i andra änden av hagen och såg så oskyldiga ut. Skulle tro att någon har försökt komma åt några vissna grässtrån utanför staketet och fått en stöt. Det var så man fick lite extra arbete.

Onsdag 22 februari

Ikväll har det varit full rulle i ridhuset. Sju sportlovslediga tjejer hade byggt upp hinder och höll på att träna hoppning. Det såg riktigt kul ut, synd att man inte kan rida. Men det var kul att titta på också, dom är ju totalt orädda i den ålder.

Jag håller mig nog till mina små shettisar, det passar mig bättre. Jag har stallat in Hero och Indigo nu, dom gick på lösdrift innan. Det kan ju behövas, inte minst för fällningens skull, man vill ju helst att dom ska ha fällt av allt innan hingstpremieringen. Med tanke på vädret, så kan det nog ta tid, vi har kallt här igen, minusgrader både natt och dag. Dom är faktiskt otroligt snälla och lätta att ha och göra med, man skulle bara ha lite mer tid .

Tisdag 21 februari  

Nu har jag fått ordning på det mesta, tror jag i alla fall, kommer säkert att hitta mer som ser galet ut, men då får jag väl fixa det också. Man kan mer än man tror om man bara ger sig tid och inte ger upp. Bättre bilder får komma med tiden, det hade tagit för lång tid att vänta på det, hästarna är ju inte så jättesnygga nu precis. Vi har haft plusgrader nu några dagar och det är ganska lerigt i hagarna, så nu hoppas jag att tjälen går snart, så det torkar upp. Annars är det lugnt här, stona börjar bli runda om magarna och det syns verkligen att dom är dräktiga.